Pixabay
Overige

Meer jongeren voor vaccinatie meningokokken

In de regio Hollands Midden hebben meer jongeren zich laten inenten tegen meningokokken. Dat meldt het AD vandaag in de krant.

In deze regio is 83 procent van de kinderen tussen de 14 en 18 jaar komen opdagen om de vaccinatie te halen. Dat blijkt uit een onderzoek over de voorlopige inventarisatie van het RIVM. Hiermee scoort de regio een procent hoger dan het landelijk gemiddelde. 

Het RIVM geeft wel aan dat het een voorlopige uitslag is omdat een deel van de jongeren in het najaar nog de prik kunnen halen. Om meer jongeren aan te sporen om de vaccinatie te halen is vorig jaar de website Deelditnietmetjevrienden.nl opgezet. Op deze manier hopen o.a. GGD's meer jongeren aan te sporen om zich te laten inenten.

Meningokokken is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacaterie 'meningokok'. De infectie kan leiden tot een hersenvliesontsteking of een bloedvergifteging, die zich kan ontwikkelen tot een shock waar mensen aan overlijden. Er zijn verschillende typen meningokokken, in Nederland komen vooral de types B, C, W en Y voor. De bacterie is van mens tot mens overdraagbaar. De bacterie bevindt zich gewoonlijk in de neusholte bij gezonde mensen maar zodra deze in de bloedbaan of zenuwstelsel terecht komt kan een ernstig ziektebeeld het gevolg zijn.

Sinds vorig jaar krijgen jongeren tussen de 14 en 18 jaar een uitnodiging om de prik tegen meningokokken te halen. Volgend jaar wordt de prik opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

 

 

 


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

MINERVA Calimeroland
Blog Opinie gisteren 19:57

MINERVA Calimeroland

Het is inmiddels meer dan 5 jaar later. Je zou zeggen dat het oude zeer dan wel een keer voltooid verleden tijd is. Maar nee, in de kleine dorpjes die met de grote boze stad tot één gemeente Alphen aan den Rijn zijn gefuseerd, is het nog altijd kommer en kwel.