Pixabay

Meer jongeren voor vaccinatie meningokokken

In de regio Hollands Midden hebben meer jongeren zich laten inenten tegen meningokokken. Dat meldt het AD vandaag in de krant.

In deze regio is 83 procent van de kinderen tussen de 14 en 18 jaar komen opdagen om de vaccinatie te halen. Dat blijkt uit een onderzoek over de voorlopige inventarisatie van het RIVM. Hiermee scoort de regio een procent hoger dan het landelijk gemiddelde. 

Het RIVM geeft wel aan dat het een voorlopige uitslag is omdat een deel van de jongeren in het najaar nog de prik kunnen halen. Om meer jongeren aan te sporen om de vaccinatie te halen is vorig jaar de website Deelditnietmetjevrienden.nl opgezet. Op deze manier hopen o.a. GGD's meer jongeren aan te sporen om zich te laten inenten.

Meningokokken is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacaterie 'meningokok'. De infectie kan leiden tot een hersenvliesontsteking of een bloedvergifteging, die zich kan ontwikkelen tot een shock waar mensen aan overlijden. Er zijn verschillende typen meningokokken, in Nederland komen vooral de types B, C, W en Y voor. De bacterie is van mens tot mens overdraagbaar. De bacterie bevindt zich gewoonlijk in de neusholte bij gezonde mensen maar zodra deze in de bloedbaan of zenuwstelsel terecht komt kan een ernstig ziektebeeld het gevolg zijn.

Sinds vorig jaar krijgen jongeren tussen de 14 en 18 jaar een uitnodiging om de prik tegen meningokokken te halen. Volgend jaar wordt de prik opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

 

 

 


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 10:28

Kerstvakantie in de Alphense zwembaden

De Thermen2 organiseert in de zwembaden tijdens de kerstvakantie verschillende activiteiten voor kinderen van alle leeftijden.

Gemeente vandaag 09:03

Waar hangt het college van Alphen aan den Rijn uit?

Het college van de gemeente Alphen aan den Rijn gaat regelmatig op pad. Ben jij benieuwd waar het college de komende periode allemaal bij aanwezig is? Bekijk hier de bezoeken van deze week.

Advertorial Overige gisteren 18:59

‘Dit is sport voor de huid’

Wanneer de huid ouder wordt, neemt de veerkracht af. Dan kun je natuurlijk je toevlucht nemen tot botox of fillers, maar er zijn ook natuurlijke middelen om het verouderingsproces tegen te gaan. Een bindweefselmassage, bijvoorbeeld. Beauty Boutique Josien heeft zich al in een vroeg stadium gespecialiseerd in deze innovatieve massagetechnieken en boekt daarmee mooie resultaten.

Sport gisteren 17:01

Dove voetballers klaar voor Barcelona

Van 10 tot en met 12 april 2020 vindt het internationaal zaalvoetbaltoernooi plaats in Barcelona. Dit is niet zomaar een toernooi, het is namelijk een toernooi voor dove voetballers. Alphenaar Goran Trajanov (30) is een crowdfundingsactie gestart om het voor zijn team mogelijk te maken om hieraan deel te nemen.