Alphens EV

Meer mensen vragen op tijd om hulp bij energiearmoede

Er is een toename van mensen die met hun financiële zorgen naar de gemeente Alphen aan den Rijn komen. De gemeente wijst vooral de weg naar bestaande regelingen, bijzondere bijstand en soms is maatwerk nodig. Dat vertelt wethouder Anouk Noordermeer.

Het laatste halfjaar is er door stapeling van een aantal factoren, de oorlog in Oekraïne en als gevolg hiervan hoge energieprijzen, voor veel inwoners en ondernemers financiële onzekerheid ontstaan. De inzet van de gemeente is gericht op herstellen, bevorderen en behouden van bestaanszekerheid. Dit gebeurt onder meer door het bestrijden van hoge energiekosten. "Een energietoeslag mogen wij van de Rijksoverheid pas na 1 juni verstrekken", zegt wethouder Noordermeer. "We zetten nu vooral in op mensen de weg wijzen in de regelingen en een actief beleid op energiebesparende maatregelen."

Veel inwoners weten de gemeente inmiddels te vinden met hun vragen. "Dat komt onder meer omdat we nu wel communiceren wat we in huis  hebben bijvoorbeeld via social media. Men komt nu eerder voor een gesprek, voordat er echte problemen ontstaan."
Daarnaast is de gemeente ook actief op zoek gegaan naar organisaties die hulp kunnen gebruiken. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om buurthuizen, sportverenigingen en culturele instellingen.

Tussen wal en schip
"We hebben de groep die al eerder hulp nodig had, nu wel goed in beeld. De groep met een inkomen van 130 procent boven de bijstandsnorm die is niet in beeld, terwijl daar ook problemen kunnen zijn. Dan hebben mensen werk, maar hun vaste lasten zijn zoveel gestegen dat zij hierdoor in de financiële problemen komen."

Waar Noordermeer zich vooral zorgen over maakt, zijn deze mensen die tussen de wal en het schip vallen: "De uitdaging is dat de meeste regelingen uitgaan van wat er aan inkomen is. Het zou moeten gaan over wat mensen kunnen besteden na aftrek van de vaste lasten. Daar is wel degelijk maatwerk voor mogelijk, we hebben hier een apart potje voor."

Lager energiegebruik
Naast het wegwijs maken in de regelingen is de gemeente ook actief met bevorderen van maatregelen waardoor het energiegebruik omlaag gaat. Het aanbod van energiecoaches gaat omhoog en er worden klusjesdiensten samengesteld. Zo is er in Koudekerk een groep ouderen die klusjes aan huis doet en in Boskoop-Snijdelwijk wordt een groep jongeren hiervoor opgeleid.

Tenslotte wil de wethouder erg graag dat er een informatiemarkt wordt gehouden. Maar dat is een voorstel voor de Alphense gemeenteraad.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 17:42

Gratis proefles voor Hart patiënten

Op 7 en 14 februari is er van 09:00 tot 10:00 uur een gratis proefles Hart in beweging voor mensen met hart klachten of revalidanten. De proefles is in zwembad De Hoorn.  

Sport vandaag 16:06

20 van Alphen heeft nieuwe routes

Sta jij al te trappelen voor een nieuwe editie van de 20 van Alphen? Lees dan vooral verder, want op 12 maart 2023 is het weer zover. Dit jaar met nieuwe routes. Aan welke afstand je ook meedoet in maart, je loopt over een nieuw parcours.

Politie en handhaving vandaag 14:24

Politie zoekt getuige van incident café Schatjes

In de nacht van 21 op 22 januari heeft omstreeks 02:00 uur een conflict plaatsgevonden in het café Schatjes in Alphen aan den Rijn. De politie is op zoek naar getuige.