Rijksoverheid / ministerie van BZK

Meer ongeldige stemmen met nieuwe stembiljetten

Bij de recente verkiezingen in Alphen aan den Rijn zijn opmerkelijk meer ongeldige stemmen uitgebracht dan bij eerdere verkiezingen. Een nieuw experiment met een kleiner stembiljet, uitgevoerd in verschillende gemeenten, bracht uitdagingen met zich mee voor kiezers.

Vorige week donderdag werden in Alphen aan den Rijn maar liefst 305 stemmen als ongeldig bestempeld. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar waren dat er slechts 165, ondanks een beduidend hogere opkomst.

Nieuw stembiljet

Het experiment met een kleiner stembiljet werd uitgerold in Alphen aan den Rijn, Midden-Delfland, Boekel, Borne en Tynaarlo. Kiezers werden gevraagd om twee bolletjes aan te kruisen: eerst voor de partij van hun keuze en vervolgens het nummer van de specifieke kandidaat. Een handig boekje in het stemhokje bood een overzicht van de kandidatenlijst.

Het nieuwe systeem ondervond echter enkele struikelblokken. Veelvoorkomende fouten waren onder meer het invullen van een kandidaatnummer dat hoger was dan het aantal kandidaten op de lijst, wat resulteerde in ongeldige stemmen. Daarnaast werden stemmen als ongeldig beschouwd wanneer kiezers alleen het nummer van de kandidaat invulden zonder de bijbehorende partij aan te geven. In tegenstelling hiermee werden stemmen waarbij alleen het vakje van de partij was ingekleurd, als geldig beschouwd omdat deze automatisch naar de lijsttrekker werden geleid.

Tevreden

Desondanks zijn de lokale autoriteiten over het algemeen tevreden met de uitkomst van het experiment. Het heeft waardevolle inzichten geboden die kunnen helpen bij het verbeteren van toekomstige verkiezingsprocedures en het vergroten van de toegankelijkheid van het stemproces.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 17:11

Feestelijke start bouw Watersportcentrum in Rijnhaven

Vandaag vond in de Rijnhaven een feestelijke bijeenkomst plaats ter viering van de start van de bouw van het toekomstbestendige watersportcentrum van Nova Watersport. Tijdens het evenement deelden eigenaren Floris en Rutger samen met Wethouder Gerard van As hun visie op de toekomst van het gebied en de rol van het nieuwe gebouw.

Evenement vandaag 16:59

Laatste kans! Beleef het EK Voetbal in Park Rijnstroom

Oranjefans, pak je kans! Morgen, op 21 juni, transformeert Park Rijnstroom in dé plek waar je moet zijn voor een onvergetelijke avond vol oranjegekte, live muziek en natuurlijk de spannende wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk, live te volgen op een reusachtig scherm.

Sport vandaag 15:37

Maxime Takken wint zilver op NK Tijdrijden

De 14-jarige Maxime Takken uit Alphen heeft gisteren een knappe prestatie geleverd door de zilveren medaille te winnen op het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden in Steenbergen. Over een winderig parcours van 18,9 kilometer wist Maxime in de categorie Nieuweling-meisjes (U17) een gemiddelde snelheid van ruim 38 km/u te behalen, wat haar een tweede plaats opleverde.

Calamiteiten vandaag 15:05

Zwaarbewapende politie-eenheid rijdt verdachte klem op N207

Donderdag is de auto van een verdachte klemgereden door een gespecialiseerde, zwaarbewapende eenheid van de politie. De N207, de provinciale weg tussen Alphen aan den Rijn en Boskoop, werd speciaal voor de arrestatie in beide richtingen afgesloten.

Politiek vandaag 14:28

Bezwaren tegen komst AZC aan Genielaan Alphen aan den Rijn

De voorgenomen vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC) aan de Genielaan in Alphen aan den Rijn stuit op bezwaren van omwonenden. Op woensdag 19 juni vond een belangrijke hoorzitting plaats, voorafgaand aan de aankomende beslissing over de omgevingsvergunning.

Evenement vandaag 13:02

Romeinse Dag in Alphen aan den Rijn volledig uitverkocht

De Romeinse Dag op vrijdag 28 juni in het Alphense stadshart is volledig uitverkocht. Op deze dag wordt Alphen-Stad omgetoverd tot een levendig Romeins dorp voor alle leeftijden, met een gevarieerd programma dat onder andere een speurtocht en Romeinse vaartochten omvat. Helaas zijn alle beschikbare tijdsloten voor de Romeinse vaartochten volgeboekt.