Rijksoverheid / ministerie van BZK

Meer ongeldige stemmen met nieuwe stembiljetten

Bij de recente verkiezingen in Alphen aan den Rijn zijn opmerkelijk meer ongeldige stemmen uitgebracht dan bij eerdere verkiezingen. Een nieuw experiment met een kleiner stembiljet, uitgevoerd in verschillende gemeenten, bracht uitdagingen met zich mee voor kiezers.

Vorige week donderdag werden in Alphen aan den Rijn maar liefst 305 stemmen als ongeldig bestempeld. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar waren dat er slechts 165, ondanks een beduidend hogere opkomst.

Nieuw stembiljet

Het experiment met een kleiner stembiljet werd uitgerold in Alphen aan den Rijn, Midden-Delfland, Boekel, Borne en Tynaarlo. Kiezers werden gevraagd om twee bolletjes aan te kruisen: eerst voor de partij van hun keuze en vervolgens het nummer van de specifieke kandidaat. Een handig boekje in het stemhokje bood een overzicht van de kandidatenlijst.

Het nieuwe systeem ondervond echter enkele struikelblokken. Veelvoorkomende fouten waren onder meer het invullen van een kandidaatnummer dat hoger was dan het aantal kandidaten op de lijst, wat resulteerde in ongeldige stemmen. Daarnaast werden stemmen als ongeldig beschouwd wanneer kiezers alleen het nummer van de kandidaat invulden zonder de bijbehorende partij aan te geven. In tegenstelling hiermee werden stemmen waarbij alleen het vakje van de partij was ingekleurd, als geldig beschouwd omdat deze automatisch naar de lijsttrekker werden geleid.

Tevreden

Desondanks zijn de lokale autoriteiten over het algemeen tevreden met de uitkomst van het experiment. Het heeft waardevolle inzichten geboden die kunnen helpen bij het verbeteren van toekomstige verkiezingsprocedures en het vergroten van de toegankelijkheid van het stemproces.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werkzaamheden Raadhuisstraat vandaag 17:12

Bij MijnTafel in de mooie Raadhuisstraat is het ‘elke dag anders’

In januari 2016 vestigde MijnTafel zich in de Raadhuisstraat. Acht en een half jaar later bloeit de zaak als nooit tevoren. In de vierde aflevering van reportages over de vernieuwde Raadhuisstraat het verhaal van MijnTafel, opgetekend door initiatiefneemster Janneke Vorenkamp.  

Evenement gisteren 16:59

Doe mee aan het Alphens Kampioenschap Blindproeven!

Heb je zin in een leuke uitdaging met familie, vrienden of collega’s? Schrijf je dan in voor het Alphens Kampioenschap Blindproeven op zaterdag 24 augustus tijdens het Alphens Wijn Event!

Politiek gisteren 14:28

Versoepeling van alcoholverbod in Gemeente Alphen aan den Rijn

Tot voor kort gold er een streng alcoholverbod in de openbare ruimte van de hele gemeente Alphen aan den Rijn. Recentelijk heeft het college van burgemeester en wethouders echter besloten om deze regels te versoepelen. Het algehele alcoholverbod wordt niet langer proportioneel geacht, en daarom is er nu een gerichter beleid van kracht.