Josh Walet

Meer sportaccommodaties worden tijdens gemeenteraadsverkiezingen ingezet als stembureau

Diverse locaties die normaal als stembureau dienen, zijn tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart vanwege de coronamaatregelen niet geschikt. De oplossing? Meer gemeentelijke sportaccommodaties inzetten als stembureau.

Veel van de locaties die normaal gebruikt worden als stembureau, zoals (basis)scholen en zorginstellingen, zijn met het oog op de coronamaatregelen niet geschikt als stembureau. Er kan daar bijvoorbeeld niet voldoende afstand worden gehouden. In de kieswet is daarnaast geregeld dat er in de gemeente voldoende stembureaus moeten worden ingericht zodat kiezers op redelijke (loop)afstand van het woonadres hun stem uit kunnen brengen en toegankelijk zijn voor mindervaliden.

Sportaccommodaties als stembureau

Met het oog op de coronamaatregelen en het op peil houden van de spreiding van de stembureaus in de gemeente wordt, net als tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021, een aantal van de gemeentelijke sportaccommodaties als alternatieve stemlocatie ingezet.

Het gaat om de volgende locaties in de kern Alphen: gymzaal Havixhorst, gymzaal Honingzwam, gymzaal Mandenvlechter, gymzaal Marsdiep, gymzaal Batenstein, sportzaal De Oude Wereld, sportzaal Vroonhoevelaan, sporthal De Arena en sporthal Limeshal. In de kernen worden de volgende sportaccommodaties als stembureau ingericht: gymzaal De Biezen, sportzaal De Plataan, gymzaal Christinastraat, sportzaal De Cirkel, sporthal De Landvliethal en gymzaal Zwammerdam.

De sportaccommodaties, voornamelijk gymzalen, zijn volgens de gemeente ideaal om in te zetten omdat de locaties zich direct in de omgeving bevinden van de locaties die niet beschikbaar zijn. “Hierdoor blijft goede spreiding in de gemeente gewaarborgd en kan de kiezer op loopafstand zijn stem uitbrengen”, aldus de gemeente. Daarnaast zijn de gymzalen ruim genoeg zodat er voldoende afstand gehouden kan worden en is er voldoende ruimte om de stembiljetten te tellen.

Sporters moeten uitwijken

Dat de sportaccommodaties gebruikt zullen worden als alternatief stembureau, betekent dat gebruikers van de sportaccommodaties van maandag 14 tot en met donderdag 17 maart geen gebruik kunnen maken van de bovengenoemde sportaccommodaties. Zij dienen uit te wijken naar andere locaties of de activiteiten voor deze dag(en) te annuleren. “Voor de Limeshal en de Arena zullen we de duur van het gebruik zoveel mogelijk beperken, zodat de overlast voor sportvereniging die deze accommodaties gebruiken zoveel mogelijk wordt beperkt”, meldt de gemeente.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Wonen en bouwen gisteren 16:45

Zoveel nieuwbouwwoningen kreeg Alphen erbij in 2022

Nederland bevindt zich in een woningcrisis. Ook Alphenaren merken dat er hoge nood is voor woningen. Om uit de crisis te komen zullen veel woningen gebouwd moeten worden. In 2022 werd landelijk daarom het hoogste aantal nieuwbouwwoningen opgeleverd in het afgelopen decennium.

Sport gisteren 15:38

Ajax: "Heitinga maakt seizoen af als hoofdtrainer Ajax"

Vorige week werd de 39-jarige Alphenaar en oud-voetballer John Heitinga naar voren geschoven als interim-trainer bij Ajax na het ontslag van Schreuder. Ajax maakt nu bekend dat Heitinga het seizoen als hoofdtrainer af zal maken.

Gemeente gisteren 13:12

Gemeente stelt groot geldbedrag beschikbaar voor kadevervanging Aarkade

Al zo’n vijftien jaar is de gemeente Alphen aan den Rijn bezig met het ontwikkelen van Stadshart Lage Zijde. Naast het bouwen en vernieuwen van woningen op meerdere locaties zal ook de openbare ruimte aangepakt worden. Daarvoor heeft de gemeente ruim een miljoen opzij gezet.

Advertorial Sport gisteren 12:01

Lodge Alphen Après-ski Feest

Jetzt Gehts Los! Over enkele weken vindt de eerste editie van het Lodge Alphen Après-ski Feest plaats. Trek je skipak maar uit de kast want op 18 februari gaan ze weer los in de Biergarten. Samen met de DJ en La Chouffe wordt er een spetterend feest van gemaakt. Bestel snel je ticket want vol = vol.

Rechtszaak gisteren 11:08

Alphense ambtenaren omgekocht door aannemer

Wat doe je als aannemer als je extra klussen wil in de gemeente en wil kunnen winnen van je concurrenten? Een 67-jarige aannemer uit Bodegraven wordt verdacht van het omkopen van ambtenaren om zo een streepje voor te hebben.