Josh Walet

Meer sportaccommodaties worden tijdens gemeenteraadsverkiezingen ingezet als stembureau

Diverse locaties die normaal als stembureau dienen, zijn tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart vanwege de coronamaatregelen niet geschikt. De oplossing? Meer gemeentelijke sportaccommodaties inzetten als stembureau.

Veel van de locaties die normaal gebruikt worden als stembureau, zoals (basis)scholen en zorginstellingen, zijn met het oog op de coronamaatregelen niet geschikt als stembureau. Er kan daar bijvoorbeeld niet voldoende afstand worden gehouden. In de kieswet is daarnaast geregeld dat er in de gemeente voldoende stembureaus moeten worden ingericht zodat kiezers op redelijke (loop)afstand van het woonadres hun stem uit kunnen brengen en toegankelijk zijn voor mindervaliden.

Sportaccommodaties als stembureau

Met het oog op de coronamaatregelen en het op peil houden van de spreiding van de stembureaus in de gemeente wordt, net als tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021, een aantal van de gemeentelijke sportaccommodaties als alternatieve stemlocatie ingezet.

Het gaat om de volgende locaties in de kern Alphen: gymzaal Havixhorst, gymzaal Honingzwam, gymzaal Mandenvlechter, gymzaal Marsdiep, gymzaal Batenstein, sportzaal De Oude Wereld, sportzaal Vroonhoevelaan, sporthal De Arena en sporthal Limeshal. In de kernen worden de volgende sportaccommodaties als stembureau ingericht: gymzaal De Biezen, sportzaal De Plataan, gymzaal Christinastraat, sportzaal De Cirkel, sporthal De Landvliethal en gymzaal Zwammerdam.

De sportaccommodaties, voornamelijk gymzalen, zijn volgens de gemeente ideaal om in te zetten omdat de locaties zich direct in de omgeving bevinden van de locaties die niet beschikbaar zijn. “Hierdoor blijft goede spreiding in de gemeente gewaarborgd en kan de kiezer op loopafstand zijn stem uitbrengen”, aldus de gemeente. Daarnaast zijn de gymzalen ruim genoeg zodat er voldoende afstand gehouden kan worden en is er voldoende ruimte om de stembiljetten te tellen.

Sporters moeten uitwijken

Dat de sportaccommodaties gebruikt zullen worden als alternatief stembureau, betekent dat gebruikers van de sportaccommodaties van maandag 14 tot en met donderdag 17 maart geen gebruik kunnen maken van de bovengenoemde sportaccommodaties. Zij dienen uit te wijken naar andere locaties of de activiteiten voor deze dag(en) te annuleren. “Voor de Limeshal en de Arena zullen we de duur van het gebruik zoveel mogelijk beperken, zodat de overlast voor sportvereniging die deze accommodaties gebruiken zoveel mogelijk wordt beperkt”, meldt de gemeente.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Politiek plein vandaag 12:00

Kamerlid Mohammed Mohandis naar Alphen aan den Rijn

Zaterdag 30 september trappen GroenLinks en PvdA in Alphen aan den Rijn gezamenlijk de campagne af voor de komende Tweede Kamerverkiezingen, samen met Kamerlid Mohammed Mohandis. Onder het genot van een hapje en een drankje wordt er in wijkcentrum Swaenswijk in Alphen aan den Rijn gesproken over de visie, de uitstraling en de uitvoering van de campagne. Alle geïnteresseerden in een groene en sociale toekomst zijn welkom.

Advertorial Theater vandaag 09:22

De Dansers opent het nieuwe dansseizoen in Castellum

Ze staan op de voorkant van de brochure en trappen het dansseizoen van Theater Castellum af: De Dansers. Een gezelschap uit Utrecht dat bekendstaat om hun dansconcerten met energieke moderne dans en livemuziek. Op dinsdag 26 september komt de groep dansers en muzikanten naar Alphen aan den Rijn met hun nieuwste voorstelling ‘Hush’.

Sport vandaag 08:02

Droomstart voor Alphia in de 2e klasse C

Alphia heeft de droomstart van de nieuwe competitie in de 2e klasse C te pakken. De oranjehemden wonnen de eerste wedstrijd met 4-2 van het Wassenaarse SVC'08.