Coupépolder: goed monitoren moet!Het ziet ernaar uit dat Alphen aan den Rijn alle aanbevelingen voor de Coupépolder gaat opvolgen. Gisterenavond bespraken vertegenwoordigers van de politieke partijen in de raadzaal het rapport Nazorg Coupépolder. Burgemee

Spijt
Wethouder Stan Lyczak is verantwoordelijk voor het beleid. Hij lag de afgelopen periode zwaar onder vuur door zijn onhandige uitspraken in het tv-programma Zembla. Lyczak ontkende dat er chemisch afval in de voormalige vuilstort onder golfbaan Zeegersloot ligt.

De uitlatingen van de wethouder waren op z’n zachts gezegd curieus, te meer omdat hij in 1992 raadslid was voor de VVD en toen het rapport Engwirda werd besproken in de Alphense gemeenteraad. In dat rapport staat dat er zeker tienduizenden vaten chemisch afval zijn gestort. Bovendien was toen ook al de lijst met door de recherche aangetroffen gif bekend.

Gisterenavond zei Lyczak: “Het komt voor dat je spijt hebt van wat je gezegd hebt.” Tegenover de raad had hij afgelopen vrijdag ook al toegegeven dat het een fout was om in de opdracht aan de externe commissie over ‘vermoeden’ te spreken.

Aanbevelingen
Er is in het rapport Nazorg Coupépolder een aantal aanbevelingen gedaan door de externe deskundigen. De top 5 moet direct worden uitgevoerd. De andere – er zijn er in totaal 22 – kunnen op termijn worden opgepakt. Deze gaan onder meer over een beter controlesysteem, betere communicatie en betere zorg plus financiering op langere termijn.

De top 5 is:
Extra metingen
, omdat er nu onvoldoende, op de verkeerde diepte en op de verkeerde plekken gemeten wordt.

Lucht aan de noordoostkant controleren, omdat dit nu niet gebeurt en dit wel nodig is.

Stabiliteit zand-bentonietlaag controleren, omdat deze laag (aan de zijkanten van de vuilstort) kan verzakken.

Invloed diepwortelende planten nagaan, omdat bomen ín de vuilstort kunnen wortelen en dat moet worden voorkomen.

Bodeminformatiesysteem Coupépolder opzetten, omdat elk historisch besef ontbreekt en dit er wel moet zijn.

 

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor dat de gemeenteraad besluit om alle aanbevelingen een op een over te nemen.

In het kort komt het erop neer dat zwaar ‘de vinger aan de pols’ moet worden gehouden én dat de komende tientallen jaren verwacht mag worden dat er ‘iets’ uit de vuilstort gaat lekken. De Coupépolder is nu veilig door het gebruikte monitorsysteem. Maar: als de controle niet beter wordt uitgevoerd, zijn de gevolgen niet te overzien.

Communicatie
Er zijn aanbevelingen die door de gemeente zelf uitgevoerd kunnen worden. Een ervan is de communicatie. De wethouder wil in ieder geval de onrust onder de inwoners wegnemen.  Alleen al daarom wil hij zwaar inzetten op betere communicatie. Zowel naar de gemeenteraad als naar de Alphenaren. “Er ligt chemisch afval, dat moet er niet uitkomen. We moeten de ongerustheid onder de inwoners wegnemen.“

Er zijn ook maatregelen die niet door de gemeente kunnen worden uitgevoerd. “Veel maatregelen moeten in overleg met de Provincie worden uitgevoerd. Zo mogen wij niet zelf een peilbuis plaatsen. We moeten in overleg met de Provincie een tijdpad uitzetten”, aldus Lyczak.

Ook de financiën zijn geen gelopen race: “We weten nog niet hoe het in de toekomst uit gaat pakken. Je kunt niet verwachten als de problemen groot blijven, dat wij dat moeten betalen.”

Maar het belangrijkste: “Wat wij zelf kunnen doen, zullen wij zo snel mogelijk doen! Het moet wel veilig blijven.”

Standpunten partijen
Matthijs Kortleven (CU) benadrukt dat er nú geen gevaar bestaat voor mens, dier en plant. Toch nam de CU het initiatief voor het onderzoek: “Wij kregen tijdens wijkbezoeken signalen van onrust.” Hij is blij met het integere rapport: “Nu moeten we meten en controleren. De belt moet beheersbaar blijven. De raad en de bevolking moeten goed geïnformeerd worden.” CU neemt de aanbevelingen over.

Tweede initiatiefnemer was de PvdA. Tom Reedijk wil de vinger aan de pols houden. “Nu is er geen risico voor de volksgezondheid, maar de monitoring is onvoldoende. Met de plaatsing van de extra peilbuis is wel meteen een hoger gehalte chloride gevonden. Er moet dus uitgebreider gekeken worden.” Reedijk stelt voor om met de golfbaan af te spreken dat werkzaamheden op elkaar afgestemd worden. PvdA neemt de aanbevelingen over.

René Vrugt (CDA) steekt de hand royaal in eigen boezem: “Het is een feit dat de raad goed is geïnformeerd. Maar het milieuverslag, daar besteden we weinig aandacht aan. Dat kan echt wel beter.” Hij vroeg zich af hoe het onderwerp op de agenda kan blijven en de aandacht krijgen die het verdiend. En, zo zegt Vrugt: “We moeten er alles aan doen om de zaken onder controle te houden.” CDA neemt de aanbevelingen over.

Ronald Pleij (SP) heeft veel bijgeleerd van de externe deskundigen. “Ik ben van veel zaken overtuigd, maar niet over alles. Er liggen gevaarlijke stoffen en ik schrok ervan dat er wel een hogere waarde is gemeten, maar dat daar geen melding van is gedaan.” SP neemt de aanbevelingen over.

Ruud Haakmeester (D66) is tevreden over het rapport. “De zorg onder de inwoners is er. Daar moet aandacht aan worden besteed.” D66 neemt de aanbevelingen over.

Dominique de Roo (GroenLinks) vindt het moeilijk om vertrouwen te hebben als er zoveel gif ligt. “We willen meer controle en meer transparantie om emoties te voorkomen. Wij willen de burgers zekerheid geven dat er goed gecontroleerd wordt. Graag zien wij een keer per 10 jaar een goede controle om nieuwe wetenschappelijke inzichten te verwerken.” GroenLinks neemt de aanbevelingen over.

Rob de Vries (Nieuw Elan) spreekt over een duidelijk verhaal. “De veiligheid staat voorop. We willen graag de concrete plannen nog voor de fusie presenteren.” De Vries vindt de gemiste meting erg verontrustend. Nieuw Elan neemt de aanbevelingen over.

Ank de Groot (Alphen 1) vindt het raadsbesluit te vrijblijvend: “Er is geen termijn genoemd. Nu is er niets aan de hand maar de Coupépolder heeft code geel. Je kunt geen risico’s nemen. De polder moet nog heel lang gecontroleerd worden. Hoe ga je dat de komende 10, 20, 30 jaar gestalte geven?” Alphen 1 wil zowel termijnen als financiering in de aanbevelingen opnemen.

Louise Harmsma (VVD) bagatelliseert de hele affaire. “In de 7 jaar dat wij elke eerste week van de maand spreekuur houden op het plein in de Aarhof is nooit over de Coupépolder gesproken. Wij begrijpen niet hoe het idee in de wereld komt dat er duizenden Alphenaren zich zorgen maken. “ Toch is ook de VVD voor, want ‘volksgezondheid heeft de hoogste prioriteit’. VVD neemt de aanbevelingen over.

Wil Verschuur (BA) vindt het allemaal zwaar overdreven en zonde van het geld.