Ingezonden

Mensen in witte pakken duiken op in Alphen

Op twee plekken in Alphen waren afgelopen zaterdag mensen in witte pakken te zien. Deze ‘witte pakken mars’ was bedoeld als geweldloos protest tegen de huidige coronamaatregelen.

De mysterieuze, ludieke protestmarsen tegen de coronamaatregelen vonden in december al op meerdere plekken in ons land plaats. Zo werden de mensen in witte pakken eerder al gespot in Amsterdam, Leiden, Uithoorn, Haarlem, Eindhoven, Roelofarendsveen, Nieuw-Vennep, Hilversum, Amersfoort, Zeist, Den Haag, Eindhoven, Nijmegen, Tilburg en Utrecht.

Afgelopen weekend doken de witte pakken ook op in Alphen. Daar waren zij te zien in winkelcentrum De Atlas en in de buurt van de markt in het Alphense centrum. De deelnemers waren gekleed in witte pakken met witte maskers, met om de bovenarm een zwarte rouwband met een wit kruis erop. Op de beat van voetstappen werden door een vrouwelijke robotstem teksten uitgesproken als “Zelf nadenken brengt het algemeen welzijn in gevaar”, “Lichaamscontact veroorzaakt leed” en “Alleen eenzaamheid is veilig”.

Met deze mars wilden de witte pakken geweldloos protesteren tegen de huidige coronamaatregelen en willen ze aandacht vragen voor de mogelijke gevolgen van het huidige beleid. Naar eigen zeggen willen zij op deze manier opkomen voor de rechten van de mens. Op straat klonken wisselende geluiden. De een kon de mars niet waarderen, de ander noemde de mars indrukwekkend en sterk.

De flashmob is geïnspireerd op een actie die eerder plaatsvond in de Zwitserse hoofdstad Bern, waar een artistieke protestgroep genaamd Guerilla Mask Force Bern ook eenzelfde actie uitvoerde. En zoals een virus zich verspreidt, is ook deze kunst performance zich kennelijk door Europa aan het verspreiden, want het fenomeen wordt al in meerdere landen waargenomen. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 14:30

Dit jaar eenmalige huurverlaging voor sociale huurwoningen

In 2021 hebben huurders in sociale huurwoningen met een laag inkomen en een hoge huur recht op een eenmalige huurverlaging. De regering kondigde dit vorig jaar aan tijdens Prinsjesdag. Dat is goed nieuws voor een aantal huurders van Woonforte.

Overige vandaag 13:06

Megajacht Vanish vaart door de Rijn

Zaterdagochtend was het weer raak. Door de Rijn voer weer een megajacht, wat zoals gewoonlijk weer veel bekijks trok. 

Advertorial Overige vandaag 10:39

Gebarencursus in AquaRijn gaat weer van start

Vanaf woensdag 10 februari start een nieuwe gebarentaalcursus voor beginners (NGT). De cursus duurt twaalf weken en vindt plaats in Buurthuis AquaRijn van 19:30 uur tot 21:30 uur.

Overige vandaag 09:02

Sponsorpaal compenseert inzamelingsacties Alphense Voedselbank

Door alle maatregelen rondom corona heeft Voedselbank Alphen aan den Rijn en omstreken al tien maanden geen inzamelingsacties kunnen houden in supermarkten. Daarom plaatste de Voedselbank deze week een zogeheten sponsorpaal bij Albert Heijn Konincks in Koudekerk. Andere supermarkten in Alphen volgen binnenkort.