Gemeente Alphen aan den Rijn

Met de smartphone leren en proeven van het Prinses IreneBos

In april opent Gemeente Alphen aan den Rijn drie themaroutes met speciale struiken en bomen in het Prinses IreneBos in Park Zegersloot.

Heb jij ooit van een prairiebanaan of een uiensoepboom gehoord? Die groeien nu onder andere in de themabosjes. Er staan ook allerlei soorten die bijen en vlinders aantrekken. De gemeente voorziet de struiken en bomen van uitleg die je kunt lezen via een QR-tour. Dus neem je smartphone mee, leren en smullen maar!

QR-tour

De gemeente heeft drie themaroutes aangeplant met de thema’s ‘eetbaar’, ‘klimaat’ en ‘bijen’. Wandel een rondje en scan de QR-codes. Een QR-code is eigenlijk hetzelfde als een barcode op een pak melk, maar je kunt deze code scannen met een smartphone. Je zet hiervoor de camera op je smartphone aan en richt deze op de QR-codes langs de themaroutes. Daarna verschijnt de informatie over de bijhorende boom of struik op je smartphone.

Tekst loopt door onder de afbeelding

prinses irenebos themaroute qr code.v1.jpg

Eetbare route

In het themabos met eetbare struiken en bomen staan bekende soorten zoals de krentenboompjes en de hazelaar. De gemeente heeft gekozen voor soorten die zijn geteeld op extra grote vruchten met veel smaak. Heb je weleens een pecannotenboom of bergthee in het echt gezien? Als je goed kijkt, kun je de vruchten en eetbare delen van de bomen ontdekken.

Klimaatroute

In het themabos met klimaatvriendelijke struiken staan soorten die het milieu een handje helpen. Zo zijn er struiken en bomen die fijnstof uit de lucht filteren, soorten die snel groeien en daardoor veel CO2 opvangen en soorten die water langzaam afvoeren om overstroming te voorkomen. Er staat bijvoorbeeld een heuse gummiboom. Deze boom blijft onder de droogste omstandigheden nog groen. Ook kan de gummiboom goed tegen een teveel aan vocht.

Bijenroute

Op de bijenroute staan struiken en bomen die onze bijen en vlinders van voedsel voorzien. De struiken en bomen bloeien niet alleen van april tot en met juli, maar er groeien ook soorten die bloeien in de koudere maanden, zoals de klimop en de sneeuwbal. Zo kunnen bijen en vlinders het hele jaar door aan nectar en stuifmeel komen.

Ook leuk voor kinderen

De meest opvallende struiken en bomen? Dat zijn toch wel de prairiebanaan, de szechuanpeper, de kakiboom en de uiensoepboom. Maar ook de toverhazelaar is heel apart. Deze bloeit al in januari en biedt een lekker hapje voor de vroegste bijen en hommels. Kom ze gauw bekijken in het Prinses IreneBos in Park Zegersloot. Je kunt elke dag terecht en toegang is gratis. Voor mindervaliden is een speciale route over verharde paden aangelegd. Kinderen kunnen spelen in het speelbos en het Tiny Forest en voor de allerkleinsten is er ook een Kabouterbos.

Prinses IreneBos

Het Prinses IreneBos is sinds 2020 de nieuwe naam voor Park Zegersloot-Noord, het 24 hectare grote natuurrecreatiegebied aan de noordkant van het Zegerslootgebied rond de Zegerplas. Het gebied ligt tussen de Burgemeester Bruins Slotsingel, het Aarkanaal, de Zegerbaan en de Weidebloemenbuurt. De themabosjes liggen in de grote weide in het midden van het gebied. Gemeente Alphen aan den Rijn is vorig jaar gestart met het opknappen van dit gebied. Het bos moet een natuurlijk karakter houden en educatief zijn. Inmiddels hebben we verschillende projecten uitgevoerd. De aanleg van de QR-tours hoort daar ook bij. Het Prinses IreneBos is hiermee een leerbos geworden waar de gemeente verhalen via QR-codes vertelt.

De gemeente breidt de QR-tour in de nabije toekomst uit met informatie over onder andere amfibieën, de Galloway-koeien, ruiterpaden en vogels in het gebied Park Zegersloot. Er komt dus nog veel meer bij om over te leren.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.