Josh Walet

Met voorkeursstemmen in de gemeenteraad

Woensdagavond werd een voorlopige uitslag bekend voor de Alphense gemeenteraad. Inmiddels is het aantal stemmen per kandidaat geteld. En, dat betekent dat bij Nieuw Elan, GroenLinks en RGL kandidaten opschuiven op de kieslijst.

Nieuw Elan
Voor Nieuw Elan is het even rekenen. De partij heeft acht kandidaten die meer stemmen hebben behaald dan het benodigde aantal voorkeursstemmen voor een raadszetel. Dit betekent dat de nummers 9, 10 en 11 een raadszetel krijgen ten koste van de nummers 4, 5 en 6. Fatima Achahboun, Gert-Jan Schotanus en Clemens Boere komen daardoor wel in de gemeenteraad en Peter Versteeg, Frans Langerak en Robin van Heusden niet.

Aangezien Nieuw Elan echter de grootste partij is, zullen naar verwachting Gerard van As en Gert-Jan Schotanus opnieuw wethouder worden. Dit betekent dat de nummers 4 en 5 van de lijst, Peter Versteeg en Frans Langerak, hun plek innemen en alsnog in de gemeenteraad komen.

GroenLinks en RGL
Voor GroenLinks is de rekensom gemakkelijker. De partij heeft zes zetels behaald. Dalal Taouil heeft voldoende voorkeursstemmen en daarmee valt de nummer 6, Max van Lent, af.

RGL is ook eenvoudig. Deze partij heeft twee zetels behaald De nummer van 4 van de lijst is Nico de Jong en hij heeft voldoende voorkeursstemmen om de nummer 2, Jan de Groot, te passeren.

Kiesdeler
Het totaal aantal geldig uitgebrachte aantal stemmen is vastgesteld op 47.784.

Om de kiesdeler, benodigd aantal stemmen per zetel, te bepalen wordt het totaal gedeeld door 39. Er zijn in de gemeente Alphen aan den Rijn namelijk 39 gemeenteraadsleden. De kiesdeler komt dan uit op 1225.

Voorkeursstemmen
Om het minimale aantal stemmen te bepalen voor een voorkeurszetel geldt een aantal regels, waarvan de belangrijkste is dat het benodigde aantal 25 procent van de kiesdeler is. Dat is 306 stemmen.

Vervolgens wordt de volgorde van de kandidatenlijst aangepast. Dit gaat op volgorde van kandidaten die minimaal 306 stemmen hebben behaald en wordt vervolgens aangevuld met kandidaten op volgorde van de kieslijst ongeacht het aantal behaalde stemmen.

Definitieve uitslag
De definitieve uitslag met de definitieve verdeling van de restzetels en de volgorde op de kieslijst door voorkeursstemmen wordt maandag 21 maart door de Kiesraad bekendgemaakt. Dit is online te volgen via deze link.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 10:33

Ruzie in speeltuin escaleert: Politie Alphen aan den Rijn grijpt in

Op zaterdag 25 mei omstreeks 16:00 uur ontving de politie Alphen aan den Rijn een melding van een ruzie in de speeltuin aan de kruising van de Hugo de Grootstraat en de Jan Nieuwenhuijzenstraat. Wat aanvankelijk leek op een alledaagse jeugdruzie, escaleerde snel toen ouders zich ermee gingen bemoeien.

Advertorial Theater vandaag 09:45

Avondvullend programma bij Parkvilla met expositie, filmklassieker en muziek

Parkvilla organiseert op 12 juni een avondvullend programma rondom de indrukwekkende expositie LEF - Let’s Embrace Freedom - van fotograaf Henk Veldhuizen. Met deze tentoonstelling wil Henk laten zien hoe mooi het is als je vrijheid hebt om jezelf te zijn. Op deze avond is er de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan. 

Advertorial Onderwijs gisteren 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek gisteren 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.

Overige gisteren 15:26

Dag van de Vluchteling gevierd met speciale bijeenkomst

Op 20 juni 2024, de Dag van de Vluchteling, bundelen Kwadraad, Participe, Friends for Friends, Mix Support en de Gemeente Alphen aan den Rijn hun krachten voor een bijzondere bijeenkomst. In Buurthuis De Mozaïek nodigen zij eenieder uit om samen de Dag van de Vluchteling te vieren. Een warme, multiculturele ontmoeting staat centraal, waarbij de nadruk ligt op het delen van verhalen, dromen, en het groeien als gemeenschap.

Sport gisteren 14:58

Girls-Only Basketball Clinic groot succes

'Basketball is een teamsport en je moet het samen doen, daar leer van hoe je met elkaar om moet gaan' en 'Goed de duimen achter de bal, anders krijg je hem tegen je neus', waren enkele van de tips die burgemeester Spies gaf aan de bijna dertig meiden die afgelopen zaterdag meededen aan de Girls-Only Basketball Clinic. De Clinic werd verzorgd door BV Alphia Tigers. Burgemeester Spies, zelf oud-basketballster bij BVA deed het welkomstwoord. “Basketball is een leuke sport, ik heb het altijd met plezier gedaan”, vertelde ze.