Mignon Baane

Mignon (36) brengt de Togolese cultuur naar Nederland met Wood & Cricket

Wat begon als een vakantie van een maand groeide uit tot een 'ik vertrek momentje' én een bedrijf. De 36-jarige Alphenaar Mignon Baane Vertrok in september 2022 voor langere tijd samen met haar gezin naar Togo om haar droom achterna te gaan en de West-Afrikaanse cultuur over te brengen aan haar kinderen en Nederland.

In december 2021 besloten Mignon en haar Togolese partner om voor een maand naar Togo te gaan met hun twee kinderen. Daar maakten zij kennis met de Togolese cultuur. “Je hebt er zo veel mooie dingen”, vertelt Mignon. Vooral op de kleurrijke stoffen werd ze verliefd. “Ik dacht: ‘ik wil daar iets mee’.” Ze besloot tassen te ontwerpen in verschillende prints.

Handgemaakte tassen

In september 2022 vertrok het gezin voor een jaar naar Togo om het bedrijf, Wood & Cricket, te beginnen. Kinderen Semme (2) en Emma (5) gaan in Togo naar een internationale school en Mignon en haar partner zijn daar begonnen met het opstarten van de productie van de tassen. Het proces wordt volledig overzien door Mignon en alles wordt in Togo en Benin gemaakt.

Mignon legt uit: “Ik kies de stoffen zelf uit op de markt en het leer koop ik weer bij een andere winkel. Voor de productie van de tassen werken we samen met een atelier in de regio.” Waaronder Zowue de eigenaar van het atelier, Kokou en Abide werken daar nauw samen en maken van de uitgekozen stof uiteindelijk een met de hand geproduceerde tas. “Het atelier begint steeds meer uit te breiden. Dat is heel leuk om te zien”, vertelt Mignon trots. “Abide wordt nu ook opgeleid in het Atelier om binnenkort ook mee te kunnen werken aan onze collectie, zodat we nog meer kunnen gaan produceren.”

Eerlijk werk

Naast het naaiwerk moet bijvoorbeeld ook het leren label op de tas worden gebrand. “In totaal werken er bijna tien mensen aan één tas”, legt Mignon uit. “Voor elk onderdeel van de productie is wel iemand anders nodig. Het is zo bijzonder om te zien hoe ze dit doen.” Omdat het écht vakwerk is en de tassen handgemaakt worden, is de kwaliteit volgens Mignon van hoge klasse. Dit is ook iets waar Mignon veel op let. "De tassen moeten van goede en sterke kwaliteit zijn, zodat ze lang meegaan."

Het werk wordt eerlijk uitgevoerd en beloond. “We betalen de medewerkers van het atelier goed en ook de werkomstandigheden zijn daar goed. “Ik hoop ooit een eigen atelier te hebben waar vrouwen hun kinderen gewoon mee naar toe kunnen nemen, waar ze graag naar toe komen en waar ze zich thuis voelen.” Wat Mignon nog belangrijker vindt is dat de vrouwen aan hun toekomst kunnen bouwen. "Want dit is wat Togo echt nog nodig heeft, werkgelegenheid."

De kracht van West-Afrika

Mignon benadrukt dat ze de West-Afrikaanse cultuur wil overbrengen naar Nederland en hoopt de kracht van West-Afrika uit te kunnen stralen in haar producten. Ze legt uit: "Veel mensen benoemen Afrika als één land, maar het is een heel continent wat veel groter is dan heel Europa bij elkaar. Het is zo’n groot en divers continent wat geweldig is om te ontdekken." Ze hoopt door haar producten en haar leven te delen op Instagram de kracht van West-Afrika te laten zien.

“Veel mensen zien Afrika als een arme en onveilige plek maar de realiteit is zo anders. Veel mensen zijn ontspannen, heel behulpzaam en vrolijk in Togo, daar kunnen wij in Nederland nog wel eens wat van leren", lacht Mignon. "Het is een totaal ander land dan Nederland, je kan het niet vergelijken en beide landen hebben hun voor en nadelen. Juist om beide landen mee te krijgen en te geven aan Emma en Semme is heel waardevol."

Verkooppunten

Wat voor producten Mignon precies verkoopt? “We verkopen grote shoppers die perfect zijn voor moeders maar ook bijvoorbeeld voor een dagje strand of als je op reis gaat. Ik hoor van veel mensen dat ze blij zijn dat de tas zo lekker groot is, je gooit er alles in. Je kan de tas bijvoorbeeld ook over de kinderwagen hangen”, zegt ze. De binnenkant is van veganistisch leer. Hierdoor is de tas makkelijk af te nemen en schoon te maken.

“Ik ben ook van plan de tas in een kleiner formaat te maken”, vertelt Mignon. “Veel mensen nemen de tas mee naar hun werk, ik wil daar een passendere maat voor maken.” Naast tassen kun je bij Wood & Cricket terecht voor haaraccessoires, tafelkleden en stranddoeken, en is Mignon bezig met het ontwerpen van een houten sieradenlijn en kimono's.

Inmiddels heeft Wood & Cricket verkooppunten in Alphen aan den Rijn (Flyer), Alblasserdam, Deventer, Goes en Lome, de hooftstad van Togo. “Ik hoop ooit nog mijn producten in Amsterdam te kunnen verkopen”, aldus Mignon. Daarnaast zijn alle producten te koop in de webshop. Ben je benieuwd naar de producten?

Ga naar de website >


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Kabalt Vuurwerk december 2023

Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Tweede Kamer

Ik ben reuze benieuwd of Geert Wilders erin slaagt om alle gewenste neuzen dezelfde kant op te krijgen. Op papier is het kippiekak, maar in de praktijk is het reuze lastig. De VVD wil niet. Pieter Omtzigt doet moeilijk. BBB slaat met de vuist op tafel. Zoiets dus.

Politie en handhaving gisteren 17:09

Letselschadejurist vervolgd voor vermeende handtekeningvervalsing in Ridderhofzaak

Jurist Orlando Kadir wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie. De Letselschadejurist is door een oud-cliënt, die Kadir bijstond tijdens de schadeafhandeling van de schietpartij in de Ridderhof in 2011, aangeklaagd. Er zou op een contract van Kadir een handtekening staan, echter zou de oud-cliënt deze er niet opgezet hebben.   

Politiek gisteren 14:56

Cliƫntenraad GO! voor Jeugd maakt zich zorgen

De cliëntenraad van jeugdzorgorganisatie GO! voor Jeugd is niet blij met de gang van zaken rond de overgang naar een Overheids-B.V. voor jeugdzorg. Voorzitter Ludy Heemskerk uitte haar zorgen over wachtlijsten, personeelsgebrek en communicatie. Wethouder Anouk Noordermeer haalde de kou uit de lucht met een aantal toezeggingen.