AlphensEV

Milieu-effectonderzoek laat beperkingen en kansen zien voor grootschalige opwek van zonne- en windenergie in Holland Rijnland

Regio Holland Rijnland heeft een milieu-effectonderzoek laten uitvoeren om de plannen en ambities in de Regionale Energie Strategie (RES) 1.0 te toetsen op milieueffecten.

Dit is vastgelegd in een concept planMER (Milieu Effect Rapportage) dat vanaf 8 juli ter inzage ligt. Het onderzoek laat zien dat er in de regio vanuit milieueffecten de nodige beperkingen zijn om windmolens en zonnevelden te realiseren. Dit zorgt ervoor dat de ambitie voor een energieneutrale regio lastig realiseerbaar is. Voor gemeente Alphen aan den Rijn laat deze PlanMER zien dat er wel mogelijkheden zijn om invulling te geven aan de energietransitie door middel van windmolens en zonnevelden, maar dat dit bijna overal nog vraagt om nader onderzoek en/of wijziging van beleid. En daarmee om intensieve afstemming met alle betrokken partijen. Het is uiteindelijk altijd aan de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn om een integrale afweging te maken en de uiteindelijke beslissingen te nemen over zoekgebieden en zoeklocaties voor windmolens of zonnevelden op ons eigen grondgebied.

Pilot 

In vijf RES regio’s is als pilot een concept planMER opgesteld. Holland Rijnland is een van die regio’s. Door voor de RES Holland Rijnland een concept planMER op te stellen, komen vroegtijdig de keuzemogelijkheden en beperkingen in de regio in beeld en kunnen de verschillende belangen tegen elkaar worden afgewogen.  

Wat is onderzocht in de planMER? 

Het concept planMER gaat in op de plannen voor duurzame warmte en elektriciteit (windmolens en zonnevelden) uit de RES. Die hebben de grootste ruimtelijke impact. Voor elektriciteit en warmte beschrijft het concept planMER de milieueffecten die van invloed zijn op de locatiekeuze en/of op de keuze voor een bepaalde energie- of warmtetechnieken.

Hierbij is gekeken naar invloed op: 

  • Natuur en planten- en diersoorten 
  • Veiligheid (denk aan hoogtebeperkingen vanwege vliegverkeer)
  • Leefomgeving (geluid en slagschaduw)
  • Impact op het landschap/ mogelijkheid om in te passen in het landschap
  • Bescherming van waterwingebieden 

Holland Rijnland heeft veel bijzondere landschappen, met Natura2000 gebieden, delen van het Natuurnetwerk Nederland, mooie cultuurhistorisch plekken en beschermde stads- en dorpsgezichten en belangrijke weidevogelgebieden. Ook ligt Holland Rijnland in de buurt van Schiphol. Verder is een deel van de regio dichtbevolkt en zijn er een paar bijzondere waterwingebieden die belangrijk zijn voor onze watervoorziening. Het concept planMER laat zien dat dit samen zorgt voor een complexe opgave om geschikte plekken te vinden. Zonneparken zijn in te passen in het duinlandschap en in de droogmakerijen. Windmolens zijn onder voorwaarden mogelijk langs de (snel)wegen en in de droogmakerijen, mits de lijnen en de structuur van het landschap wordt gerespecteerd. Met als aanvullend advies vanuit de concept planMER om de randen van de polders op te zoeken en de openheid van het landschap zoveel mogelijk intact te houden. 

Bij het winnen van warmte wordt er vanuit milieuoogpunt gewaarschuwd voor het beschadigen van de ondergrond en daarmee het risico om grondwater en diepgrondwater te vervuilen. 

Zoekgebieden gemeente Alphen aan den Rijn geschrapt

Alle gemeenteraden, de Provinciale Staten en het algemeen bestuur van de waterschappen hebben onlangs de ambities in de RES 1.0 vastgesteld. Ook de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft dit op 24 juni gedaan, maar zij heeft wel bepaald dat alle zoekgebieden voor windmolens op Alphens grondgebied komen te vervallen. Op basis van de milieueffecten en het gesprek met inwoners en belanghebbenden gaat de gemeente op zoek naar nieuwe zoekgebieden. De gemeenteraad stelt hiervoor de kaders waaraan zoekgebieden moeten voldoen. Het concept planMER geeft op hoofdlijnen input voor deze kaders door de effecten van windmolens en zonnevelden op het milieu zichtbaar te maken.  

Draagvlak inwoners belangrijk

Voor het vaststellen van zoekgebieden en - in later stadium - concrete locaties spelen echter meer aspecten een rol dan alleen het milieu. Ook draagvlak onder inwoners is heel belangrijk. Om die reden heeft de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn bepaald dat inwoners, dorpsoverleggen en belangengroeperingen in het vervolgtraject nadrukkelijker betrokken moeten worden. Daarnaast zijn financieel economische haalbaarheid, de werking van het elektriciteitsnetwerk en bestuurlijke wensen en afspraken van belang.  

Ter inzagelegging

Tussen 8 juli en 1 oktober ligt het concept planMER ter inzage en kunnen inwoners uit de regio Holland Rijnland reageren door een zienswijze in te dienen via RES@hollandrijnland.nl. Het concept planMER en de zienswijzen zijn de basis voor het definitieve planMER. Het definitieve planMER is vervolgens een van de bouwstenen voor de verdere uitwerking van de ambities uit de RES 1.0 voor de RES 2.0. Naast de moties en amendementen die door de gemeenteraden, Provinciale Staten en de waterschappen zijn ingebracht bij het bespreken van de RES 1.0 in hun vergaderingen. 

Waarom een Regionale Energiestrategie?

In het landelijke Klimaatakkoord is afgesproken dat we uiterlijk in 2050 stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen (zoals olie of aardgas) om de CO2-uitstoot te verminderen. We gaan energie besparen. De energie die we nodig hebben, wekken we op via windmolens zonnepanelen en zonnevelden. Dertig regio’s in Nederland werken daarom aan een Regionale Energie Strategie (RES). Gemeente Alphen aan den Rijn is onderdeel van de regio Holland Rijnland en werkt samen met twaalf andere regiogemeenten, provincie Zuid-Holland, twee waterschappen en netbeheerder Liander aan de RES. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkelen vandaag 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek vandaag 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport vandaag 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving vandaag 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.