Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA 1984

Vroegâh was alles beter. Nu weten we allemaal dat dat niet helemaal waar is. De Tweede Wereldoorlog was vroeger. De Spaanse Griep was vroeger. En, 1984 was vroeger. Al bekruipt mij hoe langer hoe meer het gevoel, dat Orwell gewoon vandaag het vervolg, 2084, aan het schrijven is.

Corona op z'n allerergst is dodelijk. Maar dat zijn andere virusziekten zoals griep ook. Alleen hebben we de meeste andere virussen enigszins onder controle, omdat we een vaccin hebben en veel mensen inmiddels immuun zijn. Daarnaast zijn we gewoon minder bang voor griep dan voor het onbekende corona.

Ik heb al complottheorieën van verstandige en gewone Alphenaren voorbij zien komen waar de honden geen brood van lusten. Zo zit de halve wereld in een complot om net te doen alsof corona bestaat, terwijl dat niet zo is. Ook schijnt corona gebruikt te worden door de overheid om ons in het gareel te krijgen.
Dat geloof ik allebei niet, hoewel de rol van de overheid niet uitblinkt in duidelijkheid en het gebruik van gezond verstand.

Gezond verstand zegt dat je afstand moet houden van elkaar, dat je geen handen schudt en ze altijd goed wast en dat je niet al hoestend en proestend de buitenwereld opzoekt.
Maar waar is het gezonde verstand gebleven als we het hebben over de economie, over onderwijs, over cultuur, over sociale contacten?

Als er ooit een gesprekje plaatsvindt in zeg 2084 tussen een grootouder en een kleinkind en het gaat over vroegâh dan stel ik me dat zo voor:
"Oma vertel eens over vroeger?"
"Ach kind, vroeger…
Toen hadden we grote feesten en konden we dansen met wie we maar wilden.
Toen gingen we elke week wel een keer uit eten of een biertje drinken.
Toen zoenden we wildvreemde mensen wel drie keer op de wang.
Toen moesten de kinderen naar school en zaten ze gezellig in een klaslokaal.
Toen hadden bijna alle mensen werk ergens in een bedrijf.
Toen gingen we allemaal in de vakantie op reis.
Toen konden we naar toneel kijken en luisteren naar muziek in volle theaters."
"Oma, waarom zijn al die dingen er niet meer?"
"Omdat er een ziekte was waar iedereen heel bang voor was. Nu is er nog maar weinig. Niet door die ziekte. Maar door alle maatregelen om verspreiding te voorkomen."


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Van 0 naar 20 vandaag 18:41

Van 0 naar 20: het weer

Tja, kijk naar buiten en je weet het eigenlijk al. Het is herfst. En dat betekent regen, wind en lage temperaturen. Maar ja, dat schema blijft roepen. En omdat de 20 van Alphen al in maart gelopen gaat worden, zullen Stefan en Mitchell toch moeten blijven trainen. Motivatie vinden dus!

Advertorial Economie vandaag 17:15

Wouter Sjerp: hét juiste advies voor jouw hypotheek

Voor vele Alphenaren zal dit gezicht of deze naam wel bekend klinken. De goedlachse Wouter, geboren en getogen in Alphen aan den Rijn, heeft menig dorpsgenoot al voorzien van juist advies qua hypotheek. En nu pakt hij dat nog beter aan. Hij is dé hypotheekspecialist van Alphen.

Blog Op reis met Naomi vandaag 15:26

Op reis met Naomi: Unleash the Power Within

Deze week ben ik even wat later, wat komt door mijn 4-daagse online evenement ‘UPW’ (Unleash the Power Within) van Tony Robbins, waarin ik vier dagen volledig ondergedompeld ben in persoonlijke ontwikkeling. Concrete handvatten, bijzondere en leerzame verhalen, mooie meditaties, diepe inzichten, vele realisaties, verbinding; met mijzelf en met andere deelnemers (11.000 uit maar liefst 139 landen!).