Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Alphen-Stad

Hoe je het ook wendt of keert: Alphen is een stad. Alphen-Stad dus. De rest van de gemeente bestaat uit min of meer pittoreske dorpen en een groot groen buitengebied. De stad heeft ruim 75.000 inwoners, maar wordt nog steeds door haar inwoners liefkozend 'dorp' genoemd.

Hoewel ik zelf ook nog altijd 'naar het dorp' ga als ik het centrum bedoel, lijkt Alphen-Stad echt niet op een dorp. Zelfs niet een klein beetje. Waar ik vandaan kom, dat is een dorp. Een school, een café, veertig huizen en veertien boerderijen. En direct achter de huizen een heel groot natuurgebied. Een echt natuurgebied. Met moerassen, beken en beekjes, drijfzand en heel veel bomen en struikgewas. En bloemen, insecten bij het leven, konijnen, egels, allerlei vogels. Een paradijs voor een kind. Zelfs met de stinkende varkens en loeiende stieren en een vuilnisbakkenmeertje dat vergeven was van de ratten.

Het was dus wel een beetje een cultuurshock om van dat platteland naar Alphen te verhuizen. Ook al had nog niemand over Kerk & Zanen nagedacht en was Ridderveld II een grote opgespoten vlakte met hier en daar wat struikgewas. Daar kon je trouwens heel fijn paardrijden en dat deed ik dan ook.

Hier was het wat mij betreft een grote stad. Je kon kilometers fietsen van huis naar school en vice versa en dat allemaal tussen de huizen en flats door. Als ik in mijn dorp zo lang op de fiets zat, was ik al drie heuvels en twee dorpen verder.
Er waren hier bruggen die echt open en dicht gingen, waardoor je te laat kwam op school. Er waren heel veel stoplichten. En er was een centrum met een gemeentehuis, een hele grote bibliotheek, twee bankgebouwen, een postkantoor en een heus overdekt winkelcentrum.

Enfin, er kwamen gigantische nieuwbouwwijken waar het dorp zich tegen verzet heeft. Er kwam een nieuw stadhuis waar het dorp zich tegen verzet heeft. Er kwam een theater met een plein ervoor waar het dorp zich tegen verzet heeft. Er kwam een enorme brug naar Nergenshuizen waar het dorp zich tegen verzet heeft.  Er kwam een transferium voor schepen waar het dorp zich tegen verzet heeft. En ga zo maar door.

Elke vernieuwing is voor de dorpsbewoners die allang in een stad wonen, reden om aan het oude vast te houden en om vooral klein te blijven. Vernieuwing heet hier over het algemeen megalomaan en NIMBY is een soort van normaal. Behalve in Boskoop wonen hier in Alphen ook heel veel Calimero’s. Er zal vast iets in het water zitten…

De woningnood, die echt bestaat getuige de wachtlijsten van jaren en jaren, moet een keer worden opgelost. Daarom heeft de wethouder van wonen verzonnen dat het fenomeen 'woontoren' zijn intrede moet doen in de stad. Op twee locaties: Aarhof en Nieuwe Sloot.

Twintig verdiepingen is bijna twee keer zo hoog als de hoogste flat in Ridderveld, maar in die torens kunnen wel heel veel mensen wonen. En: die torens brengen wat meer stadse allure als een sausje over het dorpse imago van Alphen-Stad.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 14:50

Vier samen Koningsdag bij Lodge Alphen

Koningsdag komt eraan en dat betekent: tijd voor een feestje, ook nu. Vier samen met vrienden en/of familie jouw Koningsdag op het kleedjesterras bij Lodge Alphen!

Evenementen vandaag 14:00

Party alert: het eerste deel van de line up voor Vrij & Blij 2021 is bekend

Het moment waarop iedereen het afgelopen jaar heeft gewacht, is daar. We mogen weer feesten! Vrij & Blij 2021 belooft in juli twee dagen feest, en bij een goed feest horen grote artiesten. De organisatie is trots dat ze het eerste deel van de line up bekend kunnen maken, deel twee volgt zeer binnenkort.