Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Alphen-Stad

Hoe je het ook wendt of keert: Alphen is een stad. Alphen-Stad dus. De rest van de gemeente bestaat uit min of meer pittoreske dorpen en een groot groen buitengebied. De stad heeft ruim 75.000 inwoners, maar wordt nog steeds door haar inwoners liefkozend 'dorp' genoemd.

Hoewel ik zelf ook nog altijd 'naar het dorp' ga als ik het centrum bedoel, lijkt Alphen-Stad echt niet op een dorp. Zelfs niet een klein beetje. Waar ik vandaan kom, dat is een dorp. Een school, een café, veertig huizen en veertien boerderijen. En direct achter de huizen een heel groot natuurgebied. Een echt natuurgebied. Met moerassen, beken en beekjes, drijfzand en heel veel bomen en struikgewas. En bloemen, insecten bij het leven, konijnen, egels, allerlei vogels. Een paradijs voor een kind. Zelfs met de stinkende varkens en loeiende stieren en een vuilnisbakkenmeertje dat vergeven was van de ratten.

Het was dus wel een beetje een cultuurshock om van dat platteland naar Alphen te verhuizen. Ook al had nog niemand over Kerk & Zanen nagedacht en was Ridderveld II een grote opgespoten vlakte met hier en daar wat struikgewas. Daar kon je trouwens heel fijn paardrijden en dat deed ik dan ook.

Hier was het wat mij betreft een grote stad. Je kon kilometers fietsen van huis naar school en vice versa en dat allemaal tussen de huizen en flats door. Als ik in mijn dorp zo lang op de fiets zat, was ik al drie heuvels en twee dorpen verder.
Er waren hier bruggen die echt open en dicht gingen, waardoor je te laat kwam op school. Er waren heel veel stoplichten. En er was een centrum met een gemeentehuis, een hele grote bibliotheek, twee bankgebouwen, een postkantoor en een heus overdekt winkelcentrum.

Enfin, er kwamen gigantische nieuwbouwwijken waar het dorp zich tegen verzet heeft. Er kwam een nieuw stadhuis waar het dorp zich tegen verzet heeft. Er kwam een theater met een plein ervoor waar het dorp zich tegen verzet heeft. Er kwam een enorme brug naar Nergenshuizen waar het dorp zich tegen verzet heeft.  Er kwam een transferium voor schepen waar het dorp zich tegen verzet heeft. En ga zo maar door.

Elke vernieuwing is voor de dorpsbewoners die allang in een stad wonen, reden om aan het oude vast te houden en om vooral klein te blijven. Vernieuwing heet hier over het algemeen megalomaan en NIMBY is een soort van normaal. Behalve in Boskoop wonen hier in Alphen ook heel veel Calimero’s. Er zal vast iets in het water zitten…

De woningnood, die echt bestaat getuige de wachtlijsten van jaren en jaren, moet een keer worden opgelost. Daarom heeft de wethouder van wonen verzonnen dat het fenomeen 'woontoren' zijn intrede moet doen in de stad. Op twee locaties: Aarhof en Nieuwe Sloot.

Twintig verdiepingen is bijna twee keer zo hoog als de hoogste flat in Ridderveld, maar in die torens kunnen wel heel veel mensen wonen. En: die torens brengen wat meer stadse allure als een sausje over het dorpse imago van Alphen-Stad.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.