Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Angst

De stemmen zijn geteld en de uitslag is binnen. Het is wel duidelijk dat Nederland redelijk massaal lijdt aan een Rutte-effect. Er is een pandemie, er zijn nare maatregelen en Mark staat nog steeds. Nederland lijdt echter ook aan een wappie-effect. De partijen van 'er is niks aan de hand' winnen namelijk ook.

Eigenlijk is het de angst die deze verkiezingen heeft bepaald. Door de coronamaatregelen waren er geen bijeenkomsten, geen festiviteiten en weinig acties in de wijken. Kon je een paar jaar geleden nog bijvoorbeeld Diederik Samsom per ongeluk in het wild tegen het lijf lopen, deze keer werd er helemaal niet gelopen.

De angst bepaalde het afgelopen jaar ook de maatregelen. En de boodschapper is Mark Rutte. Hij vindt het allemaal heel vervelend, net als wij allemaal.
De echte narigheid moet echter elke keer verteld worden door zijn secondant Hugo de Jonge. Die van het CDA. De grote verliezer landelijk gezien. De middenpartij die teveel in het midden stond, wellicht.
Sigrid Kaag van D66, de tweede grote winnaar, vertelde weinig corona-gerelateerde narigheid én ze is een liberaal ietsje links van het midden. Ik denk zomaar dat zij het een en ander aan stemmen van links heeft weggesnoept.

De populistische partijen hebben met veel kabaal en weinig inhoud toch wel een slag geslagen. PVV omdat er daadwerkelijke winst is behaald, zij het niet heel spectaculair. FvD omdat ze groter zijn geworden in de Kamer. Ten opzichte van de provinciale verkiezingen zijn de boreale denkers gelukkig behoorlijk weggevaagd.
Alle splinterpartijtjes vieren een feestje. Ze stellen in het grote geheel helemaal niets voor, maar ze kunnen achter de microfoon wel het debat kapen. Gebeurt in de Alphense raadzaal tenslotte ook.

Wat mij verbaast, is dat de grote vragen van deze tijd helemaal niet tot uiting komen in de einduitslag. De boeren delven het onderspit. De klimaatgoeroes delven het onderspit. De terug naar de natuurhippies delven het onderspit.

Dat coronagedoe is over niet al te lange tijd klaar. Of het wordt elke winter corona en griep op een voor de zorg redelijk behapbaar niveau, of er komt nog een pandemie die we niet kunnen beheersen. Hoe dan ook: we gaan niet nog een jaar met z'n allen achter de geraniums hangen. Mocht Mark denken van wel, dan voorspel ik bij deze een volksopstand.

De uitslag in de gemeente Alphen aan den Rijn is in grote lijnen zo’n beetje hetzelfde als in de rest van Nederland. CDA en GroenLinks doen het hier ietsje beter en D66 en FvD ietsje minder. Dat is dan wellicht verklaarbaar door de persoonlijke populariteit van onze lokale politici. Jeroen, Marjon, René en Erik hebben een hoger aaibaarheidsgehalte dan Maurits en Gert enne… eh wie ook weer?


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.