Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Angst

De stemmen zijn geteld en de uitslag is binnen. Het is wel duidelijk dat Nederland redelijk massaal lijdt aan een Rutte-effect. Er is een pandemie, er zijn nare maatregelen en Mark staat nog steeds. Nederland lijdt echter ook aan een wappie-effect. De partijen van 'er is niks aan de hand' winnen namelijk ook.

Eigenlijk is het de angst die deze verkiezingen heeft bepaald. Door de coronamaatregelen waren er geen bijeenkomsten, geen festiviteiten en weinig acties in de wijken. Kon je een paar jaar geleden nog bijvoorbeeld Diederik Samsom per ongeluk in het wild tegen het lijf lopen, deze keer werd er helemaal niet gelopen.

De angst bepaalde het afgelopen jaar ook de maatregelen. En de boodschapper is Mark Rutte. Hij vindt het allemaal heel vervelend, net als wij allemaal.
De echte narigheid moet echter elke keer verteld worden door zijn secondant Hugo de Jonge. Die van het CDA. De grote verliezer landelijk gezien. De middenpartij die teveel in het midden stond, wellicht.
Sigrid Kaag van D66, de tweede grote winnaar, vertelde weinig corona-gerelateerde narigheid én ze is een liberaal ietsje links van het midden. Ik denk zomaar dat zij het een en ander aan stemmen van links heeft weggesnoept.

De populistische partijen hebben met veel kabaal en weinig inhoud toch wel een slag geslagen. PVV omdat er daadwerkelijke winst is behaald, zij het niet heel spectaculair. FvD omdat ze groter zijn geworden in de Kamer. Ten opzichte van de provinciale verkiezingen zijn de boreale denkers gelukkig behoorlijk weggevaagd.
Alle splinterpartijtjes vieren een feestje. Ze stellen in het grote geheel helemaal niets voor, maar ze kunnen achter de microfoon wel het debat kapen. Gebeurt in de Alphense raadzaal tenslotte ook.

Wat mij verbaast, is dat de grote vragen van deze tijd helemaal niet tot uiting komen in de einduitslag. De boeren delven het onderspit. De klimaatgoeroes delven het onderspit. De terug naar de natuurhippies delven het onderspit.

Dat coronagedoe is over niet al te lange tijd klaar. Of het wordt elke winter corona en griep op een voor de zorg redelijk behapbaar niveau, of er komt nog een pandemie die we niet kunnen beheersen. Hoe dan ook: we gaan niet nog een jaar met z'n allen achter de geraniums hangen. Mocht Mark denken van wel, dan voorspel ik bij deze een volksopstand.

De uitslag in de gemeente Alphen aan den Rijn is in grote lijnen zo’n beetje hetzelfde als in de rest van Nederland. CDA en GroenLinks doen het hier ietsje beter en D66 en FvD ietsje minder. Dat is dan wellicht verklaarbaar door de persoonlijke populariteit van onze lokale politici. Jeroen, Marjon, René en Erik hebben een hoger aaibaarheidsgehalte dan Maurits en Gert enne… eh wie ook weer?


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 14:50

Vier samen Koningsdag bij Lodge Alphen

Koningsdag komt eraan en dat betekent: tijd voor een feestje, ook nu. Vier samen met vrienden en/of familie jouw Koningsdag op het kleedjesterras bij Lodge Alphen!

Evenementen vandaag 14:00

Party alert: het eerste deel van de line up voor Vrij & Blij 2021 is bekend

Het moment waarop iedereen het afgelopen jaar heeft gewacht, is daar. We mogen weer feesten! Vrij & Blij 2021 belooft in juli twee dagen feest, en bij een goed feest horen grote artiesten. De organisatie is trots dat ze het eerste deel van de line up bekend kunnen maken, deel twee volgt zeer binnenkort.

Advertorial Overige vandaag 09:53

Misofonie groepstraining voor jongeren bij de Praktijk4Kids

Heeft jouw zoon/dochter last van misofonie? Het dagelijks leven kan er zo erg onder lijden, dat er behandeling nodig is. Bij de Praktijk4Kids wordt deze behandeling aangeboden door orthopedagoog Kayleigh Hillebrand.