Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Arbeidsmigranten

Arbeidsmigranten. Het woord zegt het al: mensen die uit een ander land komen om hier te werken. De crux is dat de expats, goed geschoolde specialisten uit andere landen, hier niet mee worden bedoeld. Nee. Het gaat om ongeschoold werk waar Nederlanders zich te goed voor voelen.

De riedel van tegenwoordig in een kassengebied is simpel. We halen Polen hier naar toe. Die stoppen we in vieze kleine lekkende schuurtjes. En we laten ze dag en nacht werken in eveneens erbarmelijke omstandigheden. Dat alles voor een loontje waar een bijstandsmoeder op een zolderkamer met zes kinderen nog niet eens blij van wordt.
Nu is het natuurlijk niet altijd en overal zo erg. Ik mag hopen dat dit echt uitzonderingen zijn.

Er zijn ook migrantenhotels, liefst buiten een dorp tussen de koeien. En er zijn altijd mensen die het hier leuk vinden en integreren en hier een heel andere toekomst opbouwen dan uitgebuit worden in de kassen.
Bovendien is niet elke kweker een boef. Ook dat hoop ik althans. De meesten zijn toch nette huisvaders met een goedlopend bedrijf die voor de buitenlandse werknemers een aantal keurige kamers hebben ingericht in een bijgebouw.

Maar… het is wel duidelijk dat het niet overal snor zit met de huisvesting van de voornamelijk Poolse arbeiders. In het fraaie Boskoop zijn bijvoorbeeld in het centrum de mooiste monumentale panden verloederd. De huisjesmelkers melken hier kleine kamertjes uit voor een minimum aan kosten en een maximum aan inkomsten.
De bewoner, lees die Poolse arbeider, is de dupe. Er zit niet anders op dan van verveling aan de drank te gaan met al die andere gasten op wiens lip je zit. En als de drank is in de man (of vrouw) dan weet je het wel. Piesen in portieken is nog het minste.

Wat ik zo jammer vind, is dat we hier in het rijke Nederland helemaal niets hebben geleerd van het verleden. Nog altijd halen we voor onze vieze klusjes slecht betaalde buitenlanders hierheen. Nog altijd worden hen gouden bergen beloofd. Nog altijd stoppen we ze hutjemutje in een soort van getto. En nog altijd zijn we daarna heel verbaasd dat het niet goed met hen gaat.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht gisteren 16:44

Het nieuws van week 23 samengevat in het Alphens.nl weekoverzicht

Wat speelde er afgelopen week in Alphen? Van te kort aan horecapersoneel en een pilot om de terrassen langer open te houden tot aan het Europees Kampioenschap dat deze week aftrapte en Thomas Berge die het aan de stok kreeg met handhavers. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht. 

Werken gisteren 14:10

Het nieuwe vacature aanbod van week 23

Op zoek naar leuke baan of een nieuwe uitdaging in Alphen of omgeving? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen. Alphens.nl heeft haar eigen vacaturepagina. Op deze pagina zijn diverse soorten vacatures in verschillende branches te vinden. Ben jij nieuwsgierig naar het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen? Lees dan snel verder.

Romeinen gisteren 12:00

ROMEINEN Handelsnederzetting

Als er een castellum 'in the middle of nowhere' wordt gebouwd, verschijnt er binnen de kortste keren ook een handelsnederzetting. Dat zal in Alphen aan den Rijn niet anders zijn geweest. In zo'n kampdorp wonen gezinnen van soldaten, ambachtslieden en handelaren.

Overige gisteren 10:12

Betalen Alphense hondenbezitters straks geen hondenbelasting meer?

Een hond is je beste vriend, maar daar moet je jaarlijks wel wat voor over hebben. Althans, in de helft van de gemeenten in Nederland moet je nu nog hondenbelasting betalen, maar een meerderheid van de Tweede Kamer wil van de belasting af. En dat scheelt Alphense hondenbezitters jaarlijks tientallen euro’s.