Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA BBB in de lokale politiek

BBB is uiteraard een tegenbeweging. Net als de PVV en FvD dat waren. Kennelijk heerst er grote onvrede over de politiek in heel Nederland, want de nieuwkomer heeft dik gewonnen ook in Alphen aan den Rijn.

Meestal worden verkiezingen voor Provinciale Staten beschouwd als een tussentijdse graadmeter voor de landelijke verkiezingen en/of lokale verkiezingen. Dat gaan we echter pas zien als het stof van de stembiljetten is neergedaald en de gekozen dames en heren daadwerkelijk op het pluche zitten. Want: heeft BBB wel genoeg gekwalificeerde mensen om op die zetels plaats te nemen? En: willen de verliezers wel samenwerken? Maar vooral: gaat de hele bubs straks rollebollend over straat?

BoerBurgerBeweging heeft overal, ook in de gemeente Alphen aan den Rijn, de meeste stemmen opgehaald, op gepaste afstand gevolgd door de VVD. Net als voorheen PVV en FvD dat deden. De partijen hebben gemeen dat ze gedijen als tegenpartij. Het huidige beleid deugt niet, dus het moet anders. Hoe dat 'anders' er dan uit gaat zien, horen we vervolgens nooit.

In de Alphense politiek is geen PVV te bekennen en FvD moet het als splinter met één zetel zien te redden. BBB is hier voor Provinciale Staten wel de grootste geworden met 17,9 procent van de stemmen, maar het is geen lokale speler. De vraag is nu of BBB het over een paar jaar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen beter gaat doen dan de andere tegenbewegingen.

Als we de uitslag afzetten tegen de Alphense gemeenteraad zie je een beetje een voortzetting van de trend. VVD en de combi GroenLinks/PvdA zijn ongeveer even groot, CDA is een stukje kleiner evenals D66. De grote Alphense speler is Nieuw Elan en die lokale partij is in principe ontstaan als een tegenbeweging, dat is de overeenkomst met BBB.

Het grote punt voor alle tegenbewegingen is dat zij signaleren dat de inwoners van dit land, deze provincie en deze gemeente niet worden gehoord. De vraag is nu of de lokale reus Nieuw Elan in de komende jaren kan bewijzen dat inwoners niet alleen meetellen, maar leidend zijn. Kan Nieuw Elan dat niet, dan staat ook lokaal de deur wagenwijd open voor BBB.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Te zien op televisie/online vandaag 17:03

Alphens gezin te zien in nieuw programma over Scandinavische wildernis

Vanaf maandag 27 maart zijn Vincent, Pauline en Jesper Ellerbrak te zien in het programma ‘Het Hoge Noorden’ van Omroep MAX. In dit programma trekt presentatrice Dionne Stax door Scandinavië om landgenoten op te zoeken. Jesper Ellerbrak vertelt over het nieuwe programma.

Werkzaamheden vandaag 15:58

Werkzaamheden aan de Lijsterlaan zijn begonnen

De werkzaamheden aan de Lijsterlaan in Alphen aan den Rijn zijn maandag 27 maart begonnen. De weg wordt opnieuw ingericht om het voor fietsers veiliger te maken. Tot en met 19 mei zal de Lijsterlaan afgesloten zijn.

Advertorial Evenementen vandaag 13:47

Paasweekend in Museumpark Archeon

Tijdens het paasweekend van 7 tot en met 10 april 2023 trekken de minderbroeders door het middeleeuwse stadje met een paasprocessie. De zeelui van Allemansend bezetten de rest van het park met een kampement en demonstraties. Kinderen kunnen paasbroodjes bakken en paasvlechten. Als afsluiting van de dag vindt de spannende gladiatorenshow plaats.