Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Bezuinigen

De gemeente gaat de komende jaren bezuinigen. Op het lijstje met voorgestelde bezuinigingen staat al met al heel wat. De grootste posten zitten hands-down in het sociaal domein. En dat is op zichzelf behoorlijk zorgwekkend.

De gemeente bezuinigt om te beginnen op zichzelf, want minder ambtenaren levert tot en met 2028 zomaar ruim 5 miljoen op. Dat is voor eigen mensen en voor externe inhuur. Die externe inhuur snap ik wel. Ik krijg tenslotte ook geen 150 euro per uur. Als ik het over 25 heb (inclusief kosten), wordt er al gesteigerd.

Waar de klappen vallen is in maatwerk. Bij groenbeheer levert dat bijna 2,5 miljoen op. Het gaat dan over de buurt die niet meer mee gaat praten over wat zij voor leuke maar dure groenvoorzieningen wil. Ik ben nu bang voor hele grote lelijke grasvelden. Maar ik ben nog veel banger voor meer steen in de buurt.

Opvallend is dat er ook vele miljoenen minder gaan naar extra budget klimaatadaptatie en duurzaamheidsprogramma. Dat wordt dan op hoop van zegen dat de riolen de vele regen in de komende jaren kunnen opvangen. En, het is natuurlijk wel handig om minder te verduurzamen, lees zonnepanelen plaatsen op je dak, als er vette netcongestie heerst.

Nog opvallender is het verhogen van de Onroerend Zaak Belasting (OZB). Dat wordt door de wethouder financiën een tikkie gebagatelliseerd door te melden dat een gemiddeld huishouden ‘slechts’ vijf tientjes meer gaat betalen. Jawel. Dat is een verhoging van 15 procent. Dus.

Het sociaal domein levert in totaal iets van 50 miljoen in. Grote klappers zijn afschaffen van een abonnement op huishoudelijke hulp, dubbelingen preventie en iets met Wmo. Zaken die er dubbel inzitten afschaffen, dat snap ik wel. Dat van die huishoudelijke hulp is altijd al een heel oneerlijk voordeel geweest. Maar dat van de Wmo snap ik niet. Het gaat om een Businesscase en dat moet ik maar eens op m’n gemakje uitzoeken voordat ik daar iets van ga vinden.

Nu zei een van de raadsleden uit de oppositie onlangs dat het een bloedbad wordt. Dat snapte ik niet helemaal. Nu denk ik dat dat raadslid dat rekensommetje sociaal domein al had gemaakt en dat de complete oppositie straks in de gordijnen hangt.

De gemeenteraad moet in juli besluiten dat zij akkoord gaat. Vermoedelijk zullen de coalitiepartijen hun wethouders volgen. Dat betekent dat het ernstig moeilijk wordt om op andere zaken te bezuinigen dan in de voorstellen staan…


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Thuiszorg vandaag 16:26

Je kunt het Mantelzorgcompliment weer aanvragen!

Mantelzorg is zorgen voor een naaste, vaak uit liefde voor een partner, kind, familielid, vriend of buur. Deze zorg lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet. Zonder deze onbetaalde hulp zou het leven voor veel mensen er heel anders uitzien. Daarom willen de gemeenten Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem alle mantelzorgers die langdurig en intensief voor hun dierbare zorgen, met het Mantelzorgcompliment bedanken voor hun enorme inzet.

Sport vandaag 14:50

Tempo C1 uit Alphen aan den Rijn wint NK Korfbal

De C1 van Korfbalvereniging Tempo uit Alphen aan den Rijn heeft de afgelopen weken op het veld een ongeëvenaarde reeks neergezet door alle wedstrijden te winnen. Afgelopen zaterdag stonden ze op het Nederlands Kampioenschap en wisten ze de felbegeerde titel mee naar huis te nemen.

Dieren vandaag 13:53

Dierenambulance redt hanen uit benarde situatie in Aarkanaal

Vorige week dinsdag deden zich bijzonder trieste omstandigheden voor langs het Aarkanaal achter ARC, waar twee jonge hanen in een schrijnende situatie werden aangetroffen. De dierenambulance deelde op Facebook het volgende: "Vaak denken we dat we alles wel gezien hebben, totdat het tegendeel weer bewezen wordt."

Evenement vandaag 11:28

Bereid je voor op de Alphense Bruggenrun

Op donderdag 20 juni vindt de 14e editie van de Alphense Bruggenrun plaats. Deze unieke hardlooptocht voert dwars door het oude centrum van Alphen aan den Rijn, met twee afstanden om uit te kiezen en talloze bruggen om te trotseren: de 10 km (33 bruggen) en de 5 km (21 bruggen). De 5 km route is ook uitstekend geschikt om op eigen tempo te wandelen. Het thema van dit jaar is "Oranje Boven", dus deelnemers worden aangemoedigd om in het oranje te verschijnen!

Sport vandaag 10:32

De eerste halve week van de Sportontmoeting zit erop

Woensdag 12 juni begon de Sportontmoeting van dit jaar met dertien deelnemende Alphense sportverenigingen, twee meer dan in 2023. De commissie Sportontmoeting hoopt dat er volgend jaar nog meer verenigingen zullen deelnemen.