Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Bloedbad

Gemeente Alphen aan den Rijn gaat 25 miljoen euro bezuinigen. En dat niet een keer, maar vanaf nu elk jaar. Dat is nogal wat. Het betekent dat er veel gaat sneuvelen van wat wij nu normaal vinden. Of, het betekent dat de gemeentelijke belastingen aanzienlijk zullen stijgen.

Van de jaarlijkse uitgave van 500 miljoen gaat 350 naar zaken die vaststaan. Daar mag de gemeente niet aankomen. Het is geld dat voor specifieke zaken door het Rijk is bestemd. Geoormerkt heet dat. Het kan ook geld zijn dat voor wettelijke taken is en daarom nergens anders aan mag worden besteed.

De 150 miljoen die ‘over’ is, daar gaat de gemeenteraad over. De raad heeft namelijk budgetrecht. Dus elke wethouder kan op z’n kop gaan staan, als de raad niet wil dat er geld ergens aan wordt uitgegeven dan wordt dat geld niet uitgegeven.

En nu moet van die 150 miljoen een fors bedrag van 25 miljoen af. Dat wordt voortaan niet meer uitgegeven. En ja, dat betekent dat in plaats van 500 miljoen er 475 miljoen is. En daarvan is 125 miljoen door de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn te besteden. Voor de inwoners.

De afgelopen maanden is overal gezocht naar mogelijkheden om te bezuinigen. Die zijn gevonden. Een heleboel zelfs. En er is ook een optie dat er meer gemeentelijke belasting moet worden betaald. De wethouder van financiën moet er nu chocola van maken en met een goed voorstel komen in de Kadernota. Daarna gaat de gemeenteraad hierover in gesprek. Tot zover de theorie.

In de praktijk betekent dit dat de politieke partijen in juni rollebollend over straat zullen gaan. Een theoretische mogelijke bezuiniging is namelijk voor de een aanvaardbaar en voor de ander absoluut onmogelijk. Links en rechts zijn het daarover in de politiek nog nooit eens geweest.

De messen worden vanaf nu in de Alphense politiek flink geslepen. Ik zie al voor me hoe dat zal gaan. De ene partij diept alle vunzige roddelpraat uit het verleden op uit de archieven. De andere partij gaat gewoon uit van ‘de’ meerderheid in de raad. Persoonlijke tegenstellingen komen weer volop tevoorschijn. Er zal veelvuldig worden geroepen dat iets wel of niet goed is voor ‘de mensen’.

Kortom, om een van de raadsleden te citeren, dat wordt een bloedbad!


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Onderwijs vandaag 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek vandaag 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.

Overige vandaag 15:26

Dag van de Vluchteling gevierd met speciale bijeenkomst

Op 20 juni 2024, de Dag van de Vluchteling, bundelen Kwadraad, Participe, Friends for Friends, Mix Support en de Gemeente Alphen aan den Rijn hun krachten voor een bijzondere bijeenkomst. In Buurthuis De Mozaïek nodigen zij eenieder uit om samen de Dag van de Vluchteling te vieren. Een warme, multiculturele ontmoeting staat centraal, waarbij de nadruk ligt op het delen van verhalen, dromen, en het groeien als gemeenschap.

Sport vandaag 14:58

Girls-Only Basketball Clinic groot succes

'Basketball is een teamsport en je moet het samen doen, daar leer van hoe je met elkaar om moet gaan' en 'Goed de duimen achter de bal, anders krijg je hem tegen je neus', waren enkele van de tips die burgemeester Spies gaf aan de bijna dertig meiden die afgelopen zaterdag meededen aan de Girls-Only Basketball Clinic. De Clinic werd verzorgd door BV Alphia Tigers. Burgemeester Spies, zelf oud-basketballster bij BVA deed het welkomstwoord. “Basketball is een leuke sport, ik heb het altijd met plezier gedaan”, vertelde ze.

Politiek vandaag 14:43

Kinderboerderij Bospark wordt gesloten

Een van de kleine bezuinigingen op de gemeentelijke begroting is de voorgenomen sluiting van Kinderboerderij Bospark in 2026. De sluiting levert jaarlijks € 30.000 op.