Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Brug

Ik wil het wel ergens anders over hebben, maar ik blijf denken aan die hefbrug in Boskoop. Nooit iets aan gemankeerd. Het ding bevindt zich nog niet binnen de Alphense gemeentegrenzen of daar begint het gedonder.

Het is wel echt een WTF verhaal. Moet je voorstellen: zit je als onnozele klusjesman een beetje roestplekjes weg te werken op een ijzeren brug, mis je ineens een paar onderdelen: er zitten verdikkeme geen ijzeren staven aan die brug om het gewicht van de voetpaden te dragen.

Flux naar de baas gerend en die ramt op de rode knop en belt in paniek het provinciehuis om te vertellen dat de hefbrug in Boskoop niet deugt. Natuurlijk geloven ze daar de grootste staalconstructeur van Nederland niet op z’n mooie blauwe ogen.

Maar er wordt toch maar een second opinion gevraagd. Laat het ingehuurde ingenieursbureau nu ook concluderen dat er een paar ijzeren staven ontbreken. Die staven zitten wel op de hefbruggen in Alphen aan den Rijn en in Waddinxveen. Alleen in Boskoop is deze versteviging nooit aangebracht.

Waarom ze in Boskoop dachten dat het niet hoefde? Misschien dat de kwekers lichtgewichten zijn als je ze vergelijkt met de Alphense boeren. Of misschien was het geld weer eens op in het kwekersdorp en zijn die vier ijzeren balken wegbezuinigd. Wie zal het zeggen.

En nu zijn de rapen gaar. Iedereen moet van de Boskoopse Hefbrug afblijven. Dat zegt het ingenieursbureau. Die brug is niet veilig. Dus heeft de provincie besloten om liever save then sorry te zijn. De brug is dicht en dat blijft ie voorlopig.

Je mag er met je vrachtschip niet onderdoor, je mag er met je zeilboot niet langs en voor de containerhaven even verderop in Alphen aan den Rijn is een hijsprocedure bedacht. Eventjes een container via de wal en dan kan ie op een ander schip aan de andere kant van de brug. Je mag er met je vrachtauto niet over en ook niet met een busje of een gewone auto. Zelfs fietsers en voetgangers hebben dikke pech, maar ondertussen wel een romantisch pontje.

Maar: elk nadeel hep ze voordeel.
Nu kan wethouder Kees meteen even een paar flinke proeven doen met de alternatieve routes voor het sluipverkeer. En, hij kan meteen zien wat het effect is van het afsluiten van de hefbrug voor vrachtvervoer.
Wethouder Kees kan ook meteen even de Zijde onderhanden nemen. Die moet toch worden opgeknapt en dat is best wel gemakkelijker als er geen oost-west verkeer is.

Gelukkig heeft de gemeente Alphen aan den Rijn genoeg ervaring met kapotte bruggen. Al heeft Boskoop daar niet echt veel aan, want de hefbrug is eigendom van de provincie Zuid-Holland. De Boskoper die in het provinciehuis het besluit moest nemen, is trouwens behoorlijk aangeslagen.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Rechtszaak vandaag 11:31

OM eist 7 jaar cel tegen verdachte woningoverval

Op vrijdag 5 april 2019 werd een Alphens echtpaar overvallen in hun eigen huis. Zij dachten via Marktplaats een koper te hebben gevonden voor een Rolex-horloge, maar dit bleek niet het geval te zijn. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zeven jaar cel geëist tegen de hoofdverdachte.

Sport vandaag 09:01

Wouter Blok en KV Tempo aan het einde van het seizoen uit elkaar

Hoofdtrainer Wouter Blok en Tempo nemen aan het einde van dit seizoen afscheid van elkaar. Dat is in goed overleg tussen beide partijen besloten. De inwoner van Bodegraven is bezig aan zijn eerste seizoen bij de Alphense korfbalvereniging. Ook Robin Sas, trainer van het tweede team, gaat Tempo verlaten. Hij is bezig aan zijn tweede seizoen bij de Alphense club. 

Wonen en bouwen gisteren 16:35

Woonforte: pas op voor illegale slapers

In de wintermaanden krijgt Woonforte geregeld meldingen van bewoners dat er illegale slapers bivakkeren in flats. Daarom raadt Woonforte aan om geen onbekende mensen binnen te laten, zodat dit soort situaties zo veel mogelijk kunnen worden voorkomen.

Blog Opinie gisteren 15:31

ARC heeft het niet gemakkelijk, veel doelpunten bij Alphen - Stompwijk

ARC moest zaterdag in de Utrechtse wijk Ondiep aantreden tegen koploper DHSC, de club die samen met de Racing promoveerde uit de eerste klasse A. Op het sportpak Wesley Sneijder is de fusieclub dit seizoen onverslaanbaar. Ook ARC ondervond dat en ging met 2-1 ten onder.