Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Brug

Ik wil het wel ergens anders over hebben, maar ik blijf denken aan die hefbrug in Boskoop. Nooit iets aan gemankeerd. Het ding bevindt zich nog niet binnen de Alphense gemeentegrenzen of daar begint het gedonder.

Het is wel echt een WTF verhaal. Moet je voorstellen: zit je als onnozele klusjesman een beetje roestplekjes weg te werken op een ijzeren brug, mis je ineens een paar onderdelen: er zitten verdikkeme geen ijzeren staven aan die brug om het gewicht van de voetpaden te dragen.

Flux naar de baas gerend en die ramt op de rode knop en belt in paniek het provinciehuis om te vertellen dat de hefbrug in Boskoop niet deugt. Natuurlijk geloven ze daar de grootste staalconstructeur van Nederland niet op z’n mooie blauwe ogen.

Maar er wordt toch maar een second opinion gevraagd. Laat het ingehuurde ingenieursbureau nu ook concluderen dat er een paar ijzeren staven ontbreken. Die staven zitten wel op de hefbruggen in Alphen aan den Rijn en in Waddinxveen. Alleen in Boskoop is deze versteviging nooit aangebracht.

Waarom ze in Boskoop dachten dat het niet hoefde? Misschien dat de kwekers lichtgewichten zijn als je ze vergelijkt met de Alphense boeren. Of misschien was het geld weer eens op in het kwekersdorp en zijn die vier ijzeren balken wegbezuinigd. Wie zal het zeggen.

En nu zijn de rapen gaar. Iedereen moet van de Boskoopse Hefbrug afblijven. Dat zegt het ingenieursbureau. Die brug is niet veilig. Dus heeft de provincie besloten om liever save then sorry te zijn. De brug is dicht en dat blijft ie voorlopig.

Je mag er met je vrachtschip niet onderdoor, je mag er met je zeilboot niet langs en voor de containerhaven even verderop in Alphen aan den Rijn is een hijsprocedure bedacht. Eventjes een container via de wal en dan kan ie op een ander schip aan de andere kant van de brug. Je mag er met je vrachtauto niet over en ook niet met een busje of een gewone auto. Zelfs fietsers en voetgangers hebben dikke pech, maar ondertussen wel een romantisch pontje.

Maar: elk nadeel hep ze voordeel.
Nu kan wethouder Kees meteen even een paar flinke proeven doen met de alternatieve routes voor het sluipverkeer. En, hij kan meteen zien wat het effect is van het afsluiten van de hefbrug voor vrachtvervoer.
Wethouder Kees kan ook meteen even de Zijde onderhanden nemen. Die moet toch worden opgeknapt en dat is best wel gemakkelijker als er geen oost-west verkeer is.

Gelukkig heeft de gemeente Alphen aan den Rijn genoeg ervaring met kapotte bruggen. Al heeft Boskoop daar niet echt veel aan, want de hefbrug is eigendom van de provincie Zuid-Holland. De Boskoper die in het provinciehuis het besluit moest nemen, is trouwens behoorlijk aangeslagen.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Wonen en bouwen vandaag 16:42

De Kloostertuinen: alles wat nieuwbouw zo mooi maakt

Hoge bouwkwaliteit en volop mogelijkheden om je huis op je eigen smaak af te stemmen: het is zomaar een greep uit de vele pluspunten van de nieuwbouwhuizen en -villa’s in Kloostertuinen fase 3. Binnenkort start de bouw van dit project in nieuwbouwwijk Burggooi in Alphen aan den Rijn.  

Blog Opinie vandaag 15:46

Weekend

Ed, één van mijn oude voetbalmaten uit Weesp, stuurde vrijdagavond een appje of ik kaartjes kon regelen toen ik bij Wet 'n Wild op het terras zat. Ik had geen idee waar hij het over had. Maar toen onze jongste dochter ook een nerveus berichtje stuurde, was het tijd om op onderzoek uit te gaan. Wat bleek, Golden Earring en André Hazes jr. waren aan de line-up voor het Zomerspektakel toegevoegd. Met Bløf als afsluiting is dat wel een programma waar je mee voor de dag kan komen.  

Verkeer en vervoer vandaag 15:09

Fietsverlichtingsactie in Alphen

Op zaterdag 2 november wordt de jaarlijkse regionale fietsverlichtingsactie gehouden. Ook in Alphen kun je jouw fietsverlichting laten controleren en zo nodig laten repareren.  

Horeca vandaag 14:02

Restaurantweek: Bij Hen

Van 31 oktober tot en met 10 november 2019 wordt de Alphens Restaurantweek georganiseerd. Wij brengen je in de gelegenheid om kennis te maken met de beste restaurants in Alphen. Deze keer zetten we Bij Hen in de schijnwerpers.

Advertorial Cultuur vandaag 13:07

The Naked Truth in Parkvilla

Op zondag 27 oktober staat de Golden Earring tribute band The Naked Truth met een try out concert in het Parkvilla Theater.   

Gemeente vandaag 12:12

Mogelijke verhoging afvalstoffenheffing

Landelijk nemen de verwerkingskosten van afval toe en de opbrengsten van grondstoffen af. Om deze reden wil de gemeente Alphen aan den Rijn de tarieven van afvalstoffenheffing in 2020 verhogen.