Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Bubbel

Na de Fabeltjesfuik van Arjen Lubach weten miljoenen Nederlanders dat je zomaar door een algoritme gefopt kan worden. Dat is trouwens helemaal geen nieuw verschijnsel en het geldt ook niet alleen als je de hele dag op social media rondhangt en telkens dezelfde complotten voorgeschoteld krijgt.

Allemaal zitten we in een fuik. We leven in onze eigen persoonlijke bubbel.

Uit allerlei onderzoeken blijkt dat we ons vooral aangetrokken voelen door mensen die op ons lijken. Dat is namelijk veilig. We weten ongeveer wat we kunnen verwachten.
Mensen trouwen bijvoorbeeld veel vaker met iemand uit hun eigen dorp of buurtje dan je mag verwachten op basis van de statistieken. Het is dus geen toeval. Nee, het is gewoon de bubbel waarin je onbewust op zoek bent naar iemand die bekend en daarmee veilig is en die dus die bubbel met je mag delen.

De bubbel speelt ook mee bij het idee dat iets ergs alleen anderen kan overkomen. Jou niet en je familie niet en je vrienden niet en je buren niet.
Daarom zijn mensen ook zo geschokt als een verkrachter de buurman van de overkant blijkt te zijn of dat de misbruiker van je kind je lievelingsoom is. Toch blijkt uit de cijfers dat 80 procent van de verkrachte vrouwen door een bekende is aangevallen. Misbruik door een volslagen vreemde komt maar in 7 procent van de gevallen voor, 68 procent is iemand die heel dicht bij het slachtoffer staat.

Even terug naar de Fabeltjesfuik. Dat ging dus over het gegeven dat je op facebook, en andere social media, advertenties krijgt voorgeschoteld die op jou als doelgroep gericht zijn. Plus dat hetzelfde gebeurt met artikelen online in je zijbalk. Als je precies wilt weten hoe dat werkt: Zondag met Lubach kun je vinden op YouTube.

Een grote groep medelanders wordt nu gefopt door die Fabeltjesfuik als het om de ziekte covid19 gaat, veroorzaakt door het coronavirus. In die bubbel zitten hele gewone mensen die alleen maar kijken en luisteren naar complotdenkers, relschoppers en influencers niet gehinderd door enige kennis van zaken, die allemaal maar iets roepen om vooral veel aandacht te krijgen.

Er zijn géén 17 miljoen virologen, medici en wetenschappers in dit land. Dus misschien heeft het wel iets om naar de echte deskundigen te kijken en te luisteren. Ja ook, als ze het niet op kleine en grote details met elkaar eens zijn. Dat heet nuanceren en voortschrijdend inzicht, allebei kenmerken van wetenschappelijk onderzoek.

Als we de waan van de dag voorbij willen laten gaan, is het verstandig om de overheid te volgen die wij zelf hebben uitgekozen. Dan gaan we gewoon met z’n allen in dezelfde bubbel zitten. Dus, beter allemaal een keer te vaak een mondkapje op dan een keer te weinig. Want: jij wilt toch ook liever niet dat ene coronaslachtoffer in de straat zijn?


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Gouden kans

Met stijgende verbazing zat ik achter mijn grote monitor naar de gemeenteraadsvergadering te kijken. Dat het debat over anderhalf uur gratis parkeren lastig zou worden, was vooraf wel te voorspellen. Maar de twist tijdens de stemming voor of tegen had niemand zien aankomen.

Algemeen gisteren 17:18

Hond Noesca schrikt van vuurwerk en is nu spoorloos

Vuurwerk: sommige Alphenaren vinden het prachtig om te zien, andere Alphenaren zijn geen fan. Zeker Alphenaren met huisdieren. Hond Noesca raakte deze week bijvoorbeeld vermist nadat ze schrok van vuurwerk.

Advertorial Winkels gisteren 16:33

Ontdek de heerlijke Primitivo van Posta Piana!

Rode bessen, kersen en vanille, deze aroma’s komen je tegemoet zodra je de fles Primitivo van Posta Piana openmaakt! Een topwijn afkomstig van het wijnhuis Cantine Paradiso, gehuisvest in de hak van Italië. Tot eind december koop je deze wijn nu extra voordelig bij wijnspeciaalzaak La Bodega ’87. Benieuwd naar het verhaal achter het wijnhuis en deze wijn en de actie? Lees meer!

Onderwijs en opvang gisteren 14:09

Sint verslaapt zich op De Windroos

Op basisschool PCB De Windroos was het vandaag wel een hele bijzondere vrijdag. Donderdag mochten de leerlingen hun schoen zetten, maar toen ze vrijdagochtend binnenkwamen, waren ze nog allemaal leeg.