Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Bubbel

Na de Fabeltjesfuik van Arjen Lubach weten miljoenen Nederlanders dat je zomaar door een algoritme gefopt kan worden. Dat is trouwens helemaal geen nieuw verschijnsel en het geldt ook niet alleen als je de hele dag op social media rondhangt en telkens dezelfde complotten voorgeschoteld krijgt.

Allemaal zitten we in een fuik. We leven in onze eigen persoonlijke bubbel.

Uit allerlei onderzoeken blijkt dat we ons vooral aangetrokken voelen door mensen die op ons lijken. Dat is namelijk veilig. We weten ongeveer wat we kunnen verwachten.
Mensen trouwen bijvoorbeeld veel vaker met iemand uit hun eigen dorp of buurtje dan je mag verwachten op basis van de statistieken. Het is dus geen toeval. Nee, het is gewoon de bubbel waarin je onbewust op zoek bent naar iemand die bekend en daarmee veilig is en die dus die bubbel met je mag delen.

De bubbel speelt ook mee bij het idee dat iets ergs alleen anderen kan overkomen. Jou niet en je familie niet en je vrienden niet en je buren niet.
Daarom zijn mensen ook zo geschokt als een verkrachter de buurman van de overkant blijkt te zijn of dat de misbruiker van je kind je lievelingsoom is. Toch blijkt uit de cijfers dat 80 procent van de verkrachte vrouwen door een bekende is aangevallen. Misbruik door een volslagen vreemde komt maar in 7 procent van de gevallen voor, 68 procent is iemand die heel dicht bij het slachtoffer staat.

Even terug naar de Fabeltjesfuik. Dat ging dus over het gegeven dat je op facebook, en andere social media, advertenties krijgt voorgeschoteld die op jou als doelgroep gericht zijn. Plus dat hetzelfde gebeurt met artikelen online in je zijbalk. Als je precies wilt weten hoe dat werkt: Zondag met Lubach kun je vinden op YouTube.

Een grote groep medelanders wordt nu gefopt door die Fabeltjesfuik als het om de ziekte covid19 gaat, veroorzaakt door het coronavirus. In die bubbel zitten hele gewone mensen die alleen maar kijken en luisteren naar complotdenkers, relschoppers en influencers niet gehinderd door enige kennis van zaken, die allemaal maar iets roepen om vooral veel aandacht te krijgen.

Er zijn géén 17 miljoen virologen, medici en wetenschappers in dit land. Dus misschien heeft het wel iets om naar de echte deskundigen te kijken en te luisteren. Ja ook, als ze het niet op kleine en grote details met elkaar eens zijn. Dat heet nuanceren en voortschrijdend inzicht, allebei kenmerken van wetenschappelijk onderzoek.

Als we de waan van de dag voorbij willen laten gaan, is het verstandig om de overheid te volgen die wij zelf hebben uitgekozen. Dan gaan we gewoon met z’n allen in dezelfde bubbel zitten. Dus, beter allemaal een keer te vaak een mondkapje op dan een keer te weinig. Want: jij wilt toch ook liever niet dat ene coronaslachtoffer in de straat zijn?


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 23:28

Theater in de binnenstad of op buitenlocatie

De 3,6 miljoen die nodig is om het gebouw van Theater Castellum te redden, wordt nog niet door de gemeenteraad ter beschikking gesteld. Eerst moet naast dit voorstel een tweede voorstel worden gelegd om het theater samen met een aantal andere functies naar een andere locatie te verplaatsen.

Blog Opinie gisteren 20:00

MINERVA Theater

Binnen de Alphense politiek is het theater aan het Rijnplein een heet hangijzer. Er is al vanaf het prille begin gedoe over de kosten van dit theater. Dat Alphen-Stad een mooi groot en goed theater moet hebben, daar gaat het gesprek meestal niet over. Wel over de exploitatie en over de subsidie. En vooral over de financiële tekorten en de laatste jaren ook over de gebreken aan het gebouw.

Politiek gisteren 18:20

Wegen in zuidelijk deel gemeente blijven lastig probleem

Hoe leid je het verkeer in het zuiden van de gemeente Alphen aan den Rijn in goede banen? Dat was de hamvraag waar inwoners, organisaties en bedrijven hun zegje over deden tegenover de politieke partijen.

Overige gisteren 17:41

Bewoners van Verpleeghuis Oudshoorn genieten volop van pannenkoeken

Deze week is het feest voor de bewoners van Verpleeghuis Oudshoorn in Alphen. Medewerkers van de Alphense restaurants Maggie Blue, Wet ’n Wild en ’s Molenaarsbrug bakken namelijk pannenkoeken voor de bewoners. Uit de reacties blijkt wel dat dit erg gewaardeerd werd. “Pannenkoeken smaken drie keer lekkerder wanneer ze voor je gebakken worden.”