Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Buiten spelen

Vroeger was alles beter. Vooral het buiten spelen. Logisch, dat wel. Er waren minder auto’s en meer grasveldjes. Je ging gewoon stoepranden op straat, balletje trappen op een grasveld of schommelen op je eigen houten schommel die je vader aan de dichtstbijzijnde boom had opgehangen.

Tegenwoordig zijn er alleen maar parkeerplaatsen tussen de huizen waar je vooral niet mag spelen omdat je anders de heilige koe van een buurman beschadigd. Stoepranden zijn er helemaal niet meer. Grasveldjes zijn zeldzaam en bovendien vergeven van de hondenstront als ze er wel zijn. En een schommel in een boom hangen? Dan krijg je de complete groenbrigade in je nek en alle boa’s erbij.

Buiten dat er veel te weinig nutteloze grasveldjes en pleintjes tussen huizen worden aangelegd, moet ook alles helemaal kapot geregeld worden. Elke wipkip of boomstronk moet voldoen aan zoveel eisen dat het niet eens leuk meer is. Dus wat er is, wordt gekoesterd alsof die wipkip een pot met goud is. En omdat het nu een pot met goud is, mag die wipkip nooit meer weg. Alsof kinderen niet gewoon kunnen spelen zonder dom speeltoestel met maar één functie.

Het mooie van vrij spelen op een piepklein pleintje tussen de huizen is dat je daar heel inventief van wordt. Hinkelen doe je op een hinkelbaan getekend met stoepkrijt en je gebruikt een leeg doosje Nivea als hinkel. Touwtje springen gaat op een vierkante meter. Elastieken doe je met een elastiek van meneer Jumbo voor een euro. Een hut bouw je van dozen die je aan elkaar vastmaakt met duct tape. Dat soort creativiteit is het kenmerk van lekker spelen.

Als het bloedheet is, is het hartstikke leuk als iemand een tuinslang uit z’n raam hangt. Of, dat verschillende buren zwembadjes opblazen voor alle buurkinderen. En hé, ’s avonds afsluiten met een spontane bbq met wat er zo random uit alle buurkoelkasten komt, is top.

Het kan gewoon mensen. Dus niet al te benauwd reageren als de kleine blokspeelplaatsen worden verwijderd. Die wipkip is dan wel weg, maar daarom kunnen kinderen nog wel buiten spelen. Ook voor de deur.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige gisteren 15:10

Help Maarten naar huis

De afgelopen weken is de hele wereld in de ban geraakt van het coronavirus. Voor veel mensen staat de wereld even stil. Voor Maarten van den Bergh, woonachtig in Alphen, was dit al even het geval. Hij liep vorig jaar een hoge dwarslaesie op bij een ongeluk.

Coronavirus in Alphen gisteren 14:08

Nieuwe coronabesmettingen, totaal 35 in Alphen

Voor de vijfde dag op rij zijn er nieuwe coronabesmettingen gemeld in de gemeente Alphen. Het nieuwe aantal officieel gemelde besmettingen staat nu op 35.

Advertorial Horeca gisteren 11:24

Laat een dagschotel van De Zaak thuisbezorgen

Sinds vorige week is Grandcafé de Zaak begonnen het met thuisbezorgen van diverse dagschotels en driegangenmenu’s. De sfeer van De Zaak, maar dan thuis!

Coronavirus in Alphen gisteren 08:28

Op zaterdagmarkt alleen food-ondernemers aanwezig

Op zaterdag 28 maart en zaterdag 4 april zijn er op de zaterdagmarkt alleen food-ondernemers aanwezig. Deze kramen mogen op de zaterdagmarkt staan omdat food tot de eerste levensbehoeften hoort.

Coronavirus in Alphen 27 mrt. 2020 21:21

Campagne VRHM daagt jongeren en studenten uit

‘SLIMMER CHILLEN = CORONA KILLEN!’ Dat is de campagne die de Veiligheidsregio Hollands Midden start, gericht op jongeren en studenten. De boodschap? Houd 1,5 meter afstand van elkaar.