Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Calimeroland

Het is inmiddels meer dan 5 jaar later. Je zou zeggen dat het oude zeer dan wel een keer voltooid verleden tijd is. Maar nee, in de kleine dorpjes die met de grote boze stad tot één gemeente Alphen aan den Rijn zijn gefuseerd, is het nog altijd kommer en kwel.

Er zijn een paar dorpsbewoners die een geheugen als een olifant hebben. Dat geheugen gooien ze te pas en te onpas in de strijd tegen die enge grote stad. Een erg selectief geheugen, dat dan weer wel. Over de naamgeving bijvoorbeeld.

Dan weten er een paar absoluut zeker dat de gekozen naam Rijn en Gouweland is, dus niet Alphen aan den Rijn.
Nou weet ik heel zeker, dat er een gezellig autootje rondreed waar alle inwoners een kruisje mochten komen zetten bij een kleine selectie van namen voor de nieuwe fusiegemeente. Dat autootje stond onder meer bij Parkkunst.
Toen alle stemmen waren geteld, was er een ruime meerderheid van alle inwoners van die nieuwe gemeente die heeft gestemd voor de naam Alphen aan den Rijn.

Er is echter een addertje onder het gras.
In een van de vele vergaderingen van een klankbordgroep is tussen neus en lippen een voorstel gelanceerd om die stemmen te wegen. Toevallig weet ik dat een aantal deelnemers aan die klankbordgroep pas in de notulen teruglas wat nu precies de bedoeling was.
Elke Boskoper en elke Rijnwoudenaar telde namelijk voor vijf en elke Alphenaar voor één. Dus in plaats van dat elke inwoner van de nieuwe gemeente gewoon voor zichzelf telde, waren er vijf dorpjes die zich breed hadden gemaakt en zij telden vijf keer mee. In die telling kwam daarom nipt de naam Rijn en Gouweland bovendrijven.

Nu was het niet de klankbordgroep die een voorstel voor de nieuwe naam mocht maken. Dat deden de drie oude gemeenteraden. Die van Boskoop en Rijnwoude trokken een lange neus en stemden in met het voorstel voor Rijn en Gouweland.
De Alphense gemeenteraad stemde niet in, die vond het aantal echte mensen belangrijker dan een politiek spelletje van een klankbordgroep.

Als fusiepartners unaniem met een naam komen, dan neemt de Minister van Binnenlandse Zaken die naam over. Zijn de partners het onderling niet eens, dan schrijft de wet voor dat de naam van de grootste fusiepartner de naam van de nieuwe gemeente wordt.
En daarom heet onze gemeente Alphen aan den Rijn en niet Rijn en Gouweland of bijvoorbeeld Calimeroland.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gemeente vandaag 13:27

Start nieuw wijkteam Hoorn

Op donderdag 5 maart presenteert wethouder Leo Maat, wijkwethouder Hoorn, het nieuwe onderhoudsteam voor de openbare ruimte; het integrale wijkteam. Dit is een vast team van medewerkers dat aan de slag gaat om Hoorn schoon, heel en veilig te houden.

Evenementen vandaag 10:48

Deze sporters gingen er met een prijs vandoor op het Alphens Sportgala

Op vrijdagavond 21 februari werd het Alphens Sportgala gehouden in het Parkrestaurant van Avifauna. Voor het tweede jaar op rij werd Noussair Mazraoui uitgeroepen tot sportman van het jaar. De prijs van sportvrouw van het jaar ging naar baanwielrenster Amber van der Hulst.

Blog Opinie gisteren 20:01

MINERVA Buiten spelen

Vroeger was alles beter. Vooral het buiten spelen. Logisch, dat wel. Er waren minder auto’s en meer grasveldjes. Je ging gewoon stoepranden op straat, balletje trappen op een grasveld of schommelen op je eigen houten schommel die je vader aan de dichtstbijzijnde boom had opgehangen.