Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Demonstraties

Toen vorig jaar het coronavirus opdook hadden we niet kunnen bedenken dat het de wereld een jaar later in een stevige houdgreep zou hebben. Het griepachtige virus is niet heel erg dodelijk, veel mensen worden er amper ziek van, maar als je het goed te pakken hebt dan ben je gewoon zwaar de pineut.

Ondertussen is het wel duidelijk dat de bottleneck van de corona-pandemie niet de ziekte zelf is, maar de zorg en de economische en sociale gevolgen. Het heersende liberale wereldbeeld met in haar kielzog de marktwerking is dodelijk voor ons allemaal.

De zorg is uitgekleed tot op het bot. De zorg is onbetaalbaar. De zorg is er in een van de rijkste landen ter wereld niet eens voor iedereen. En daarbovenop is het ook nog een keer ondankbaar werk.
Het resultaat is dat corona ziekenhuizen beheerst en dat er niet genoeg ruimte is voor de rest van de zieken. Als een onderzoek of operatie wordt uitgesteld? Nou daar gaan ook mensen aan dood.

De economische gevolgen van dat liberale wereldbeeld zijn heel duidelijk. De culturele sector? De horeca? De retail? De evenementenbranche? Reisorganisaties? Half ondernemersland zit vlak naast een faillissement en het water staat veel ondernemers aan de lippen. En dat heeft ook gevolgen voor hun werknemers. Heel veel zelfstandig professionals hebben al maanden, en soms al een jaar, geen inkomsten of een schijntje waar ze niet eens de huur van kunnen betalen.

Er zijn allerlei maatregelen om de ziekte enigszins beheersbaar te maken. Maar die staan en vallen allemaal bij de welwillende medewerking van de bevolking. En daar gaat het dus mis.
Een groep wappies blijft maar roeptoeteren dat de ziekte niet bestaat. Een groep hooligans blijft maar hopen op een verzetje nu er niet gereld kan worden bij sportwedstrijden. Een groep trollen blijft op social media onzin verspreiden.
Het is zo heel moeilijk geworden om twijfels te uiten of aan correcte informatie te komen of een goede discussie aan te gaan.

Nu er een avondklok is ingevoerd, blijkt wie er oprecht twijfels heeft en wie crimineel gedrag vertoont. Twijfels worden niet bezworen op een plein of in een binnenstad met als bonus vernielingen van spullen van ons allemaal en plunderingen bij de toch al zwaar getroffen horeca en retail.

Het is niet oké om andere mensen over te halen om te gaan demonstreren. Dan breng je mensen in gevaar en je vraagt erom dat er her en der ongelukken gebeuren. En daarom is het heel goed dat onze burgemeester Liesbeth Spies dankbaar is voor tegengeluiden en een beroep doet op ons gezonde verstand.

Zelf hoop ik dat 'wij' ons netjes aan de avondklok houden en dat we in maart in de stemlokalen laten zien wie we zijn en waar wij voor staan.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 16:11

Het nieuwe lesseizoen bij TEAN gaat van start

We gaan weer naar de lente en dat betekent lekker buiten sporten. Altijd al een keer tennis uit willen proberen? Voor de jeugd organiseert TEAN gratis inlooplessen!

Dronefotografie vandaag 14:55

Alphen vanuit de lucht: De Stadspoort vormt de entree naar het centrum

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer De Stadspoort, gelegen aan de rand van het Alphense stadshart.

Calamiteiten vandaag 12:34

Man vermist vanaf de Zaalbergstraat

Er is een Burgernet bericht verspreid in Alphen vanwege een vermissing. Het gaat om een blanke man die vermist is geraakt vanaf de Zaalbergstraat in Alphen. 

Wist je dat? vandaag 12:03

Crossen in Alphen? Dat mag nergens

Op diverse locaties in Alphen komt het regelmatig voor dat er gecrost wordt, bijvoorbeeld op de Maatschapslaan in Alphen West. Maar wist je dat crossen volgens de Algemene Plaatselijke Verordening in de hele gemeente verboden is?

Advertorial Eten en drinken vandaag 10:45

Overheerlijke Foodboxen bestel je bij Ten Brink Food

Naast de dagelijkse benodigdheden in de supermarkt kan je bij Ten Brink Food ook terecht in het Foodcafé voor allerlei heerlijkheden voor de Bourgondische levensgenieter, zoals foodboxen voor iedere gelegenheid. Extra makkelijk is dat je het nu ook kunt bestellen via de webshop!