Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Demonstraties

Toen vorig jaar het coronavirus opdook hadden we niet kunnen bedenken dat het de wereld een jaar later in een stevige houdgreep zou hebben. Het griepachtige virus is niet heel erg dodelijk, veel mensen worden er amper ziek van, maar als je het goed te pakken hebt dan ben je gewoon zwaar de pineut.

Ondertussen is het wel duidelijk dat de bottleneck van de corona-pandemie niet de ziekte zelf is, maar de zorg en de economische en sociale gevolgen. Het heersende liberale wereldbeeld met in haar kielzog de marktwerking is dodelijk voor ons allemaal.

De zorg is uitgekleed tot op het bot. De zorg is onbetaalbaar. De zorg is er in een van de rijkste landen ter wereld niet eens voor iedereen. En daarbovenop is het ook nog een keer ondankbaar werk.
Het resultaat is dat corona ziekenhuizen beheerst en dat er niet genoeg ruimte is voor de rest van de zieken. Als een onderzoek of operatie wordt uitgesteld? Nou daar gaan ook mensen aan dood.

De economische gevolgen van dat liberale wereldbeeld zijn heel duidelijk. De culturele sector? De horeca? De retail? De evenementenbranche? Reisorganisaties? Half ondernemersland zit vlak naast een faillissement en het water staat veel ondernemers aan de lippen. En dat heeft ook gevolgen voor hun werknemers. Heel veel zelfstandig professionals hebben al maanden, en soms al een jaar, geen inkomsten of een schijntje waar ze niet eens de huur van kunnen betalen.

Er zijn allerlei maatregelen om de ziekte enigszins beheersbaar te maken. Maar die staan en vallen allemaal bij de welwillende medewerking van de bevolking. En daar gaat het dus mis.
Een groep wappies blijft maar roeptoeteren dat de ziekte niet bestaat. Een groep hooligans blijft maar hopen op een verzetje nu er niet gereld kan worden bij sportwedstrijden. Een groep trollen blijft op social media onzin verspreiden.
Het is zo heel moeilijk geworden om twijfels te uiten of aan correcte informatie te komen of een goede discussie aan te gaan.

Nu er een avondklok is ingevoerd, blijkt wie er oprecht twijfels heeft en wie crimineel gedrag vertoont. Twijfels worden niet bezworen op een plein of in een binnenstad met als bonus vernielingen van spullen van ons allemaal en plunderingen bij de toch al zwaar getroffen horeca en retail.

Het is niet oké om andere mensen over te halen om te gaan demonstreren. Dan breng je mensen in gevaar en je vraagt erom dat er her en der ongelukken gebeuren. En daarom is het heel goed dat onze burgemeester Liesbeth Spies dankbaar is voor tegengeluiden en een beroep doet op ons gezonde verstand.

Zelf hoop ik dat 'wij' ons netjes aan de avondklok houden en dat we in maart in de stemlokalen laten zien wie we zijn en waar wij voor staan.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 20:00

MINERVA Kunst en cultuur (2)

Een tijdje geleden tikte ik een stukje tekst met een paar ongenoegens over de nieuwe kunst en cultuurvisie. Niet de versie uit 2019 trouwens. Die rammelde zo dat de oude wethouder van cultuur zijn huiswerk over moest doen. De herkansing is voor de nieuwe wethouder van cultuur.

Coronavirus in Alphen gisteren 19:41

Bijna terug naar normaal: dit verandert er op 26 juni

Vanaf zaterdag 26 juni kan bijna alles weer op anderhalve meter. Er geldt dan geen maximum aantal meer voor bezoek en groepsvorming, de mondkapjesplicht vervalt deels en op kantoor werken mag weer gedeeltelijk.

Wonen en bouwen gisteren 18:20

Rode Dorp voor even door het leven als Oranje Dorp

Op dit moment zijn bouwvakkers bezig om het Rode Dorp flink onder handen te nemen. De fundering van nagenoeg alle nieuwe woningen staat. Om de buurt toch nog wat gezelligheid mee te geven, hebben bewoners de bouwhekken in de straat voorzien van oranje-versiering. 

Maatschappelijk gisteren 16:04

Campagne om zwerfaval tegen te gaan in recreatiegebieden in Alphen

De zomerperiode betekent meer recreanten in Alphen. Wie bijvoorbeeld een rondje Zegerplas loopt, ziet vaak de resten nog liggen, zoals lege blikjes en verpakkingen. En dat is een doorn in het oog. Deze week is Schone Buurt Coaches gestart met een campagne om zwerfafval in recreatiegebieden in Alphen tegen te gaan.

Gemeente gisteren 15:19

Bewaakte fietsenstallingen in het centrum weer langer open

De bewaakte fietsenstallingen in het centrum van Alphen zijn weer langer open. Vanwege de pandemie waren er aangepaste openingstijden. Nu alles langzaam weer bij het oude komt, kunnen mensen ook weer hun tweewieler langer kwijt in de fietsenstallingen aan het Fossapad en de Aarkade.