Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Digitale lessen

De politiek in Alphen is een zachte dood gestorven. Geveld door de maatregelen om het coronavirus in bedwang te houden. Weg is de strijd in de raadzaal. Weg zijn de informele gesprekken, de informele prietpraat bij een glaasje wijn, de complotten gesmeed in de achterkamertjes.

Weg zijn ook de roddel en achterklap en de rare fratsen van een paar rebelse raadsleden. Geen gezellige kwinkslagen meer tussendoor. En tijdens een vergadering min of meer stiekem voetbal kijken of nieuwe schoenen bestellen kan ook al niet meer.

Het is allemaal erg minimaal. Iedereen kan meekijken naar de digitale vergaderingen die sowieso tot een minimum worden beperkt. Nu was dat digitaal meekijken altijd al mogelijk, maar het leefde niet erg en dat is er niet beter op geworden.
Na een paar weken is de gemeente er gelukkig wel in geslaagd om de beeldkwaliteit fors te verbeteren. Je herkent de sprekers weer en het is stukken minder vermoeiend om te volgen.

De digitale voorzitters hebben ineens uitgevogeld hoe ze een vergadering strak moeten leiden. Geouwehoer wordt niet meer geaccepteerd. Interrumperen is een stuk beschaafder geworden. En de inbreng van de diverse politieke partijen is zowaar te volgen, omdat er nu in een keer een samenhangend verhaal uitkomt.

De leuke momenten zitten nu vooral aan het begin van de digitale vergadering en in de pauzes. Als de dames en heren niet in de gaten hebben dat ze live zijn. Dus nu weten we dat een van de raadsleden in zijn slaapkamer digitaal vergadert en dat een ander een tijd ziek is geweest.

De politiek zelf is verworden tot het oplepelen van of er wel of niet akkoord is voor het voorstel van burgemeester en wethouders. Kennelijk gaat de efficiency zwaar ten koste van de strijd in de arena die raadzaal heet. Die strijd was het leuke onderdeel van de politiek. Dan wist je tenminste waar de dames en heren politici zich over op konden winden en wie er een lijntje had met wie. Er werden tegenstellingen neergezet en uitgepraat en er werden compromissen gesloten elders in het gemeentehuis.

De lessen uit dat digitale vergaderen zijn simpel. Beschaafd vergaderen zonder geouwehoer kan wel. Iemand gewoon uit laten praten kan wel. Technische vragen vooraf schriftelijk stellen kan dus ook. Korter vergaderen? Eitje!
Wat niet kan, is ouderwets politiek bedrijven. Moeilijke vraagstukken uitkauwen. Een voorstel met z’n allen van alle kanten bekijken. Een compromis uit een hoge hoed toveren.

Digitaal vergaderen is een stuk beschaafder. En, een heel stuk minder spannend.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Muziek gisteren 15:07

Talent van de maand: Roberto van Raamsdonk

De 22-jarige Roberto van Raamsdonk (Rovara) uit Alphen timmert hard aan de weg. Samen met de winnaar van The X Factor in Australië, Joey Djia brengt hij deze maand een single uit. “Ik ben heel erg trots op het resultaat.”

De Heerlijkheid van Alfen gisteren 13:24

De Heerlijkheid van Alfen: strategisch Alphen

Alphen was in de middeleeuwen en later niet alleen een gezapig dorp van boeren en turfgravers. Vlakbij lag een belangrijk strategisch punt waar hard om werd gevochten: de Goudse sluis. Gastauteur Bertus Brokamp is Alphenaar, militair historisch geograaf, maakt harnassen en doet steekspelen in het openluchtmuseum Archeon. Hij heeft zich verdiept in de militaire kant van de Alphense geschiedenis.

Advertorial Winkels gisteren 11:12

Primera Aarhof start met digitaliseren van oud beeld-, en geluidsmateriaal

Voor veel mensen een bekende vraag: wat doen we met al die oude negatieven? Of: zou het niet zonde zijn als onze trouwfilm verloren zou gaan? Primera Jacobs in Winkelcentrum Aarhof heeft het antwoord. Je kunt sinds kort terecht voor het digitaliseren van kostbare dia's, negatieven, alle gangbare videoformaten zoals VHS, MiniDV, Hi8, Super8, Vinyl, en nog veel meer!

Coronavirus in Alphen gisteren 10:17

Aquasport, peuterzwemmen en recreatief zwemmen hervat

Vanaf maandag 8 juni start De Thermen2 weer met Aquarobics, Seniorfit, Peuterzwemmen en Recreatief zwemmen. De Thermen2 mocht de zwembaden in Alphen aan den Rijn drie weken geleden weer openen. De herstart van zwemlessen en banenzwemmen bleek zo soepel te zijn verlopen dat een volgende stap gezet kan worden.

Heel Alphen Beweegt gisteren 09:33

#HeelAlphenBeweegt brengt Alphenaren in beweging

Bewegen is belangrijk. Door te bewegen blijf je gezond en zit je lekkerder in je vel. Bewegen, en daarmee zorgen voor je gezondheid, is essentieel voor jong en oud. Maar bewegen heeft ook een sociale component, want het zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Daarom wordt op maandag 8 juni gestart met #HeelAlphenBeweegt.

Blog Opinie 5 jun. 2020 19:59

MINERVA Vakantie

Hoewel de grenzen opengaan en de vliegtuigen worden afgestoft, denk ik toch dat er veel meer mensen dan andere jaren gewoon thuis vakantie gaan vieren. Dat mag geen probleem zijn, want er is een mooie warme zomer voorspeld.