Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Digitale lessen

De politiek in Alphen is een zachte dood gestorven. Geveld door de maatregelen om het coronavirus in bedwang te houden. Weg is de strijd in de raadzaal. Weg zijn de informele gesprekken, de informele prietpraat bij een glaasje wijn, de complotten gesmeed in de achterkamertjes.

Weg zijn ook de roddel en achterklap en de rare fratsen van een paar rebelse raadsleden. Geen gezellige kwinkslagen meer tussendoor. En tijdens een vergadering min of meer stiekem voetbal kijken of nieuwe schoenen bestellen kan ook al niet meer.

Het is allemaal erg minimaal. Iedereen kan meekijken naar de digitale vergaderingen die sowieso tot een minimum worden beperkt. Nu was dat digitaal meekijken altijd al mogelijk, maar het leefde niet erg en dat is er niet beter op geworden.
Na een paar weken is de gemeente er gelukkig wel in geslaagd om de beeldkwaliteit fors te verbeteren. Je herkent de sprekers weer en het is stukken minder vermoeiend om te volgen.

De digitale voorzitters hebben ineens uitgevogeld hoe ze een vergadering strak moeten leiden. Geouwehoer wordt niet meer geaccepteerd. Interrumperen is een stuk beschaafder geworden. En de inbreng van de diverse politieke partijen is zowaar te volgen, omdat er nu in een keer een samenhangend verhaal uitkomt.

De leuke momenten zitten nu vooral aan het begin van de digitale vergadering en in de pauzes. Als de dames en heren niet in de gaten hebben dat ze live zijn. Dus nu weten we dat een van de raadsleden in zijn slaapkamer digitaal vergadert en dat een ander een tijd ziek is geweest.

De politiek zelf is verworden tot het oplepelen van of er wel of niet akkoord is voor het voorstel van burgemeester en wethouders. Kennelijk gaat de efficiency zwaar ten koste van de strijd in de arena die raadzaal heet. Die strijd was het leuke onderdeel van de politiek. Dan wist je tenminste waar de dames en heren politici zich over op konden winden en wie er een lijntje had met wie. Er werden tegenstellingen neergezet en uitgepraat en er werden compromissen gesloten elders in het gemeentehuis.

De lessen uit dat digitale vergaderen zijn simpel. Beschaafd vergaderen zonder geouwehoer kan wel. Iemand gewoon uit laten praten kan wel. Technische vragen vooraf schriftelijk stellen kan dus ook. Korter vergaderen? Eitje!
Wat niet kan, is ouderwets politiek bedrijven. Moeilijke vraagstukken uitkauwen. Een voorstel met z’n allen van alle kanten bekijken. Een compromis uit een hoge hoed toveren.

Digitaal vergaderen is een stuk beschaafder. En, een heel stuk minder spannend.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 15:40

Gebiedsagenda onbekend bij inwoners

De Alphense gemeenteraad heeft donderdag 28 maart de Gebiedsagenda dorpen en wijken vastgesteld. Hierover is eerder uitgebreid gesproken. GroenLinks wil echter een wijziging: "Wij zien graag een actieplan om de Gebiedsagenda beter onder de aandacht van de inwoners te brengen." De gemeenteraad vindt dit voor nu niet nodig.

Advertorial Politiek plein vandaag 14:32

Gebiedsplan als visitekaartje

Naar aanleiding van een motie van GroenLinks gaat het college van Alphen aan den Rijn aan de slag met een betere communicatie rond de gebiedsagenda’s. Een gebiedsagenda is een plan om de leefbaarheid van een wijken of dorp te verbeteren. Betere communicatie hierover is volgens GroenLinks essentieel voor het slagen van de plannen. De motie werd mede ingediend door de andere oppositiepartijen: PvdA, SP, CU, SGP, FvD, RGL en ONS.

Politiek vandaag 13:19

Erfgoedfonds Alphen aan den Rijn voor 2024 weer gevuld

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft het Erfgoedfonds opnieuw gevuld. Vanuit dit fonds worden projecten op het gebied van beleving van erfgoed gesubsidieerd. Het gaat vooral om projecten die door groepen inwoners en kleine organisaties worden geïnitieerd.

Overige vandaag 10:53

Nieuwe voorzitter neemt het roer over bij Scouting Alphen

Op 28 maart heeft Dick Raaphorst, na meer dan 22 jaar voorzitterschap, het leiderschap van Scouting Alphen overgedragen aan Vincent Peters. Voor Vincent, een bekend gezicht op de vereniging, voelt deze nieuwe rol als een thuiskomst: "Ik ben zelf als welp op deze vereniging begonnen."