Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Digitale lessen

De politiek in Alphen is een zachte dood gestorven. Geveld door de maatregelen om het coronavirus in bedwang te houden. Weg is de strijd in de raadzaal. Weg zijn de informele gesprekken, de informele prietpraat bij een glaasje wijn, de complotten gesmeed in de achterkamertjes.

Weg zijn ook de roddel en achterklap en de rare fratsen van een paar rebelse raadsleden. Geen gezellige kwinkslagen meer tussendoor. En tijdens een vergadering min of meer stiekem voetbal kijken of nieuwe schoenen bestellen kan ook al niet meer.

Het is allemaal erg minimaal. Iedereen kan meekijken naar de digitale vergaderingen die sowieso tot een minimum worden beperkt. Nu was dat digitaal meekijken altijd al mogelijk, maar het leefde niet erg en dat is er niet beter op geworden.
Na een paar weken is de gemeente er gelukkig wel in geslaagd om de beeldkwaliteit fors te verbeteren. Je herkent de sprekers weer en het is stukken minder vermoeiend om te volgen.

De digitale voorzitters hebben ineens uitgevogeld hoe ze een vergadering strak moeten leiden. Geouwehoer wordt niet meer geaccepteerd. Interrumperen is een stuk beschaafder geworden. En de inbreng van de diverse politieke partijen is zowaar te volgen, omdat er nu in een keer een samenhangend verhaal uitkomt.

De leuke momenten zitten nu vooral aan het begin van de digitale vergadering en in de pauzes. Als de dames en heren niet in de gaten hebben dat ze live zijn. Dus nu weten we dat een van de raadsleden in zijn slaapkamer digitaal vergadert en dat een ander een tijd ziek is geweest.

De politiek zelf is verworden tot het oplepelen van of er wel of niet akkoord is voor het voorstel van burgemeester en wethouders. Kennelijk gaat de efficiency zwaar ten koste van de strijd in de arena die raadzaal heet. Die strijd was het leuke onderdeel van de politiek. Dan wist je tenminste waar de dames en heren politici zich over op konden winden en wie er een lijntje had met wie. Er werden tegenstellingen neergezet en uitgepraat en er werden compromissen gesloten elders in het gemeentehuis.

De lessen uit dat digitale vergaderen zijn simpel. Beschaafd vergaderen zonder geouwehoer kan wel. Iemand gewoon uit laten praten kan wel. Technische vragen vooraf schriftelijk stellen kan dus ook. Korter vergaderen? Eitje!
Wat niet kan, is ouderwets politiek bedrijven. Moeilijke vraagstukken uitkauwen. Een voorstel met z’n allen van alle kanten bekijken. Een compromis uit een hoge hoed toveren.

Digitaal vergaderen is een stuk beschaafder. En, een heel stuk minder spannend.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 17:18

Woonforte waarschuwt voor phishingmail

Momenteel is er een phishingmail in omloop, zo waarschuwt Woonforte. De mail waarin WoningNet Holland-Rijnland meldt dat jouw inschrijving is verlopen en dat je moet betalen, klopt niet. WoningNet bestaat namelijk niet meer.

Overige vandaag 14:31

Een coronaproof roulatieprogramma op Burendag in De Veenweiden

Op zaterdag 26 september was het Burendag. Hoe vier je dat als Bezoekerscentrum in natuurgebied Zegersloot? Wie zijn dan je buren? Daar wisten Bezoekerscentrum De Veenweiden en Natuurvereniging IVN Alphen wel antwoord op.