Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Digitale wereld

Het enthousiasme waarmee elke nieuwigheid op digitaal gebied wordt aangekondigd, valt bij mij niet zo goed. Vaak is het een nieuwtje om het nieuwtje. Even vaak is het een mooie vooruitgang voor de overheid. Niet voor ons.

1984 van George Orwell komt niet alleen akelig dichtbij, we zitten daar zelfs midden in. Zonder digitaal nummer besta je gewoon niet als mens in een westerse maatschappij. Een digitaal bestaan is heilig verklaard. Niet alleen door overheden. Ook wijzelf kunnen er wat van.

Wil je communiceren met een overheid dan moet dat via een of andere website. Negen van de tien keer moet je de DigiD invullen. Niet alleen is de veiligheid van dit systeem twijfelachtig, het is ook je reinste dwingelandij. Terwijl je toch zou denken dat de overheid bestaat om ons van dienst te zijn.

Er zijn heel veel regels waar mensen aan moeten voldoen en minstens zoveel instanties die iets van je willen. Vaak gaat het om geld. Wij moeten betalen voor iets. Inkomstenbelasting, afvalheffing, OZB. Dat is geld voor een overheid die daarvoor in de plaats iets regelt waar wij allemaal baat bij hebben. Althans, dat zou zo moeten zijn.

In werkelijkheid is de helft van ‘waar wij allemaal baat bij hebben’ helemaal niet voor ons in het leven geroepen, maar voor de overheid. Nu schiet mij ook een bekend plaatje te binnen, te vinden op internet. Ja ja, digitaal dus. Een plaatje over het uitvoeren van een simpele taak waar uiteindelijk een heel managementsysteem voor bedacht wordt. Die taak wordt uiteraard niet uitgevoerd.

De digitale mogelijkheden zijn er voor ons. Om ons leven gemakkelijker te maken. Vaak vraag ik me echter af of dat wel waar is. Het lijkt erop dat veel van die digitale onzin is bedacht om ons in het gareel te houden. Waarbij misbruik, fraude en onwil van de ‘gewone man/vrouw’ het uitgangspunt is voor de overheid die alweer met iets digitaals op de proppen komt.

Een simpel voorbeeld is de parkeerapp. Natuurlijk hartstikke gemakkelijk als jij de hele dag aan je telefoon vastgeplakt zit. Maar als dat nu eens niet zo is? Er zijn genoeg mensen zonder telefoon. Er zijn ook mensen die hun telefoon gewoon lekker thuis laten liggen als ze ergens naar toe gaan. Ik bijvoorbeeld.
Waarom? Dan ben ik bewust vrij van het 24/7 idee dat ik altijd bereikbaar moet zijn. Ik wil op sommige dagen en in goed gezelschap niet worden gebeld, niet worden ge-sms’t, niet worden geappt en niet worden gemaild.

Het idee dat je niet met een iPhone of zo rondloopt, is echter iets heel vreemds aan het worden bij de gemiddelde overheid. En dat is gevaarlijk. Dan worden jij en ik niet meer gezien als een vrij mens, maar als een onderdaan die aan van alles en nog wat moet voldoen. Inclusief een digitale aanwezigheid van 24 uur per dag.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Overige gisteren 18:59

‘Dit is sport voor de huid’

Wanneer de huid ouder wordt, neemt de veerkracht af. Dan kun je natuurlijk je toevlucht nemen tot botox of fillers, maar er zijn ook natuurlijke middelen om het verouderingsproces tegen te gaan. Een bindweefselmassage, bijvoorbeeld. Beauty Boutique Josien heeft zich al in een vroeg stadium gespecialiseerd in deze innovatieve massagetechnieken en boekt daarmee mooie resultaten.

Sport gisteren 17:01

Dove voetballers klaar voor Barcelona

Van 10 tot en met 12 april 2020 vindt het internationaal zaalvoetbaltoernooi plaats in Barcelona. Dit is niet zomaar een toernooi, het is namelijk een toernooi voor dove voetballers. Alphenaar Goran Trajanov (30) is een crowdfundingsactie gestart om het voor zijn team mogelijk te maken om hieraan deel te nemen.

Algemeen gisteren 16:11

Lachgas wordt een softdrug

Het kabinet plaatst het verdovende middel lachgas onder de Opiumwet, waardoor het bezit, de handel, de verkoop, het vervoer en de productie van lachgas wordt verboden. De gemeente Alphen aan den Rijn kondigde eerder al aan dit te wijzigen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Economie gisteren 15:06

Bekendmaking genomineerden VOAWARDS 2020

Donderdag 19 december worden de genomineerden bekendgemaakt voor de VOAWARDS 2020 tijdens de VOA-netwerkborrel. Dit jaar is de verkiezing in een nieuw jasje gestoken, waarbij ondernemingen worden onderverdeeld in 5 categorieën.

Rechtszaak gisteren 14:23

Strafzaak geseponeerd door omgekomen verdachte

De rechtszaak tegen een Alphenaar is geseponeerd door het Openbaar Ministerie (OM). De reden? De verdachte is onlangs om het leven gekomen bij een ongeluk.

Politiek gisteren 13:29

Verbouwing Theater Castellum definitief in zomer 2020

De geplande verbouwing van Theater Castellum in Alphen aan den Rijn gaat door. De entree wordt ruimer en logischer ingedeeld, de horecafuncties worden vernieuwd en verbeterd, achterstallig onderhoud wordt verholpen. Kortom: het theater kan er weer een paar jaar tegenaan.