Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Doekje voor het bloeden

De menstruatiemotie heeft het natuurlijk gehaald in de Alphense gemeenteraad. Oftewel er komt een pilot op middelbare scholen om gratis maandverband en tampons te verstrekken.

Daar kun je als raadslid niet tegen zijn, of je moet een heel merkwaardig verhaal op gaan hangen in het openbaar op het pluche van de gemeenteraadsbanken.

Het gratis uitdelen van maandverband en tampons is een piepklein onderdeeltje van het armoedebeleid. Het is bedacht door het Schotse parlement en het gebeurt inmiddels ook in allerlei Nederlandse gemeenten, zoals Gouda en Amstelveen.

Waar het om gaat, is dat sommige meisjes en vrouwen geen maandverband of tampons kunnen betalen. Het lijkt een verborgen probleem te zijn, terwijl het toch heel zichtbaar is als er een probleem is.
Dat schijnt te leiden tot meer schoolverzuim. Alsof die meisjes en vrouwen dan maar de hele dag thuis op hun eigen wc in de pot gaan zitten bloeden om hun kleren schoon te houden.

Nu ben ik helemaal niet tegen het uitdelen van maandverband en tampons. Ik vind dat het een goed idee is om op elke meisjes-wc op alle scholen een automaat op te hangen met gratis menstruatiemiddelen.

Tegelijkertijd vind ik dat er dan ook een automaat op de elke jongens-wc moet hangen met condooms. Ook gratis. Want ik denk zomaar dat ongeplande en ongewenste zwangerschappen een groter probleem zijn.

En een tip voor wethouder Schotanus: regel dan ook meteen even dat in alle sportkantines gratis maandverband, tampons en condooms te krijgen zijn. Dat is sowieso goed voor de hygiëne.

Maar, het is natuurlijk heel erg gek dat armoedebeleid ineens gaat over maandverband en tampons, terwijl er computers en fietsen kunnen worden aangevraagd en die komen dan gewoon. Als je niet zoveel verdiend, kun je huurtoeslag en zorgtoeslag aanvragen. Dat krijg je dan gewoon. En er is kinderbijslag om alle kinderen gelijke kansen te geven. Dat hebben ‘we’ allemaal al heel lang geleden geregeld.

Wat er nu aan zit te komen, is een toename van armoede door de coronacrisis, de energiecrisis en de oorlogscrisis. Daar hebben de dames en heren politici vooralsnog geen antwoord op.

Dus dan maar een gratis ‘doekje voor het bloeden’ als symbolisch gebaar.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Stadsdichter vandaag 09:47

Hittegolf: een gedicht van de Alphense stadsdichter

Deze zomer deelt stadsdichter Lars Ferwerda elke week een gedicht. Het thema? Dat is uiteraard Alphen aan den Rijn. Zo maak jij op een andere manier kennis met onze woonplaats. Dit keer: de Zegerplas.

Weer in Alphen gisteren 14:12

Komend weekend veel vallende sterren te zien

Je hebt er vast wel eens van gehoord, vallende sterren! Kleine lichtflitsjes die met hoge snelheid door de lucht, de ene feller en groter dan de ander. Deze vallende sterren worden veroorzaakt door stofdeeltjes uit de ruimte die met hoge snelheid de dampkring van onze Aarde binnendringen, en vervolgens opbranden. Met als gevolg, een lichtflits!