Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Dom stemvee

Ik snap best dat heel veel inwoners van Alphen aan den Rijn afhaken als het over politiek gaat. De vergaderingen zijn tegenwoordig een toevalstreffer als ze op tijd beginnen, als de sprekers verstaanbaar zijn en als het beeld fatsoenlijk is. Online is ongelukkig, zeg maar.

De politieke partijen in onze gemeente hoeven volgend jaar echt niet raar op te kijken als er geen hond naar de stembussen komt. Waarom zou je dat doen als het volstrekt niet te volgen is waarover er in dat glazen huis geouwehoerd wordt.

Of dat nu komt door onwetendheid, verregaande onkunde of dat het expres zo wordt verkloot, maakt uiteindelijk niets uit. Het resultaat is dat het kleine beetje interesse in de politiek nog verder zakt. En wat krijg je dan? Precies! Demonstraties.
Het is een blamage voor de lokale democratie dat ‘men’ in het gemeentehuis niet in staat is om op een normale manier vergaderingen van de gekozen volksvertegenwoordigers toegankelijk te maken voor de kiezers. Die worden behandeld als dom stemvee dat straks met een pamfletje en een loze belofte wel te paaien is.

Communicatie van de partijen bestaat op dit moment uit het plaatsen van eigen voorstellen op de eigen facebookpagina compleet met een poster die zo op de muur kan bij ademloze fans. O nee, die zijn er niet…
De ene na de andere partij claimt iets voor elkaar te krijgen en iets te regelen voor de eigen achterban. Controleren kunnen we dat niet. Aanhoren wat de andere partijen erover te zeggen hebben, kunnen we ook niet. Wat de argumenten zijn? Geen idee.

Dat er weleens iets mis gaat in deze barre coronatijden snap ik best. Maar dat nu het complete democratische proces geweld wordt aangedaan, dat wil ik niet snappen.
Als je als raadslid, of commissielid, bent gekozen en je hebt gezworen om je taak naar eer en geweten te vervullen, dan pik je het toch niet dat jouw kiezers het nakijken hebben?
Wat is dat voor een rare mentaliteit?

We zitten al een jaar met een beroerde online vergadercultuur, die ook nog eens door de gemeenteraad zelf zo is gekozen. Want: er mag best fysiek worden vergaderd. Zo is het door de Rijksoverheid besloten. Gemeenten mogen dat zelf weten.

Hier in Alphen aan den Rijn wordt dus de minst publieksvriendelijke manier ingezet. Expres. Dat is nou het verkrachten van de democratie. En: de interesse voor de lokale politiek ligt zo onderhand onder het nulpunt.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 16:11

Het nieuwe lesseizoen bij TEAN gaat van start

We gaan weer naar de lente en dat betekent lekker buiten sporten. Altijd al een keer tennis uit willen proberen? Voor de jeugd organiseert TEAN gratis inlooplessen!

Dronefotografie vandaag 14:55

Alphen vanuit de lucht: De Stadspoort vormt de entree naar het centrum

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer De Stadspoort, gelegen aan de rand van het Alphense stadshart.

Calamiteiten vandaag 12:34

Man vermist vanaf de Zaalbergstraat

Er is een Burgernet bericht verspreid in Alphen vanwege een vermissing. Het gaat om een blanke man die vermist is geraakt vanaf de Zaalbergstraat in Alphen. 

Wist je dat? vandaag 12:03

Crossen in Alphen? Dat mag nergens

Op diverse locaties in Alphen komt het regelmatig voor dat er gecrost wordt, bijvoorbeeld op de Maatschapslaan in Alphen West. Maar wist je dat crossen volgens de Algemene Plaatselijke Verordening in de hele gemeente verboden is?

Advertorial Eten en drinken vandaag 10:45

Overheerlijke Foodboxen bestel je bij Ten Brink Food

Naast de dagelijkse benodigdheden in de supermarkt kan je bij Ten Brink Food ook terecht in het Foodcafé voor allerlei heerlijkheden voor de Bourgondische levensgenieter, zoals foodboxen voor iedere gelegenheid. Extra makkelijk is dat je het nu ook kunt bestellen via de webshop!