Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Dom stemvee

Ik snap best dat heel veel inwoners van Alphen aan den Rijn afhaken als het over politiek gaat. De vergaderingen zijn tegenwoordig een toevalstreffer als ze op tijd beginnen, als de sprekers verstaanbaar zijn en als het beeld fatsoenlijk is. Online is ongelukkig, zeg maar.

De politieke partijen in onze gemeente hoeven volgend jaar echt niet raar op te kijken als er geen hond naar de stembussen komt. Waarom zou je dat doen als het volstrekt niet te volgen is waarover er in dat glazen huis geouwehoerd wordt.

Of dat nu komt door onwetendheid, verregaande onkunde of dat het expres zo wordt verkloot, maakt uiteindelijk niets uit. Het resultaat is dat het kleine beetje interesse in de politiek nog verder zakt. En wat krijg je dan? Precies! Demonstraties.
Het is een blamage voor de lokale democratie dat ‘men’ in het gemeentehuis niet in staat is om op een normale manier vergaderingen van de gekozen volksvertegenwoordigers toegankelijk te maken voor de kiezers. Die worden behandeld als dom stemvee dat straks met een pamfletje en een loze belofte wel te paaien is.

Communicatie van de partijen bestaat op dit moment uit het plaatsen van eigen voorstellen op de eigen facebookpagina compleet met een poster die zo op de muur kan bij ademloze fans. O nee, die zijn er niet…
De ene na de andere partij claimt iets voor elkaar te krijgen en iets te regelen voor de eigen achterban. Controleren kunnen we dat niet. Aanhoren wat de andere partijen erover te zeggen hebben, kunnen we ook niet. Wat de argumenten zijn? Geen idee.

Dat er weleens iets mis gaat in deze barre coronatijden snap ik best. Maar dat nu het complete democratische proces geweld wordt aangedaan, dat wil ik niet snappen.
Als je als raadslid, of commissielid, bent gekozen en je hebt gezworen om je taak naar eer en geweten te vervullen, dan pik je het toch niet dat jouw kiezers het nakijken hebben?
Wat is dat voor een rare mentaliteit?

We zitten al een jaar met een beroerde online vergadercultuur, die ook nog eens door de gemeenteraad zelf zo is gekozen. Want: er mag best fysiek worden vergaderd. Zo is het door de Rijksoverheid besloten. Gemeenten mogen dat zelf weten.

Hier in Alphen aan den Rijn wordt dus de minst publieksvriendelijke manier ingezet. Expres. Dat is nou het verkrachten van de democratie. En: de interesse voor de lokale politiek ligt zo onderhand onder het nulpunt.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie vandaag 20:00

MINERVA Kunst en cultuur (2)

Een tijdje geleden tikte ik een stukje tekst met een paar ongenoegens over de nieuwe kunst en cultuurvisie. Niet de versie uit 2019 trouwens. Die rammelde zo dat de oude wethouder van cultuur zijn huiswerk over moest doen. De herkansing is voor de nieuwe wethouder van cultuur.

Coronavirus in Alphen vandaag 19:41

Bijna terug naar normaal: dit verandert er op 26 juni

Vanaf zaterdag 26 juni kan bijna alles weer op anderhalve meter. Er geldt dan geen maximum aantal meer voor bezoek en groepsvorming, de mondkapjesplicht vervalt deels en op kantoor werken mag weer gedeeltelijk.

Wonen en bouwen vandaag 18:20

Rode Dorp voor even door het leven als Oranje Dorp

Op dit moment zijn bouwvakkers bezig om het Rode Dorp flink onder handen te nemen. De fundering van nagenoeg alle nieuwe woningen staat. Om de buurt toch nog wat gezelligheid mee te geven, hebben bewoners de bouwhekken in de straat voorzien van oranje-versiering. 

Maatschappelijk vandaag 16:04

Campagne om zwerfaval tegen te gaan in recreatiegebieden in Alphen

De zomerperiode betekent meer recreanten in Alphen. Wie bijvoorbeeld een rondje Zegerplas loopt, ziet vaak de resten nog liggen, zoals lege blikjes en verpakkingen. En dat is een doorn in het oog. Deze week is Schone Buurt Coaches gestart met een campagne om zwerfafval in recreatiegebieden in Alphen tegen te gaan.

Gemeente vandaag 15:19

Bewaakte fietsenstallingen in het centrum weer langer open

De bewaakte fietsenstallingen in het centrum van Alphen zijn weer langer open. Vanwege de pandemie waren er aangepaste openingstijden. Nu alles langzaam weer bij het oude komt, kunnen mensen ook weer hun tweewieler langer kwijt in de fietsenstallingen aan het Fossapad en de Aarkade.