Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Doorgeslagen samenleving

Van de week was er een grote AI-bijeenkomst, want Alphen aan den Rijn moet de eerste AI-gemeente worden van heel Nederland. Het doel is om artificial intelligence (AI) een prominente plek te geven in de gemeente. Op zichzelf is het altijd een loffelijk streven om de eerste te worden, maar of dat met AI moet?

AI maakt het voor technische systemen mogelijk om hun omgeving waar te nemen, om te gaan met deze waarnemingen en problemen op te lossen om een specifiek doel te bereiken. Dat is de definitie via google. AI kan een heleboel dingen sneller en soms ook beter dan dat mensen iets kunnen. Het heeft daarom ongetwijfeld veel voordelen. Maar mijn onderbuik zegt dat het uiteindelijk meer problemen gaat geven dan het op zal lossen.

Er is nu al een grote tweedeling in de samenleving op digitaal gebied, een veel simpeler omgeving dan AI. Er zijn mensen die zweren bij hun technische snufjes en er zijn mensen die al gaan paniekeren als ze op een knop moeten drukken. In de praktijk zijn er ook heel veel mensen, ik denk de altijd zwijgende meerderheid, die zeggen dat ze blij zijn maar die in werkelijkheid geen benul hebben.

Een aardig voorbeeld is het fenomeen dat iedereen een hele goeie smartphone móet hebben die van alles kan. In de praktijk kunnen de meeste mensen bijna niets met die telefoon.
Ik herinner me nog dat er in de Alphense zwembaden een rooster digitaal op zo’n telefoon kon worden bekeken. Maar de zwemmoeders konden het niet helemaal zien en kwamen klagen. En dus moest bij de receptie worden uitgelegd dat je dan over je scherm moet swipen.

Een ander ding is dat veel mensen helemaal niet met de eisen van hun telefoon, en de social media die erop staan, kunnen omgaan. Het is op z’n minst zwaar irritant als je tafelgenoot, zeker in een restaurant, bij elke piep op die telefoon moet kijken. Daar hebben we een goed Nederlands woord voor: verslaafd! Het enge is dat een niet bestaande werkelijkheid voorrang krijgt boven de realiteit.

AI is nog een stap verder weg van onze menselijkheid. Het fenomeen lijkt een snelweg naar de toekomst. Maar ik zie het meer als een voorbeeld van een doorgeslagen samenleving. Een die zoveel mogelijk gebruik maakt van techniek en totaal over het hoofd ziet dat één grote storing aan het elektriciteitsnet meteen onze hele wereld ontwricht. En die aan de andere kant mobieltjes uit scholen weert zodat onze kinderen weer leren lezen en schrijven en die Operatie Steenbreek nodig heeft om een normaal milieu rond woonhuizen te scheppen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Onderwijs vandaag 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek vandaag 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.

Overige vandaag 15:26

Dag van de Vluchteling gevierd met speciale bijeenkomst

Op 20 juni 2024, de Dag van de Vluchteling, bundelen Kwadraad, Participe, Friends for Friends, Mix Support en de Gemeente Alphen aan den Rijn hun krachten voor een bijzondere bijeenkomst. In Buurthuis De Mozaïek nodigen zij eenieder uit om samen de Dag van de Vluchteling te vieren. Een warme, multiculturele ontmoeting staat centraal, waarbij de nadruk ligt op het delen van verhalen, dromen, en het groeien als gemeenschap.

Sport vandaag 14:58

Girls-Only Basketball Clinic groot succes

'Basketball is een teamsport en je moet het samen doen, daar leer van hoe je met elkaar om moet gaan' en 'Goed de duimen achter de bal, anders krijg je hem tegen je neus', waren enkele van de tips die burgemeester Spies gaf aan de bijna dertig meiden die afgelopen zaterdag meededen aan de Girls-Only Basketball Clinic. De Clinic werd verzorgd door BV Alphia Tigers. Burgemeester Spies, zelf oud-basketballster bij BVA deed het welkomstwoord. “Basketball is een leuke sport, ik heb het altijd met plezier gedaan”, vertelde ze.

Politiek vandaag 14:43

Kinderboerderij Bospark wordt gesloten

Een van de kleine bezuinigingen op de gemeentelijke begroting is de voorgenomen sluiting van Kinderboerderij Bospark in 2026. De sluiting levert jaarlijks € 30.000 op.