Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Eenzame kerst

'Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren' is vast de bekendste eerste regel uit een kerstlied na 'O dennenboom wat zijn je takken wonderschoon'. De alcoholist die het bij zijn vrouw verprutst heeft, is inmiddels een soort symbool van wat er allemaal mis kan gaan rond de feestdagen. De boodschap is duidelijk: alleen kerst vieren is zielig. Wat voor een etterbak je verder ook bent.

Het is ook de tekst die door mijn hoofd schoot toen van de week een behoorlijk ongenuanceerd artikel in het AD stond met als kop 'Ouderen vrezen nu al eenzame kerstdagen'. Waarom zij dat vrezen, daar was ik reuze benieuwd naar.
Uit het artikel blijkt dat de ouderenbond ANBO een enquête onder 1066 leden heeft gedaan. Van deze leden meldt ruim 60 procent aan de ANBO dat zij alleen of met hun partner de kerst doorbrengen. 'Als je dan naar deze enquête kijkt, dreigt er een eenzame kerst voor veel ouderen', zegt de woordvoerder van de ANBO in het artikel.

Dat vind ik nou een voorbeeld van kort door de bocht conclusies trekken.
Ruim 3 miljoen Nederlanders wonen alleen, meestal omdat zij dat prettig vinden. En nee, dat zijn niet alleen ouderen, maar een grote groep is toch wel iets meer dan middelbaar. Die zijn niet allemaal, of allemaal niet, per se eenzaam omdat ze alleen wonen.

Bovendien: als ouderen een eenzame kerst tegemoet gaat samen met hun partner, dan moet zo'n oudere zich toch eens achter de oren krabben. Eens een goed gesprek over de relatie lijkt mij dan wel op z'n plaats. Er zijn vast wel een paar verbeterpunten te vinden. Er is in ieder geval niets leuks aan je oude dag als hij de hele dag naar de televisie staart en zij naar een kruiswoordraadsel in de krant. Speciaal niet als zij beiden iets meer dan dat verwachten van de rest van hun leven.

Wat mij het meeste stoort aan de conclusie van de ouderenbond is dat 'alleen' en 'eenzaam' als synoniem worden gezien. Daar gaat de ouderenbond al bij voorbaat vanuit. Sterker nog: de bond heeft helemaal niet gevraagd of de ouderen een eenzame kerst aan zien komen. Er is ook niet gevraagd of een kerst alleen dan erg is. Als je alleen bent, ben je per definitie eenzaam. En, dat geldt ook als je een partner hebt.

Gelukkig weten de meeste van de drie miljoen alleengaande Nederlanders wel beter. Of ze nu oud zijn of niet. Dus: proost mensen! Op een kerst, heerlijk in je eigen warme huis met een goed boek en een wijntje. En: vooral in je eentje!


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenement vandaag 09:25

The Chicago Funk live op Sama Sama Maluku Festival 2024

Op 7 juli 2024 kun je genieten van fun en soul met The Chicago Funk, geprezen als de beste Earth, Wind & Fire tribute band ter wereld! Op 5 april speelden ze de pannen van het Castellum Theater, waar de bezoekers hebben genoten van deze swingende avond.

Advertorial Winactie Sport gisteren 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving gisteren 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving gisteren 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.

Overige gisteren 13:55

Teken zijn weer actief: verhoogd risico op tekenbeten

Met het stijgen van de temperatuur en de komst van het voorjaar, trekken mensen er weer op uit. Echter, deze tijd van het jaar brengt ook een verhoogd risico op tekenbeten met zich mee. Dit blijkt uit een alarmerende stijging van het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl.