Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Eenzame kerst

'Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren' is vast de bekendste eerste regel uit een kerstlied na 'O dennenboom wat zijn je takken wonderschoon'. De alcoholist die het bij zijn vrouw verprutst heeft, is inmiddels een soort symbool van wat er allemaal mis kan gaan rond de feestdagen. De boodschap is duidelijk: alleen kerst vieren is zielig. Wat voor een etterbak je verder ook bent.

Het is ook de tekst die door mijn hoofd schoot toen van de week een behoorlijk ongenuanceerd artikel in het AD stond met als kop 'Ouderen vrezen nu al eenzame kerstdagen'. Waarom zij dat vrezen, daar was ik reuze benieuwd naar.
Uit het artikel blijkt dat de ouderenbond ANBO een enquête onder 1066 leden heeft gedaan. Van deze leden meldt ruim 60 procent aan de ANBO dat zij alleen of met hun partner de kerst doorbrengen. 'Als je dan naar deze enquête kijkt, dreigt er een eenzame kerst voor veel ouderen', zegt de woordvoerder van de ANBO in het artikel.

Dat vind ik nou een voorbeeld van kort door de bocht conclusies trekken.
Ruim 3 miljoen Nederlanders wonen alleen, meestal omdat zij dat prettig vinden. En nee, dat zijn niet alleen ouderen, maar een grote groep is toch wel iets meer dan middelbaar. Die zijn niet allemaal, of allemaal niet, per se eenzaam omdat ze alleen wonen.

Bovendien: als ouderen een eenzame kerst tegemoet gaat samen met hun partner, dan moet zo'n oudere zich toch eens achter de oren krabben. Eens een goed gesprek over de relatie lijkt mij dan wel op z'n plaats. Er zijn vast wel een paar verbeterpunten te vinden. Er is in ieder geval niets leuks aan je oude dag als hij de hele dag naar de televisie staart en zij naar een kruiswoordraadsel in de krant. Speciaal niet als zij beiden iets meer dan dat verwachten van de rest van hun leven.

Wat mij het meeste stoort aan de conclusie van de ouderenbond is dat 'alleen' en 'eenzaam' als synoniem worden gezien. Daar gaat de ouderenbond al bij voorbaat vanuit. Sterker nog: de bond heeft helemaal niet gevraagd of de ouderen een eenzame kerst aan zien komen. Er is ook niet gevraagd of een kerst alleen dan erg is. Als je alleen bent, ben je per definitie eenzaam. En, dat geldt ook als je een partner hebt.

Gelukkig weten de meeste van de drie miljoen alleengaande Nederlanders wel beter. Of ze nu oud zijn of niet. Dus: proost mensen! Op een kerst, heerlijk in je eigen warme huis met een goed boek en een wijntje. En: vooral in je eentje!


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 17:48

De sloop bij het Rode Dorp gezien van bovenaf

Vorige week is de sloop van het Rode Dorp in Alphen van start gegaan. De eerste woningen zijn inmiddels gesloopt, de komende weken volgt de rest. Op deze dronebeelden krijg je een indruk van hoe het Rode Dorp er nu uitziet.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 16:56

Dubbel jubileum bij Toyota Van Ekris

De Toyota dealer voor Nieuwkoop en Mijdrecht viert met volle trots het 12,5 jaar jubileum van Monique en Reinier. Beiden begonnen in hetzelfde jaar bij Van Ekris. Monique kwam het team van de administratie versterken en Reinier de receptie van de werkplaats.

Sport vandaag 16:17

Zes sportvelden bij ARC voorzien van LED verlichting

De nieuwe, energiezuinige LED verlichting van ARC is afgelopen donderdag door leverancier Sportverlichting.com opgeleverd. Deze LED verlichting vervangt op zes sportvelden van ARC de bestaande conventionele verlichting.

Politie vandaag 15:33

Oeps, foutje: ‘gestolen’ snorfiets blijkt toch niet gestolen

Op vrijdag zagen politieagenten een persoon op een snorfiets bij de Gnephoek rijden. Bij controle bleek de snorfiets als gestolen gesignaleerd te staan. Later bleek echter dat de aangever van de diefstal een verkeerd kenteken had doorgegeven.

Dieren vandaag 14:49

Boa’s controleren op loslopende honden vanwege overlast

Bijna overal in onze gemeente is het verplicht om je hond aan de riem te doen bij het uitlaten. Loslopen mag op de daarvoor aangewezen gebieden. Toch ontvangt de gemeente regelmatig meldingen omtrent overlast van honden.