Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Erfgoed

Gisteren was ik bij een bijeenkomst over erfgoed. In de gemeente Alphen aan den Rijn. Het is bijna niet te geloven, maar dat hebben we hier en ook nog heel veel.

Het punt met erfgoed is dat het gewoon niet sexy is. En dat Alphenaren er niet trots op zijn. Althans niet trots genoeg. En Boskopers ook niet. En Dammenaren en zo ook niet.

Dat heeft te maken met de nuchtere Hollandse inborst die ik godzijdank niet bezit. Het heeft ook te maken met de verregaande vernielzucht van de diverse gemeenteraden sinds de opbouw na de Tweede Wereldoorlog.

Er is heel veel afbraakbeleid gevoerd. Met als glorieuze overwinnaar de nieuwbouw uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Dezelfde nieuwbouw die inmiddels alweer is afgebroken of op de nominatie staat om te worden gesloopt, gerenoveerd en onherkenbaar verbouwd. Kapitaal vernietiging heet dat.

Als voorbeeld: het Oude Raadhuis aan het Visserpark is een monument. De opvolger aan de Castellumstraat heette Blauwe Hoed, in ieder geval in de volksmond, en was een spuuglelijk flatgebouw. Dat heeft een tijdje dienst gedaan en is vervolgens met de grond gelijk gemaakt en vervangen door de Alphense Glasbak. Die in ieder geval het predicaat ‘kunst’ verdiend al was het alleen maar omdat het gebouw lokaal behoorlijk verguisd is maar internationaal beroemd is.

Erfgoed dus. Monumenten, Romeins verleden, landschap zoals sierteelt en ontginningslinten, de rivier Oude Rijn en de naoorlogse stad. Ik was bij die bijeenkomst omdat ik me bezig houdt met kennisoverdracht over het Romeinse verleden van de stad en de gemeente. Weten wat je hebt, kennis delen en lokale trots.

Die erfgoedbijeenkomst maakte mij blij.

Want er waren heel veel politieke fracties die wel wilden horen, van de ambtenaren en van de aanwezige organisaties, over welk erfgoed het gaat. Organisaties die allemaal veel kennis in huis hebben en graag een steentje bij willen dragen aan een goede Erfgoedvisie.

Zodat het erfgoed, dat in ons aller hart leeft, beter en grootser kan worden uitgedragen. En zodat we allemaal trots kunnen zijn op ons verleden, ons erfgoed.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 17:04

Kom shoppen op de kinderkledingbeurs 29 september

Vrijdagavond 29 september is er weer een kinderkledingbeurs aan het Lauraplein in Alphen aan den Rijn. Leuke en kwalitatief goede (merk)kleding voor klassieke kledingbeurs-prijzen.

Overige vandaag 14:34

De Sportvrouw en Alphen Vitaal bundelen hun krachten

Al twaalf jaar lang is De Sportvrouw een bekende naam in de gemeente Alphen aan den Rijn. Met een gevarieerd en toegankelijk aanbod voor vrouwen zorgt deze stichting voor sport- en beweegactiviteiten op maat. Hun voornaamste doel is om meer vrouwen aan het sporten te krijgen, zodat ze actief en gezond blijven. Dit streven heeft de afgelopen jaren zijn vruchten afgeworpen. Om deze missie voort te zetten, slaat De Sportvrouw de handen ineen met Alphen Vitaal.

Advertorial Evenementen vandaag 14:11

Hobby Game Shop in Alphen: Side7 opent eerste fysieke deuren

Tien jaar geleden begon Side7 als een online winkel, maar op 30 september openen ze met trots hun allereerste fysieke winkel in Alphen aan den Rijn. Deze stap markeerde een enerverende evolutie voor het bedrijf, dat zich richt op de wereld van anime, spellen en collectibles.

Advertorial Theater vandaag 13:11

Royal Opera House nieuw seizoen 23 / 24 met buffet

Parkvilla brengt vanaf 15 oktober de eerste voorstelling van het Royal Opera House op het filmdoek. Opnames van live opera en ballet voorstellingen vanuit het wereldberoemde Royal Opera House in Covent Garden, Londen. Voor het eerst biedt Parkvilla na afloop van alle voorstellingen optioneel een steeds wisselend buffet aan.

Wonen en bouwen vandaag 11:52

Nieuwbouwproject ‘Noorderlicht’ zorgt voor dubbele reacties

In 2024 wil Woonforte beginnen met het bouwen van nieuwe woningen in het stationsgebied, tussen het spoor en de Zuidpoolsingel. Het project heet 'Noorderlicht' en is een groot nieuwbouwproject van Woonforte. Bewoners hieromheen zijn niet te spreken over de plannen.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 10:29

Seniorenactiviteiten Alphen aan den Rijn in oktober

Op zoek naar informatieve en verbindende activiteiten in de buurt? In oktober hebben we verschillende activiteiten speciaal voor senioren in Bibliotheek Alphen-Centrum.