Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Erfgoed

Gisteren was ik bij een bijeenkomst over erfgoed. In de gemeente Alphen aan den Rijn. Het is bijna niet te geloven, maar dat hebben we hier en ook nog heel veel.

Het punt met erfgoed is dat het gewoon niet sexy is. En dat Alphenaren er niet trots op zijn. Althans niet trots genoeg. En Boskopers ook niet. En Dammenaren en zo ook niet.

Dat heeft te maken met de nuchtere Hollandse inborst die ik godzijdank niet bezit. Het heeft ook te maken met de verregaande vernielzucht van de diverse gemeenteraden sinds de opbouw na de Tweede Wereldoorlog.

Er is heel veel afbraakbeleid gevoerd. Met als glorieuze overwinnaar de nieuwbouw uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Dezelfde nieuwbouw die inmiddels alweer is afgebroken of op de nominatie staat om te worden gesloopt, gerenoveerd en onherkenbaar verbouwd. Kapitaal vernietiging heet dat.

Als voorbeeld: het Oude Raadhuis aan het Visserpark is een monument. De opvolger aan de Castellumstraat heette Blauwe Hoed, in ieder geval in de volksmond, en was een spuuglelijk flatgebouw. Dat heeft een tijdje dienst gedaan en is vervolgens met de grond gelijk gemaakt en vervangen door de Alphense Glasbak. Die in ieder geval het predicaat ‘kunst’ verdiend al was het alleen maar omdat het gebouw lokaal behoorlijk verguisd is maar internationaal beroemd is.

Erfgoed dus. Monumenten, Romeins verleden, landschap zoals sierteelt en ontginningslinten, de rivier Oude Rijn en de naoorlogse stad. Ik was bij die bijeenkomst omdat ik me bezig houdt met kennisoverdracht over het Romeinse verleden van de stad en de gemeente. Weten wat je hebt, kennis delen en lokale trots.

Die erfgoedbijeenkomst maakte mij blij.

Want er waren heel veel politieke fracties die wel wilden horen, van de ambtenaren en van de aanwezige organisaties, over welk erfgoed het gaat. Organisaties die allemaal veel kennis in huis hebben en graag een steentje bij willen dragen aan een goede Erfgoedvisie.

Zodat het erfgoed, dat in ons aller hart leeft, beter en grootser kan worden uitgedragen. En zodat we allemaal trots kunnen zijn op ons verleden, ons erfgoed.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Overige gisteren 16:17

Nieuwe koelcel en vriescel voor Voedselbank Kaag en Braassem En Nieuwkoop

Goed nieuws voor Voedselbank Kaag en Braassem En Nieuwkoop. Dankzij steun vanuit de beide gemeenten konden ze een nieuwe energiezuinige koelcel en vriescel aanschaffen. Dat gaan ze merken aan de energiekosten én de temperatuur in de loods. Rabo Impactfonds steunde de aanschaf met een donatie van € 10.000.

Gezondheid en welzijn gisteren 14:44

Stichting Help Anders voorziet meiden en vrouwen van menstruatieproducten

Op zaterdag 20 juli 2024 start Stichting Help Anders met het uitdelen van gratis menstruatieproducten als onderdeel van het project Help Elkaar Helpen. In Nederland heeft één op de tien jonge meiden en vrouwen niet altijd geld voor maandverband of tampons. Stichting Help Anders ontvangt producten van het Armoedefonds om deze meiden en vrouwen in Alphen aan den Rijn te ondersteunen.

Overige gisteren 12:40

Wereldwijd probleem met Windows 10-update: Alphen aan den Rijn nog niet getroffen

Vrijdagochtend hebben miljoenen gebruikers van Windows 10-computers wereldwijd te maken gekregen met een ernstig probleem. Bij het opstarten van hun laptops zien ze enkel een blauw scherm en ontvangen ze foutmeldingen die aangeven dat hun computer een probleem heeft en moet worden herstart. Dit leidt tot vastlopende systemen en stagnerende werkprocessen.

Sport gisteren 10:27

Noa Pet op weg naar EK U18 in Slowakije: Spannende tijden voor jonge atleet

Noa Pet, een talentvolle atleet van AAV’36 Alphen aan den Rijn, zet grote stappen in zijn atletiekcarrière. Noa is afgereisd naar Banská Bystrica, Slowakije, om deel te nemen aan het Europees Kampioenschap U18. Hij zal Nederland vertegenwoordigen op het onderdeel 400 meter horden, een discipline waarin hij al vele malen heeft uitgeblonken.

Advertorial Overige gisteren 09:24

Omgaan met adrenaline: de ultieme gids

Het is een drukke sportzomer met het EK voetbal en de Olympische Spelen. Zit jij nagelbijtend voor de televisie? Voel jij jezelf onoverwinnelijk als je favoriete team gewonnen heeft? Adrenaline speelt een belangrijke rol als we naar sportwedstrijden kijken of als we zelf actief aan sport doen. Ook op andere momenten speelt adrenaline een rol, zoals bij live wedden betFIRST en zelfs tijdens een sollicitatiegesprek of een presentatie op je werk. Wat is adrenaline en hoe werkt het?

Calamiteiten 18 jul. 2024 23:41

Agenten leveren eten af na ongeval met bezorger

Vanavond vond er een verkeersongeval plaats op de Prins Bernhardlaan ter hoogte van de Van Nesstraat. Twee auto's botsten op elkaar, wat leidde tot aanzienlijke schade aan beide voertuigen.