Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Feestmaand

Het is net Sinterklaas geweest en de Kerstman is zich al aan het voorbereiden. Op het dorp zie je feestelijke etalages, in het winkelcentrum kerstbomen, in de supermarkt kerstbroden, op tv kerstfilms en op facebook kerstfoto’s en kerstverhalen.

Voor mij is de maand december geen feestmaand. Dat is persoonlijk en heeft, natuurlijk, te maken met dingetjes uit het verleden. En dan uiteraard geen kleine dingetjes. Nu ben ik daarin niet alleen, want aan heel veel mensen is al dat opgedrongen feestgedruis niet besteed.

Vorige jaren was dat reden om op de verwarming op standje hoog te zetten en met allemaal lekkere liflafjes op tafel (en een grote beker warme chocolademelk) opgekruld op de bank te hangen met een goed boek. Dat boek is er nog steeds, en die liflafjes komen er tegen de kerstdagen vanzelf, maar die verwarming is een uitdaging.

Ik had me voorgenomen om pas in januari als de echte winter is begonnen de verwarming aan te zetten. Uit principe voor de redding van de planeet en uit solidariteit met mensen in armoede.
Dat is dus niet gelukt. Een week of drie geleden werd het mij echt te kil en te klam. Het was ook grauw en grijs buiten en het regende en miezerde al dagen.

Nu ben ik aan het proberen om het uit te houden op 20 graden. Dat wil zeggen: 20 graden op de thermostaat die een stuk boven mijn hoofd tegen de warme wand van de boilerruimte hangt. In het echt is het dus in de rest van het huis ietsje koeler. Zeker in mijn kantoor op het noorden. Geliefd in de warme zomer, maar wat minder populair in de winter.

Die 20 graden voelt trouwens een stuk lager dan in de zomer. En dan vroegâh. Op zekere leeftijd krijg je het vanzelf kouder dan toen je nog jong en mooi was. Dus nu is er een heel groot warm vest over een dikke sweater, een kasjmier sjaal, geitenwollen sokken over gewone sokken, een warmwaterzak van de Blokker en hete thee. En nog heb ik ijsvingers terwijl ik vrolijk dit stukkie tik…

Enfin. Wat ik maar wil zeggen: het zal best een feestmaand zijn maar voor veel mensen is het helemaal niet zo feestelijk. Hetzij omdat het niet zo gezellig is in hun hoofd. Hetzij omdat die verwarming noodgedwongen niet aan kan. Dan is het wel fijn als we allemaal, maar wel op gepaste afstand, gewoon een beetje aardig zijn tegen elkaar.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Winkels gisteren 13:46

Hoog laag bedden bij Dutch Dream Slaapcomfort

Wist je dat Dutch Dream ook hoog laag bedden in hun assortiment hebben? Deze bedden zijn naast elektrisch verstelbaar ook in hoogte verstelbaar. Ideaal voor meer gemak en comfort, voor zorgbehoevende mensen of voor iemand met bijvoorbeeld ademhalings-, maag- of slokdarmklachten. 

Sport gisteren 12:53

Succes op NK meerkamp voor Alphense sporters

In het weekend van 4 en 5 februari was in Apeldoorn het Omnisport geopend voor het Nederlandse Kampioenschap meerkamp. Hier zijn verschillende Alphense sporters naar huis gegaan met een prijs.