Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Fiets

Alphen aan den Rijn krijgt een beleidsplan voor fietsen, het Programma Fiets. Het programma vervangt de al jaren in zwang zijnde Fietsknelpunten Top 10 van de Fietsersbond.

De bond maakte elk jaar een lijst met alle knelpunten in de hele gemeente waar de fietsers last van hadden. De top 10 van de lijst werd netjes aangeboden aan de wethouder verkeer en die ging er mee aan de slag. Dat wil zeggen: er werd een beetje geshopt in dat lijstje. Wat toevallig al in een of ander plan zat, werd dan aangepakt.

De Fietsersbond had het er maar druk mee. Hun grootste prestatie is trouwens dat ze kans zagen om op alle rotonden daadwerkelijk voorrang voor de fiets voor elkaar te krijgen. Behalve op het Raoul Wallenbergplein. Daar heeft de auto gewoon voorrang.

Nu is de fiets dus het belangrijkste vervoermiddel aan het worden. In theorie dan. Voorlopig zie ik geen weg die minder druk is en staan er altijd nog aanzienlijk meer auto’s in de weg dan fietsers.
Ah. Dat laatste trek ik terug. In het stadshart staan overal fietsen. Tegen elke lantaarnpaal, bloembak en etalageruit. De nette overdekte fietsenstalling daarentegen is leeg.

Fietsers zijn trouwens de meest asociale weggebruikers van allemaal. Behalve dat ze fout parkeren, trekken ze zich ook van de andere regels weinig aan. In de Julianastraat en op de Alphense Brug wordt de vouw uit je broek gereden, aldus een van onze wethouders. Niet die van verkeer dus.
Hand uitsteken? Echt niet. Met z’n drieën of vieren naast elkaar rijden? Echt wel. Het zijn trouwens niet alleen kinderen en jongeren die zich misdragen op de fiets. De oudjes kunnen er ook wat van. Geef een ouwe vent een elektrische fiets en hij gedraagt zich in het verkeer alsof z’n viagra op is en hij die fiets als compensatie ziet.
Plus: jong en oud rijdt zonder licht alsof dat de normaalste zaak van de wereld is.

Ik verwacht binnenkort weer de nodig acties, want het wordt herfst. Dan moet iedereen met een netjes opgepoetste fiets en met licht aan van en naar huis fietsen. Om de een of andere reden kom ik dan wel altijd volwassen fietsers tegen met een zwart jack zonder licht en nooit een paar jongeren. Die doen gewoon zo’n hip ding om hun arm en dan zie je ze dus wel.

For the record: ik heb best een fiets. Een elektrische. Met een beetje achterstallig onderhoud. Twee lekke banden. Een lege accu die niet meer oplaadt. Hier en daar een vlekje. En beschimmelde handvaten. Hoe dat laatste is gebeurd, weet ik trouwens niet. Er was geen lekkage in de schuur en mijn fiets heeft nooit regen gezien.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Wonen en bouwen vandaag 16:42

De Kloostertuinen: alles wat nieuwbouw zo mooi maakt

Hoge bouwkwaliteit en volop mogelijkheden om je huis op je eigen smaak af te stemmen: het is zomaar een greep uit de vele pluspunten van de nieuwbouwhuizen en -villa’s in Kloostertuinen fase 3. Binnenkort start de bouw van dit project in nieuwbouwwijk Burggooi in Alphen aan den Rijn.  

Blog Opinie vandaag 15:46

Weekend

Ed, één van mijn oude voetbalmaten uit Weesp, stuurde vrijdagavond een appje of ik kaartjes kon regelen toen ik bij Wet 'n Wild op het terras zat. Ik had geen idee waar hij het over had. Maar toen onze jongste dochter ook een nerveus berichtje stuurde, was het tijd om op onderzoek uit te gaan. Wat bleek, Golden Earring en André Hazes jr. waren aan de line-up voor het Zomerspektakel toegevoegd. Met Bløf als afsluiting is dat wel een programma waar je mee voor de dag kan komen.  

Verkeer en vervoer vandaag 15:09

Fietsverlichtingsactie in Alphen

Op zaterdag 2 november wordt de jaarlijkse regionale fietsverlichtingsactie gehouden. Ook in Alphen kun je jouw fietsverlichting laten controleren en zo nodig laten repareren.  

Horeca vandaag 14:02

Restaurantweek: Bij Hen

Van 31 oktober tot en met 10 november 2019 wordt de Alphens Restaurantweek georganiseerd. Wij brengen je in de gelegenheid om kennis te maken met de beste restaurants in Alphen. Deze keer zetten we Bij Hen in de schijnwerpers.

Advertorial Cultuur vandaag 13:07

The Naked Truth in Parkvilla

Op zondag 27 oktober staat de Golden Earring tribute band The Naked Truth met een try out concert in het Parkvilla Theater.   

Gemeente vandaag 12:12

Mogelijke verhoging afvalstoffenheffing

Landelijk nemen de verwerkingskosten van afval toe en de opbrengsten van grondstoffen af. Om deze reden wil de gemeente Alphen aan den Rijn de tarieven van afvalstoffenheffing in 2020 verhogen.