Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Foliehoedjes

We zitten in Nederland inmiddels zo'n zes weken met het coronavirus opgescheept. Inmiddels steken de complottheorieën de kop op en worden genezende huismiddeltjes aangeprezen.

De complotten variëren van het idee dat de Chinezen ons allemaal dood willen hebben en dat coronavirus speciaal daarvoor hebben gefabriceerd. Tot het idee dat het virus helemaal niet bestaat, fake news dus. Interessant om te lezen, want de bedenkers hebben duidelijk meer fantasie dan ik.

Ook hier in Alphen aan den Rijn en omgeving staan her en der de dorpsgekkies op. De meesten zijn te vinden op lokale facebookpagina’s zoals Allemaal Alphenaren. Gelukkig worden deze foliehoedjes snel bedolven onder verstandige reacties. En onder wat scheldpartijen. Iedereen wordt inmiddels een beetje zenuwachtig van die lockdown en sommigen reageren nu nog iets aangebrander dan anders.

De foliehoedjes kunnen het niet helpen dat ze een complot ontwaren. Of dat ze fabeltjes en andere onzin geloven. Dat deden ze ook al voordat het coronavirus de wereld op z’n kop zette. Het valt nu gewoon meer op.

Zo zijn er foliehoedjes die complottheorieën aanhangen waarin Big Brother, die van George Orwell, een grote rol speelt. Dit soort complotten is onzin. De media hypnotiseren niemand. De politiek verzint geen crisis. Er is geen massahysterie.

Ook niet helemaal onschuldig is het geloof in zogenaamde huismiddeltjes tegen corona. Er zijn verschillende voorbeelden op social media. Zo waart het fabeltje rond dat een kuurtje baking soda je kan genezen van de ziekte. Dat is niet zo. Als dat zo zou zijn, zouden er geen mensen doodgaan aan het virus. Dat kuurtje is op zichzelf niet zo'n probleem. Het is de legitimatie van het idee door een boek over de helende werking van baking soda geschreven door een doctor.

Foliehoedjes zijn er in alle lagen van de maatschappij. Je hoeft niet dom te zijn om in een complottheorie te geloven. Dat gebeurt ook echte doctors die aan een universiteit hebben gestudeerd en zijn gepromoveerd op een of andere slim onderwerp. Maar het zijn wel de uitzonderingen.

Fatsoenlijke wetenschappers weten trouwens nooit iets zeker. Dat komt omdat zij altijd open zullen staan voor voortschrijdend inzicht, voor nieuwe bewijsvoering en voor geniale invallen. Zij blijven ook altijd in gesprek met andere op hetzelfde terrein gespecialiseerde wetenschappers.  

Dat zet de deur helaas wagenwijd open voor de dorpsgekkies. De foliehoedjes maken gebruik van halfbegrepen stellingen, achterhaalde theorieën en vooral van de angst van hun lezers.
Gelukkig is lang niet iedereen goedgelovig.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 17:44

Dronken horecagast misdraagt zich en krijgt flinke boete

Het aantal bezoekers dat aanwezig is bij horecagelegenheden is een stuk lager dan normaal in de weekenden door de coronacrisis. Daarnaast zijn veel horecagelegenheden slechts beperkt open. Toch weet niet iedereen zich te gedragen.

Overige vandaag 17:12

Picnic start op 22 juli met bezorgen in Alphen

Alphenaren hebben er iets langer op moeten wachten dan gepland, maar vanaf woensdag 22 juli is het zo ver. Dan start websuper Picnic met bezorgen in Alphen aan den Rijn.

Gezondheid en welzijn vandaag 15:31

Op deze plekken in Alphen is een tekort aan AED’s

Nederland heeft over het algemeen een dekkend AED-netwerk. Hiermee is de kans groot dat als je in Nederland een hartstilstand krijgt, er binnen 500 meter aan AED te vinden is. Maar op 1775 plekken in Nederland is dat niet het geval, waaronder ook op een aantal plekken in Alphen.