Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Framen

Lig ik dus half in m'n blootje op een massagetafel. Moet ik uitleggen wat framen is. Voor wie het ook niet precies weet: framen is iets op een bepaalde manier voorstellen. Meestal niet met de bedoeling om dat feitelijk te doen of op een leuke positieve manier.

Een mooi voorbeeld van framen las ik afgelopen week op de facebookpagina van een krant. In de ronkende kop en de intro werd gesproken over een 'geheime bijeenkomst'. 
Er was helemaal geen geheime bijeenkomst, er was een besloten vergadering. Helemaal niet bijzonder, want diezelfde vergadering wordt elke week gehouden en soms vaker. Met of zonder gasten, maar in ieder geval besloten. Nu is ook een bestuursvergadering van de voetbalclub besloten, dus…

Een ander voorbeeld is er eentje van een paar jaar terug. Toen werd een van de raadsleden door een tegenstander getackeld. Of hij wel het woord wilde voeren, omdat er toch zeker sprake was van belangenverstrengeling.
Wat was het geval? Het betreffende raadslid vindt golf toevallig een hele leuke sport en is daarom lid van de golfclub. Anders mag ie niet elke week de green op. De tegenstander dacht dat een lidmaatschap wel voldoende reden is om niet te spreken over een akkefietje tussen het bestuur van de golfclub en de gemeente…

Dit soort framing, het zijn in feite bewuste verdachtmakingen, komen in de Alphense politiek telkens uit dezelfde hoek. Die van Ank de Groot van RGL en die van de SP. Uit de hoek van RGL, omdat er daar schoenendozen vol met van alles op zolder liggen met materiaal dat tegen iemand gebruikt kan worden. Uit de hoek van de SP, omdat ze daar gewoon niet tegen hun verlies kunnen. Ook Wil Verschuur van Beter Alphen roept nogal eens iets over andere raadsleden, maar wie neemt haar nu serieus?

Als je in de politieke arena je zin niet krijgt, dan is framing van andere raadsleden of wethouders of de burgemeester kennelijk een manier om wraak te nemen. Anders kan ik het niet uitleggen.
Het is kleuterschoolgedrag: Jantje mag niet meedoen met het bouwen van een zandkasteel en daarom springt hij er bovenop. Of meer in de lijn van framen: Elsje ziet dat Jantje een paar knikkers per ongeluk net naast zijn broekzak stopt en roept 'juf, juf, Jantje gooit met knikkers!'

In de Alphense politiek hebben de andere fracties schoon genoeg van dit gedrag. Zij pikken dit niet langer. Alle 35 raadsleden, inclusief die van de VVD, willen op een fatsoenlijke manier politiek bedrijven. Iedereen mag zijn of haar zegje doen en daarna besluit de meerderheid wat wijsheid is en het beste voor ons.
In Alphen aan den Rijn worden dus op een democratische manier besluiten genomen. En dat betekent per definitie dat je niet altijd je politieke zin krijgt.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Politiek gisteren 19:57

MINERVA Kluisje

De chronisch zieke medemens heeft het op dit moment lastiger dan ooit. Door de maatregelen tegen corona. Vooral als je verder een soort van goed functioneert, moet je nog meer dan anders tussen alle obstakels door laveren om een enigszins normaal leven te leiden.

Overige gisteren 18:13

Kunstenaars van Atelier Verfstreken fleuren winkelcentrum op met muurschildering

De kunstenaars van Atelier Verfstreken hebben een mooie opdracht gekregen van de winkeliersvereniging van winkelcentrum De Aarhof. Zij mogen een muurschildering maken in het gedeelte dat naar de nieuwe parkeergarage leidt. “Het is heerlijk om zo midden in het centrum van Alphen met elkaar bezig te zijn.”

Advertorial Overige gisteren 17:25

Dit weekend open dagen bij Ski & Snowboard Xperience

Om alvast vooruit te lopen op de wintersportpret organiseert Ski & Snowboard Xperience Alphen aan den Rijn dit weekend open dagen. Op zaterdag en zondag kun je tussen 10:00 en 17:00 uur terecht voor diverse activiteiten. Een ideale manier om je voor te bereiden op het komende wintersportseizoen!