Michou Studio Salt n Pepper
Blog Politiek

MINERVA God voor ons allen

Ik lees net in de media dat het in het Groene Hart Alphen-Stad is waar de grootste stress zit. Ruim 20 procent van de inwoners heeft er last van. Dat vind ik niet echt verbazingwekkend, want elke stad veroorzaakt stress.

Nu snap ik dat soort stedelijke stress heel goed. Elke stad is nu eenmaal te vol, te druk, te veel verkeer en te lawaaiig. Kortom: te veel mensen, ook in Alphen-Stad.

Tijdens de hoogtijdagen van de coronapandemie zat ik heel rustig tussen vier muren op m’n dooie akkertje te werken en te gamen. Redelijk stil. Geen hangjongeren onder m’n raam onderaan de dijk, maar wel ruzie tussen verschillende buren bovenaan de dijk. Dat is tijdens zo’n rustig leven meteen genoeg spanning en sensatie voor de hele week.

Nadat de meeste seinen groen kregen van het Kabinet was de eerste grote  bijeenkomst na de zomervakantie de VOA BBQ. Met minder mensen dan gewoonlijk. Met meer ruimte dan gewoonlijk. Alles buiten en niks binnen. En met QR-controle aan de poort.
Binnen de kortste keren had ik in Museumpark Archeon het meest afgelegen tafeltje gevonden en zat ik te hyperventileren achter mijn bel met witte wijn. Tegen het einde van de avond (en de fles) was dat wel gezakt, maar ik vond het toch nog steeds heel erg druk.

Datzelfde gevoel hebben meer mensen. En niet alleen bij een redelijk grote bijeenkomst.
De man van het webdesign en ik waren het direct roerend eens dat die coronastilte, thuis werken en geen gedoe met kantoordrukte en het heilige moeten, wel heel lekker is op onze leeftijd van oudere jongere.

Het schijnt echter dat er juist heel veel jongeren last van stress hebben door dat coronagedoe. Dat heeft dan te maken met onzekerheid, minder vermaak, minder sociale contacten en eenzaamheid, samen goed voor nog kortere lontjes dan normaal.

Enfin. De dorpsdokter Gorissen en de stadsdokter Gebel, geïnterviewd over het onderwerp door de media, schrijven voor dit soort stress geen pilletje voor. Nee. Op het receptenbriefje van de dorpsdokter staat: relativeren, ontspannen, wandelen, fietsen en sporten. En voor de 10 procent van de zwaardere gevallen, de stressvogels zeg maar, is er altijd nog een psycholoog die je helpt om de boel weer op de rit te krijgen.

Maar het is de stadsdokter die met een echt verstandig advies komt: we moeten de maatschappij anders inrichten, dat mensen ook gelukkig zijn met minder.

Wat ik dan zo jammer vind, is dat het nou net de politieke voorkeurspartij van stadsdokter Gebel is die ons allemaal al jaren aan het opjagen is met dat liberale credo 'ieder voor zich en God voor ons allen'.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.