Michou Studio Salt n Pepper
Blog Politiek

MINERVA God voor ons allen

Ik lees net in de media dat het in het Groene Hart Alphen-Stad is waar de grootste stress zit. Ruim 20 procent van de inwoners heeft er last van. Dat vind ik niet echt verbazingwekkend, want elke stad veroorzaakt stress.

Nu snap ik dat soort stedelijke stress heel goed. Elke stad is nu eenmaal te vol, te druk, te veel verkeer en te lawaaiig. Kortom: te veel mensen, ook in Alphen-Stad.

Tijdens de hoogtijdagen van de coronapandemie zat ik heel rustig tussen vier muren op m’n dooie akkertje te werken en te gamen. Redelijk stil. Geen hangjongeren onder m’n raam onderaan de dijk, maar wel ruzie tussen verschillende buren bovenaan de dijk. Dat is tijdens zo’n rustig leven meteen genoeg spanning en sensatie voor de hele week.

Nadat de meeste seinen groen kregen van het Kabinet was de eerste grote  bijeenkomst na de zomervakantie de VOA BBQ. Met minder mensen dan gewoonlijk. Met meer ruimte dan gewoonlijk. Alles buiten en niks binnen. En met QR-controle aan de poort.
Binnen de kortste keren had ik in Museumpark Archeon het meest afgelegen tafeltje gevonden en zat ik te hyperventileren achter mijn bel met witte wijn. Tegen het einde van de avond (en de fles) was dat wel gezakt, maar ik vond het toch nog steeds heel erg druk.

Datzelfde gevoel hebben meer mensen. En niet alleen bij een redelijk grote bijeenkomst.
De man van het webdesign en ik waren het direct roerend eens dat die coronastilte, thuis werken en geen gedoe met kantoordrukte en het heilige moeten, wel heel lekker is op onze leeftijd van oudere jongere.

Het schijnt echter dat er juist heel veel jongeren last van stress hebben door dat coronagedoe. Dat heeft dan te maken met onzekerheid, minder vermaak, minder sociale contacten en eenzaamheid, samen goed voor nog kortere lontjes dan normaal.

Enfin. De dorpsdokter Gorissen en de stadsdokter Gebel, geïnterviewd over het onderwerp door de media, schrijven voor dit soort stress geen pilletje voor. Nee. Op het receptenbriefje van de dorpsdokter staat: relativeren, ontspannen, wandelen, fietsen en sporten. En voor de 10 procent van de zwaardere gevallen, de stressvogels zeg maar, is er altijd nog een psycholoog die je helpt om de boel weer op de rit te krijgen.

Maar het is de stadsdokter die met een echt verstandig advies komt: we moeten de maatschappij anders inrichten, dat mensen ook gelukkig zijn met minder.

Wat ik dan zo jammer vind, is dat het nou net de politieke voorkeurspartij van stadsdokter Gebel is die ons allemaal al jaren aan het opjagen is met dat liberale credo 'ieder voor zich en God voor ons allen'.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige gisteren 14:49

Kerstlichtje voor Alphenaren

Na de zeer geslaagde actie vorig jaar organiseert Tom in de Buurt dit jaar opnieuw weer een Kerstlichtje-nominatie. Welke Alphenaar verdient volgens jou een kerstlichtje?

Werken gisteren 13:04

Het nieuwe vacature aanbod van week 47

Op zoek naar baan? Of zoek je een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Wij hebben onze eigen vacaturepagina. Daar vind je vacatures in diverse soorten branches. Ben jij nieuwsgierig naar het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen? Lees dan snel verder.

Sport gisteren 09:36

Mooie opbrengst Spinning Marathon Alphen

Begin deze maand werd de Spinning Marathon Alphen gehouden bij Jawi Fitness Club Nederland. En dat heeft een mooie opbrengst opgeleverd. 

Calamiteiten 27 nov. 2021 18:30

Auto belandt in de sloot na botsing

Op de N11 nabij Zwammerdam heeft zaterdag aan het einde van de middag een ongeval plaatsgevonden. Een auto is daarbij in de sloot beland.

Advertorial Wonen en bouwen 27 nov. 2021 15:56

Eerste sleutel voor huis Housing First in Alphen aan den Rijn

Iedereen verdient een kans en soms is er meer dan één kans nodig. Als je geen netwerk hebt om op terug te vallen of als het allemaal niet lukt omdat je niet in het 'juiste' hokje past, dan is het zo lastig om terug te komen van een tegenslag. En die tegenslag kan ons echt allemaal overkomen. Woonforte is daarom blij dat ze hier een bijdrage aan kunnen leveren.