Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Gratis parkeren

Gratis parkeren bestaat niet. Vooral niet als je in een parkeergarage of op een parkeerdek gaat staan, maar ook op straat bestaat gratis niet. Een gratis uitrijkaartje bestaat ook niet. Iemand moet namelijk de rekening betalen.

Het gesteggel rond gratis parkeren in het centrumgebied duurt al vele jaren. En altijd was de vraag: wie betaalt de rekening? De rekening voor aanleg en onderhoud. De rekening voor schoonhouden en veiligheid. De rekening voor de software en controle. De rekening kortom, voor het parkeren.

De gemeente betaalt sowieso de rekening. De gemeente doet dat dan wel van ons geld, gemeenschapsgeld geïnd via de belastingdienst. Dus wij betalen echt met z’n allen een deel van de rekening. De rest wordt betaald door mensen die met de auto naar het centrum komen en daar de Castellumgarage inrijden.

Nu gaat het al een hele tijd niet zo goed met de bezoekersaantallen in het Alphense centrumgebied. Dat komt onder meer omdat er zo lang al aan het stadshart wordt gewerkt. Er is ook niks aan om te winkelen tussen bouwputten en slooppanden.

Ondertussen klagen inwoners steen en been over de hoge parkeertarieven. Je betaalt hier per halve dag ongeveer hetzelfde als in Leiden voor een klein uurtje. Het bedrag is peanuts vergeleken met de kosten van de auto voor het heen en weer rijden van een buitenwijk naar het centrum.
Maar dan wordt naar Zoetermeer gewezen. Daar is het parkeren immers gratis. Nee mensen, daar betalen de winkeliers het parkeren. Net als in winkelcentrum Herenhof. Maar de winkels in het Alphense stadshart hadden daar geen zin in.

Uiteindelijk is er een compromis gevonden. Er wordt gewerkt aan een lange termijn plan. En ondertussen kunnen winkeliers die dat graag willen een uitrijkaartje geven aan klanten die minstens bedrag X hebben besteed. Dat bedrag wordt bepaald door de winkelier die het kaartje weggeeft. De uitrijkaartjes krijgen de winkeliers voor een deel van de gemeente en de andere kaartjes betalen ze zelf.

Het is een echt compromis. Geen vleesch en geen visch. Het is gratis en toch ook weer niet. Iedereen kan zo’n kaartje krijgen als ie maar genoeg geld uitgeeft in een van de winkels. En als je niks koopt? Dan betaal je gewoon je uitrijkaartje zelf. Zoals het hoort.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Algemeen vandaag 18:43

Auto drie keer over de kop bij Hazerswoude

Een bestuurder van een auto is vanmiddag drie keer over de kop geslagen op de N11 ter hoogte van Hazerswoude. De bestuurder kon zelf uit de auto komen.

Overige vandaag 15:30

Designstoel voor Alphenaar Ad de Bruijn

Winnaar Ad de Bruijn en zijn vrouw Yvonne ontvingen afgelopen week de designfauteuil Caruzzo van Leolux uit handen van Gert de Jeu, eigenaar van Berden by Houweling. Ad: “Eigenlijk bizar dat we dit winnen, want we hebben nog nooit iets gewonnen. Wij zijn hier echt enorm blij mee. Zo’n stoel past heel goed bij ons.”  

Horeca vandaag 14:40

Officiële opening Knøss

Zaterdag 21 september is de officiële opening van horecagelegenheid Knøss. Speciaal voor de opening zijn er gratis kaneelbroodjes voor alle gasten!  

Politiek vandaag 13:40

Fietsknelpunten Top 10 wordt vervangen door Programma Fiets

Gemeente Alphen aan den Rijn wil veel meer voorrang geven aan fietsers. Daarom is een visie gemaakt met een Fietsprogramma. Het gemeentelijke fietsbeleid vervangt de nu toe gebruikt Top 10 Fietsknelpunten van de Fietsersbond.