Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Gratis parkeren

Gratis parkeren bestaat niet. Vooral niet als je in een parkeergarage of op een parkeerdek gaat staan, maar ook op straat bestaat gratis niet. Een gratis uitrijkaartje bestaat ook niet. Iemand moet namelijk de rekening betalen.

Het gesteggel rond gratis parkeren in het centrumgebied duurt al vele jaren. En altijd was de vraag: wie betaalt de rekening? De rekening voor aanleg en onderhoud. De rekening voor schoonhouden en veiligheid. De rekening voor de software en controle. De rekening kortom, voor het parkeren.

De gemeente betaalt sowieso de rekening. De gemeente doet dat dan wel van ons geld, gemeenschapsgeld geïnd via de belastingdienst. Dus wij betalen echt met z’n allen een deel van de rekening. De rest wordt betaald door mensen die met de auto naar het centrum komen en daar de Castellumgarage inrijden.

Nu gaat het al een hele tijd niet zo goed met de bezoekersaantallen in het Alphense centrumgebied. Dat komt onder meer omdat er zo lang al aan het stadshart wordt gewerkt. Er is ook niks aan om te winkelen tussen bouwputten en slooppanden.

Ondertussen klagen inwoners steen en been over de hoge parkeertarieven. Je betaalt hier per halve dag ongeveer hetzelfde als in Leiden voor een klein uurtje. Het bedrag is peanuts vergeleken met de kosten van de auto voor het heen en weer rijden van een buitenwijk naar het centrum.
Maar dan wordt naar Zoetermeer gewezen. Daar is het parkeren immers gratis. Nee mensen, daar betalen de winkeliers het parkeren. Net als in winkelcentrum Herenhof. Maar de winkels in het Alphense stadshart hadden daar geen zin in.

Uiteindelijk is er een compromis gevonden. Er wordt gewerkt aan een lange termijn plan. En ondertussen kunnen winkeliers die dat graag willen een uitrijkaartje geven aan klanten die minstens bedrag X hebben besteed. Dat bedrag wordt bepaald door de winkelier die het kaartje weggeeft. De uitrijkaartjes krijgen de winkeliers voor een deel van de gemeente en de andere kaartjes betalen ze zelf.

Het is een echt compromis. Geen vleesch en geen visch. Het is gratis en toch ook weer niet. Iedereen kan zo’n kaartje krijgen als ie maar genoeg geld uitgeeft in een van de winkels. En als je niks koopt? Dan betaal je gewoon je uitrijkaartje zelf. Zoals het hoort.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 12:08

Sinterklaas bij winkelcentrum De Baronie

Sinterklaas komt ook dit jaar graag naar winkelcentrum De Baronie in Alphen aan den Rijn. De Goedheiligman bezoekt het winkelcentrum op zaterdag 23 november en neemt zijn Pietenorkest mee!

Advertorial Horeca vandaag 10:28

Table Service bij McDonald’s aan het Rijnplein

Het McDonald’s Restaurant aan het Rijnplein in Alphen bedient vanaf vandaag, maandag 18 november, haar gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Gasten kunnen na het plaatsen van hun bestelling meteen een plekje kiezen om te zitten. Een medewerker serveert de bestelling van de gast persoonlijk aan tafel uit.

Algemeen vandaag 09:46

Kerstpakketten voor en door Alphenaren

Diaconaal Platform Alphen (DPA) en de Stichting Slimm organiseren dit jaar opnieuw een kerstpakkettenactie in Alphen. De Kerstpakkettenactie is er om iedere Alphenaar, waarvan iemand vindt dat hij of zij een steuntje in de rug verdient, een kerstpakket te bezorgen.

Calamiteiten vandaag 08:43

Persoon onder invloed springt meerdere keren van trap

In de nacht van zondag 17 op maandag 18 november reageerde de politie op een persoon die onder invloed van drugs compleet door het lint ging. Hierbij raakte de persoon en een agent gewond.