Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Gratis parkeren

Gratis parkeren bestaat niet. Vooral niet als je in een parkeergarage of op een parkeerdek gaat staan, maar ook op straat bestaat gratis niet. Een gratis uitrijkaartje bestaat ook niet. Iemand moet namelijk de rekening betalen.

Het gesteggel rond gratis parkeren in het centrumgebied duurt al vele jaren. En altijd was de vraag: wie betaalt de rekening? De rekening voor aanleg en onderhoud. De rekening voor schoonhouden en veiligheid. De rekening voor de software en controle. De rekening kortom, voor het parkeren.

De gemeente betaalt sowieso de rekening. De gemeente doet dat dan wel van ons geld, gemeenschapsgeld geïnd via de belastingdienst. Dus wij betalen echt met z’n allen een deel van de rekening. De rest wordt betaald door mensen die met de auto naar het centrum komen en daar de Castellumgarage inrijden.

Nu gaat het al een hele tijd niet zo goed met de bezoekersaantallen in het Alphense centrumgebied. Dat komt onder meer omdat er zo lang al aan het stadshart wordt gewerkt. Er is ook niks aan om te winkelen tussen bouwputten en slooppanden.

Ondertussen klagen inwoners steen en been over de hoge parkeertarieven. Je betaalt hier per halve dag ongeveer hetzelfde als in Leiden voor een klein uurtje. Het bedrag is peanuts vergeleken met de kosten van de auto voor het heen en weer rijden van een buitenwijk naar het centrum.
Maar dan wordt naar Zoetermeer gewezen. Daar is het parkeren immers gratis. Nee mensen, daar betalen de winkeliers het parkeren. Net als in winkelcentrum Herenhof. Maar de winkels in het Alphense stadshart hadden daar geen zin in.

Uiteindelijk is er een compromis gevonden. Er wordt gewerkt aan een lange termijn plan. En ondertussen kunnen winkeliers die dat graag willen een uitrijkaartje geven aan klanten die minstens bedrag X hebben besteed. Dat bedrag wordt bepaald door de winkelier die het kaartje weggeeft. De uitrijkaartjes krijgen de winkeliers voor een deel van de gemeente en de andere kaartjes betalen ze zelf.

Het is een echt compromis. Geen vleesch en geen visch. Het is gratis en toch ook weer niet. Iedereen kan zo’n kaartje krijgen als ie maar genoeg geld uitgeeft in een van de winkels. En als je niks koopt? Dan betaal je gewoon je uitrijkaartje zelf. Zoals het hoort.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 13:29

Dodelijke kattenziekte in Nederland

Er is een dodelijke kattenziekte, genaamd het Panleucopenie Virus, opgedoken in Nederland. Het virus is zeer besmettelijk. Kattenbezitters worden gewaarschuwd om te controleren of hun katten de juiste vaccinatie hebben gehad.

Overige vandaag 12:28

Windsurfvereniging WSV verboden voor honden

De Alphense Hondenbezitter waarschuwt voor het verboden gebied voor honden bij Zegersloot. Het gaat om het strandje bij de windsurfvereniging WSV Zegerplas. 

Coronavirus in Alphen vandaag 11:02

Coronabesmetting via het water is gering, maar waarom?

Kun je besmet raken met het coronavirus door zwemwater of door open water of fonteinen? Dat is een vraag die veel mensen stellen aan GGD Hollands Midden. De kans hierop is gering, maar waarom? Dat legt GGD Hollands Midden uit.

Weer in Alphen vandaag 09:10

RIVM haalt Nationaal Hitteplan van stal

Het RIVM heeft het Nationaal Hitteplan geactiveerd in verband met de tropische temperaturen die ons de komende dagen te wachten staan. ‘’Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen.’’

Advertorial Horeca gisteren 19:50

Nieuw: Maggie goes Bananas!

Maggie Blue vond dat het tijd was voor wat nieuws in Alphen, en heeft iets ondeugends gedaan… Namelijk het hele concept omgegooid! Wacht, wat?

Alphens Restaurantweek gisteren 18:38

Alphens Restaurantweek: Een beregoed menu van De Beren

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 Augustus kun je genieten van de lekkerste meergangenmenu’s speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Vandaag de beurt aan restaurant De Beren.