Michou Studio Salt n Pepper
Blog Politiek

MINERVA Gratis parkeren

Sinterklaas is vroeg dit jaar. De winkeliers in het Alphense stadshart krijgen een cadeautje: voortaan mogen bezoekers anderhalf uur gratis parkeren 'achter de slagbomen'. Het venijn zit in het woordje 'gratis'. Want, natuurlijk is het om de dooie dood niet gratis.

Sinterklaas geeft cadeautjes en we weten allemaal dat die niet door de goedheiligman en zijn pietermannen uit Spanje zijn meegebracht. Nee, de papas en mama's en de opa's en oma's en soms een paar lieve tantes en omes trekken hun portemonnee om de bloedjes van kinderen van cadeautjes te voorzien.
Vroegâh, toen niet alles beter was maar dit wel, waren we de hemel te rijk met een paar rolschaatsen. Tegenwoordig is het een Xbox of een iPhone.

Zoiets is er ook aan de hand in het Alphense stadshart. Het publiek, die hele rij die de sinterklaascadeautjes mag betalen, wil gratis parkeren. Dat die paar euro peanuts zijn op de aankopen, ontgaat de bezoekers én de winkeliers.
En dus is er al zeven, volgens de gemeente, of negen, volgens ondernemersvereniging VOA, jaar gesteggel over wie dan die eerste gratis anderhalf uur moet betalen. De gemeente zegt: ja dááág, wij niet. En dat zei de VOA voorheen ook.

Nu zijn de ondernemers echter bijgedraaid als een herfstblad aan een boom. VOA-voorzitter Elles in't Veld meldt dat 'de' ondernemers met z'n allen wel de kosten voor het grootste deel kunnen dragen. Met z'n allen, als in alle ondernemers in de hele gemeente.
De gemeente doet ook een duit in het zakje. Voortaan is parkeren op straat, dus niet achter een slagboom, duurder. Dat levert 3,5 ton op. Maar de kosten, lees: minder euro's van het winkelend publiek, zijn 1,1 miljoen. Het verschil is de bijdrage van alle Alphense ondernemers.

Het geld komt er via een verhoging van de onroerend zaakbelasting (OZB) voor niet-woningen, dat zijn dus bedrijfspanden, waarvan de eigenaren gezamenlijk 7,6 ton ophoesten. De ondernemers krijgen behalve 'gratis parkeren in de stad' ook een investeringsfonds. Mijn abacus zegt dat dat fonds 760.000 minus 660.000 (1,1 miljoen – 3,5 ton) precies 100.000 euro oftewel 1 ton groot is. Een beetje zoals de zak van de Sint na afloop van het feest: het lijkt heel wat met al die proppen cadeaupapier maar het is alleen maar dikke lucht.

De OZB voor niet-woningen oftewel bedrijfspanden is in de gemeente Alphen aan den Rijn vergeleken bij omliggende regio's erg laag, zegt de gemeente. Als deze omhoog gaat  naar een gemiddeld niveau dan is er een win-win situatie.
De parkeergarages raken voller. De straten in het centrum raken leger. De centrumwinkeliers zijn blij. Het winkelend publiek is blij. En alle ondernemers bij elkaar spelen voor Sinterklaas, zodat 'gratis' ook door iemand wordt betaald.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.