Michou Studio Salt n Pepper
Blog Politiek

MINERVA Gratis parkeren

Sinterklaas is vroeg dit jaar. De winkeliers in het Alphense stadshart krijgen een cadeautje: voortaan mogen bezoekers anderhalf uur gratis parkeren 'achter de slagbomen'. Het venijn zit in het woordje 'gratis'. Want, natuurlijk is het om de dooie dood niet gratis.

Sinterklaas geeft cadeautjes en we weten allemaal dat die niet door de goedheiligman en zijn pietermannen uit Spanje zijn meegebracht. Nee, de papas en mama's en de opa's en oma's en soms een paar lieve tantes en omes trekken hun portemonnee om de bloedjes van kinderen van cadeautjes te voorzien.
Vroegâh, toen niet alles beter was maar dit wel, waren we de hemel te rijk met een paar rolschaatsen. Tegenwoordig is het een Xbox of een iPhone.

Zoiets is er ook aan de hand in het Alphense stadshart. Het publiek, die hele rij die de sinterklaascadeautjes mag betalen, wil gratis parkeren. Dat die paar euro peanuts zijn op de aankopen, ontgaat de bezoekers én de winkeliers.
En dus is er al zeven, volgens de gemeente, of negen, volgens ondernemersvereniging VOA, jaar gesteggel over wie dan die eerste gratis anderhalf uur moet betalen. De gemeente zegt: ja dááág, wij niet. En dat zei de VOA voorheen ook.

Nu zijn de ondernemers echter bijgedraaid als een herfstblad aan een boom. VOA-voorzitter Elles in't Veld meldt dat 'de' ondernemers met z'n allen wel de kosten voor het grootste deel kunnen dragen. Met z'n allen, als in alle ondernemers in de hele gemeente.
De gemeente doet ook een duit in het zakje. Voortaan is parkeren op straat, dus niet achter een slagboom, duurder. Dat levert 3,5 ton op. Maar de kosten, lees: minder euro's van het winkelend publiek, zijn 1,1 miljoen. Het verschil is de bijdrage van alle Alphense ondernemers.

Het geld komt er via een verhoging van de onroerend zaakbelasting (OZB) voor niet-woningen, dat zijn dus bedrijfspanden, waarvan de eigenaren gezamenlijk 7,6 ton ophoesten. De ondernemers krijgen behalve 'gratis parkeren in de stad' ook een investeringsfonds. Mijn abacus zegt dat dat fonds 760.000 minus 660.000 (1,1 miljoen – 3,5 ton) precies 100.000 euro oftewel 1 ton groot is. Een beetje zoals de zak van de Sint na afloop van het feest: het lijkt heel wat met al die proppen cadeaupapier maar het is alleen maar dikke lucht.

De OZB voor niet-woningen oftewel bedrijfspanden is in de gemeente Alphen aan den Rijn vergeleken bij omliggende regio's erg laag, zegt de gemeente. Als deze omhoog gaat  naar een gemiddeld niveau dan is er een win-win situatie.
De parkeergarages raken voller. De straten in het centrum raken leger. De centrumwinkeliers zijn blij. Het winkelend publiek is blij. En alle ondernemers bij elkaar spelen voor Sinterklaas, zodat 'gratis' ook door iemand wordt betaald.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige gisteren 14:49

Kerstlichtje voor Alphenaren

Na de zeer geslaagde actie vorig jaar organiseert Tom in de Buurt dit jaar opnieuw weer een Kerstlichtje-nominatie. Welke Alphenaar verdient volgens jou een kerstlichtje?

Werken gisteren 13:04

Het nieuwe vacature aanbod van week 47

Op zoek naar baan? Of zoek je een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Wij hebben onze eigen vacaturepagina. Daar vind je vacatures in diverse soorten branches. Ben jij nieuwsgierig naar het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen? Lees dan snel verder.

Sport gisteren 09:36

Mooie opbrengst Spinning Marathon Alphen

Begin deze maand werd de Spinning Marathon Alphen gehouden bij Jawi Fitness Club Nederland. En dat heeft een mooie opbrengst opgeleverd. 

Calamiteiten 27 nov. 2021 18:30

Auto belandt in de sloot na botsing

Op de N11 nabij Zwammerdam heeft zaterdag aan het einde van de middag een ongeval plaatsgevonden. Een auto is daarbij in de sloot beland.

Advertorial Wonen en bouwen 27 nov. 2021 15:56

Eerste sleutel voor huis Housing First in Alphen aan den Rijn

Iedereen verdient een kans en soms is er meer dan één kans nodig. Als je geen netwerk hebt om op terug te vallen of als het allemaal niet lukt omdat je niet in het 'juiste' hokje past, dan is het zo lastig om terug te komen van een tegenslag. En die tegenslag kan ons echt allemaal overkomen. Woonforte is daarom blij dat ze hier een bijdrage aan kunnen leveren.