Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Heksenjacht

De 'affaire Spies' is vooral een affaire door alles wat eromheen gebeurde. Niet omdat er vuur is onder al die rook. Burgemeester Spies heeft namelijk helemaal niets verkeerd gedaan.

Ondanks suggesties hier en daar, kan er helemaal geen sprake zijn van 'terug' storten in de gemeentekas aangezien ze daaruit niets gekregen heeft. Behalve haar salaris natuurlijk.

Het is vrij duidelijk dat de argumentatie, die werd gebruikt om Spies in een kwaad daglicht te stellen, een gatenkaas is. Een groot deel van de verontwaardiging op straat en op social media berust op de gedachte dat zij geld heeft ontvangen van de gemeente en dat zij dat dus terug moet storten in de gemeentekas. Dat is onjuist.
De neveninkomsten hebben niets te maken met de gemeente Alphen aan den Rijn. Behalve dan dat iedereen ervan profiteert dat we een high profile burgemeester hebben. Dat zet ons dorrup op de kaart.

Neveninkomsten worden altijd met argusogen bekeken. Door de belastingdienst bijvoorbeeld. Dus zijn er hele strakke regels waaraan neveninkomsten moeten voldoen. Wil je als vrijwilliger aan de slag dan krijg je maximaal 150 euro per maand als vrijwilligersbijdrage. Alles wat je meer krijgt, valt onder het kopje neveninkomsten en daar betaal je gewoon belasting over. Net als onze burgemeester.
Nu ligt elke burgemeester onder een vergrootglas en daarom helpt de Rijksoverheid bij het vaststellen wat er wel en wat er niet op het belastingformulier moet komen te staan. Hoeveel controle wil je hebben?

Een belangrijk argument voor de ontstane heksenjacht is het fenomeen gedragscode. Elke gemeente heeft er een, net zoals de meeste bedrijven en organisaties. In zo'n code staat hoe we met elkaar omgaan en welk gedrag wel en niet gewenst is. Iets over intimidatie, seksisme of kledingvoorschriften.
Een concurrentiebeding hoort daar bijvoorbeeld niet in thuis, net zomin als financiën. Die onderwerpen horen in een arbeidsovereenkomst of in het geval van de burgemeester: in de gemeentewet.
Om te denken dat een gedragscode boven een landelijke wet gaat, is wel heel wereldvreemd.

Een ander raar iets is de inmiddels beruchte passage in artikel 3.5 over neveninkomsten. Het rare is dat hier op een andere manier over bestuurder wordt geschreven dan in artikel 1. In artikel 1, het eerste in de gedragscode, staat precies omschreven wie een bestuurder is. Maar in artikel 3.5 is dat ineens veranderd. Dat kan natuurlijk helemaal niet.
Ik geef je dus op een briefje dat de juridische afdeling eind 2013 deze gedragscode niet eens gelezen heeft.

Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om nog woorden vuil te maken aan wat zich de afgelopen twee weken in het gemeentehuis afspeelde. Totdat er een nieuw hoofdstuk aan de heksenjacht werd toegevoegd door 'het geweten van de raad'. Ergens wil iemand gewoon gelijk hebben, waarschijnljik om politieke redenen. Dus gaan alle registers open. Of het nu waar is wat wordt gezegd en opgeschreven, of dat het klinkklare nonsens is.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 09:10

Laatste weekend schaatsen in Archeon

Tot en met zondag 19 januari kun je nog schaatsen op de overdekte ijsbaan bij museumpark Archeon. Ook in het laatste weekend mag de warme chocomel of koffie/thee niet ontbreken na afloop. Tijdens 'Vier de Winter' is er genoeg te beleven in het museumpark!

Calamiteiten vandaag 03:11

Ravage na eenzijdig ongeval op de Prins Bernhardlaan

Een flink ongeval vrijdag op zaterdagnacht op de Prins Bernhardlaan in Alphen aan den Rijn. Een personenauto raakte bij een eenzijdig ongeval zwaar beschadigd, de bestuurder sloeg op de vlucht.  

Blog Opinie gisteren 20:13

MINERVA Framen

Lig ik dus half in m'n blootje op een massagetafel. Moet ik uitleggen wat framen is. Voor wie het ook niet precies weet: framen is iets op een bepaalde manier voorstellen. Meestal niet met de bedoeling om dat feitelijk te doen of op een leuke positieve manier.

Advertorial Horeca gisteren 17:25

's-Molenaarsbrug pakt uit met een nieuwe menukaart

Ieder seizoen bereiden de chefs van restaurant ’s-Molenaarsbrug nieuwe specialiteiten voor op de menukaart. De nieuwe menukaart is deze week ingegaan, niet alleen voor het diner, maar ook voor de lunch kun je terecht voor heerlijk nieuwe gerechten.

Overige gisteren 16:42

Verhuizing Hondenspeelplaats laat op zich wachten

Er heerst een gevoel van irritatie en frustratie bij De Alphense Hondenbezitter. Zij moeten nog langer wachten voordat zij de nieuwe locatie voor de Hondenspeelplaats in gebruik kunnen nemen.

Sport gisteren 15:54

WV Avanti-renners naar NK veldrijden

Zaterdag 25 januari wordt in Moergestel het NK veldrijden verreden voor kinderen van 8 tot en met 14 jaar. Een aantal leden van WV Avanti zullen ook deelnemen aan het NK.