Het plannetje van wethouder Tseard om iedereen per zak restafval 1,39 euro te laten betalen, lijkt in duigen te vallen. En nu maar hopen dat de dissidente coalitiepartij Nieuw Elan haar tegen-standpunt ook doorzet. Waarom? Wij willen het niet. Zo simpel is dat.

Het lijkt erop dat het plan is bedacht door een ambtenaar met een keurig net boven modaal inkomen, een gezin met twee pubers en een leuke eengezinswoning in een nette buurt. Want dan is het ook niet zo lastig. Er staat een bak voor PMD, een bak voor GFT en een bak voor restafval naast de schuur. Er staat ook een leuke hatchback voor de deur voor het maandelijkse ritje naar Ecopark Limes.
Er zijn geen karrevrachten met vuile luiers en de kids zijn grootgebracht met het GFT-emmertje naast de keukendeur, het batterijenzakje aan de verwarming en de plastic boodschappentassen met pet-flessen, ouwe kranten en kleding die uit de mode is. En: iedereen is gezond en goed ter been.
Voor zo'n gezin maakt die 1,39 niet zoveel uit.

De rest van de bevolking doet het anders en ziet het anders.
Wie in hoogbouw woont, en dat zijn zeker in Alphen-stad best veel mensen, weet dat er niets te scheiden valt. De meeste bewoners nemen een keer in de zoveel tijd de ouwe kranten mee naar wijkcontainer. De PET-flessen gaan bij de supermarkten in een krat. Maar daar houdt dan ook wel mee op.
GFT-afval kunnen flatbewoners gewoon niet scheiden. In de eerste plaats zijn er in het gebouw geen mogelijkheden voor. In de tweede plaats heeft nog niemand bedacht om ook daar een aparte metro voor neer te zetten. Dat kan namelijk best. Er zijn composteerbare zakken voor een kleine pedaalemmer te koop waar je GFT in kunt verzamelen. Als er vervolgens een metro voor 10 literzakken staat, dan zal ik de eerste zijn om die in gebruik te nemen.

Een andere irritatiefactor is het gemak waarmee ambtenaar XYZ én wethouder Tseard ervan uitgaan dat iedereen best met een 60 literzak kan sjouwen. Dat is gewoon niet het geval. Er zijn veel mensen die niet in een rolstoel zitten die toch niet met die zakken kunnen sjouwen.
Veel mensen hebben handicaps en lichamelijke ongemakken die niet direct zichtbaar zijn en die ook niet direct het dagelijks functioneren onmogelijk maken. Die mensen redden zichzelf zolang ze kunnen. Maar zoveel mogelijk restafval in een 60 literzak is dan op z'n zachtst gezegd niet handig.

Gelukkig vinden de meeste fracties dat wethouder Tseard zijn hand overspeelt met die 1,39 per zak restafval en gelukkig vinden velen het hele diftar-systeem een onding. Wethouder Tseard is terug naar de tekentafel, want zoals het voorstel nu is gaat het geen meerderheid halen in de gemeenteraad.

Niemand is tegen afvalscheiding, zeker de raadsleden niet. Zij moeten zorgen dat de gemeente haar taak om minder restafval te produceren, serieus neemt. Maar...
Geld vragen per 60 literzak via een pasje dat bij de gemeente moet worden opgeladen, is een onzalig idee. Mensen met een kleine portemonnee, gezondheidsproblemen en/of wonend in hoogbouw kunnen bij voorbaat niet aan de eisen voldoen. Als je straks je pasje per ongeluk thuis laat liggen of je saldo is op, word je vanzelf asociaal. Dumpen is zo gebeurd.

Het helpt wel als we allemaal een eigen boodschappentas meenemen naar de winkel, als we alle boodschappen los in die tas gooien en als we voor de rest een composteerbaar zakje gebruiken. Echt.
De enige echt juiste manier echter, om de afvalberg te verminderen, is de verpakkingsindustrie hervormen. Alles wat niet ín huis komt, hoeft er ook niet uit.