MINERVA Hoe Archeon gepiepeld wordt

Archeon is niet blij. Het museumpark wordt afgescheept met een flessenhals tussen het museumpark en het nieuwe Romeins Scheepvaartmuseum. En, er worden kapitale villa's tegen het park aangebouwd.

Dat is wachten op ongelukken. Al die schoolkindertjes moeten een weg oversteken tussen de parkeerplaats en het museumpark. Daar worden er vroeg of laat wel een paar geschept door de villabewoners. Dat is wachten op vette klachten vanwege geluidsoverlast. Gillende kinderen tijdens Halloween, kanonnen tijdens het Napoleonweekend en partygangers die midden in de nacht het park verlaten. Als er een wakker wordt in zo'n kapitale villa is Leiden in last.

Archeon heeft inmiddels wel een keer bewezen dat ze bestaansrecht heeft. Er komen jaarlijks honderdduizenden bezoekers kijken naar de geschiedenis van ons land. Het is daar een soort van reality-tv over hoe het hier vroeger was. Maar niets doen is stilstaan en dus moet het museumpark uitbreiden.

Archeon is zo'n beetje het enige 'exportproduct' van de gemeente Alphen aan den Rijn. Er komen Japanners speciaal om op de foto te gaan met een Alphense Romein. Dat zie je bij de Boskoopse kwekers echt niet. In de zomermaanden wordt er meer Engels - als internationale taal - dan Nederlands gesproken.

De wethouder cultuur schermt naar buiten toe met dat prachtige museumpark in zijn gemeente middenin het Groene Hart. Het is de parel in de kroon van het Alphense deel van de Romeinse Limes, kandidaat voor de Unesco Werelderfgoedlijst. Nu het er op aankomt, doet hij echter niet wat er gedaan moet worden.

De gemeente vindt zichzelf heel genereus. Er wordt straks wel 2 miljoen euro gestoken in het faciliteren van de uitbreiding richting parkeerplaats. Dat geld is trouwens niet voor Archeon. Dat geld is voor een openbare weg ter vervanging van de liggende openbare weg. Archeon betaalt zelf voor de bouw van het Romeins Scheepvaartmuseum.

Reality check.
Archeon gaat het niet redden als het park midden tussen de kapitale villa´s van Burggooi ligt. Klemgezet tussen de bestaande bebouwing, een nieuwe weg voor de villabewoners naar Gouwsluis en een weg voor de villabewoners naar de Renaissanceweg of Afrikalaan, want o, o, wat is die wijk slecht ontsloten. Moet je eens in Ridderveld gaan kijken.

Wat Archeon wil?
Het museumpark wil uitbreiden met een strook nu nog onbebouwde grond langs het looppad van de parkeerplaats naar het kassagebouw. Dan kan daar het Romeins Scheepvaartmuseum worden gebouwd. Dat dient meteen als buffer tegen geluidsoverlast tussen de kapitale villa's en het gezellige park.
Dan kan ook in de toekomst nog een keer worden uitgebreid met nu nog onbebouwde grond van de gemeente achter de parkeerplaats zoals deze er nu bij ligt.

Wie er dwars ligt?
De ontwikkelaar van Burggooi natuurlijk. Bouwfonds heeft alle gronden voor een appel en een ei verworven en deze inmiddels opgewaardeerd naar 'heel veel geld'.
De gemeente natuurlijk. Alphen aan den Rijn vangt ook de nodige pecunia's als die kapitale villa's verkocht zijn.
De Alphense wethouders natuurlijk. Zij gunnen Bouwfonds en zichzelf liever die schep geld dan het Museumpark Archeon een goede toekomst.
Voor de goede orde: Archeon vraagt dus niet om een schep geld, maar gewoon om medewerking!

Wie de boel kan redden?
De gemeenteraad kan de boel redden. Het is gewoon een kwestie van een fikse 'opdracht met promotiekansen' aan de wethouders geven.
Bouwfonds kan de boel redden. Gewoon een genereus gebaar. Twintig villa's minder in Burggooi bouwen en bijvoorbeeld ruilen voor twintig villa's in de Gnephoek, of op een andere riante plek in de gemeente.
De wethouder van cultuur, Kees van Velzen, kan de boel ook redden. Maar dan moet hij dat wel willen...


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winactie Sport vandaag 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving vandaag 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving vandaag 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.

Overige vandaag 13:55

Teken zijn weer actief: verhoogd risico op tekenbeten

Met het stijgen van de temperatuur en de komst van het voorjaar, trekken mensen er weer op uit. Echter, deze tijd van het jaar brengt ook een verhoogd risico op tekenbeten met zich mee. Dit blijkt uit een alarmerende stijging van het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl.

Advertorial Kinderen vandaag 12:36

Kinderfilms met ontbijtbuffet in meivakantie

Parkvilla heeft drie mooie films op het programma voor verschillende leeftijden. Dieren staan centraal deze vakantie en een aantal zijn gebaseerd op populaire kinderboeken.