MINERVA Hoe Archeon gepiepeld wordt

Archeon is niet blij. Het museumpark wordt afgescheept met een flessenhals tussen het museumpark en het nieuwe Romeins Scheepvaartmuseum. En, er worden kapitale villa's tegen het park aangebouwd.

Dat is wachten op ongelukken. Al die schoolkindertjes moeten een weg oversteken tussen de parkeerplaats en het museumpark. Daar worden er vroeg of laat wel een paar geschept door de villabewoners. Dat is wachten op vette klachten vanwege geluidsoverlast. Gillende kinderen tijdens Halloween, kanonnen tijdens het Napoleonweekend en partygangers die midden in de nacht het park verlaten. Als er een wakker wordt in zo'n kapitale villa is Leiden in last.

Archeon heeft inmiddels wel een keer bewezen dat ze bestaansrecht heeft. Er komen jaarlijks honderdduizenden bezoekers kijken naar de geschiedenis van ons land. Het is daar een soort van reality-tv over hoe het hier vroeger was. Maar niets doen is stilstaan en dus moet het museumpark uitbreiden.

Archeon is zo'n beetje het enige 'exportproduct' van de gemeente Alphen aan den Rijn. Er komen Japanners speciaal om op de foto te gaan met een Alphense Romein. Dat zie je bij de Boskoopse kwekers echt niet. In de zomermaanden wordt er meer Engels - als internationale taal - dan Nederlands gesproken.

De wethouder cultuur schermt naar buiten toe met dat prachtige museumpark in zijn gemeente middenin het Groene Hart. Het is de parel in de kroon van het Alphense deel van de Romeinse Limes, kandidaat voor de Unesco Werelderfgoedlijst. Nu het er op aankomt, doet hij echter niet wat er gedaan moet worden.

De gemeente vindt zichzelf heel genereus. Er wordt straks wel 2 miljoen euro gestoken in het faciliteren van de uitbreiding richting parkeerplaats. Dat geld is trouwens niet voor Archeon. Dat geld is voor een openbare weg ter vervanging van de liggende openbare weg. Archeon betaalt zelf voor de bouw van het Romeins Scheepvaartmuseum.

Reality check.
Archeon gaat het niet redden als het park midden tussen de kapitale villa´s van Burggooi ligt. Klemgezet tussen de bestaande bebouwing, een nieuwe weg voor de villabewoners naar Gouwsluis en een weg voor de villabewoners naar de Renaissanceweg of Afrikalaan, want o, o, wat is die wijk slecht ontsloten. Moet je eens in Ridderveld gaan kijken.

Wat Archeon wil?
Het museumpark wil uitbreiden met een strook nu nog onbebouwde grond langs het looppad van de parkeerplaats naar het kassagebouw. Dan kan daar het Romeins Scheepvaartmuseum worden gebouwd. Dat dient meteen als buffer tegen geluidsoverlast tussen de kapitale villa's en het gezellige park.
Dan kan ook in de toekomst nog een keer worden uitgebreid met nu nog onbebouwde grond van de gemeente achter de parkeerplaats zoals deze er nu bij ligt.

Wie er dwars ligt?
De ontwikkelaar van Burggooi natuurlijk. Bouwfonds heeft alle gronden voor een appel en een ei verworven en deze inmiddels opgewaardeerd naar 'heel veel geld'.
De gemeente natuurlijk. Alphen aan den Rijn vangt ook de nodige pecunia's als die kapitale villa's verkocht zijn.
De Alphense wethouders natuurlijk. Zij gunnen Bouwfonds en zichzelf liever die schep geld dan het Museumpark Archeon een goede toekomst.
Voor de goede orde: Archeon vraagt dus niet om een schep geld, maar gewoon om medewerking!

Wie de boel kan redden?
De gemeenteraad kan de boel redden. Het is gewoon een kwestie van een fikse 'opdracht met promotiekansen' aan de wethouders geven.
Bouwfonds kan de boel redden. Gewoon een genereus gebaar. Twintig villa's minder in Burggooi bouwen en bijvoorbeeld ruilen voor twintig villa's in de Gnephoek, of op een andere riante plek in de gemeente.
De wethouder van cultuur, Kees van Velzen, kan de boel ook redden. Maar dan moet hij dat wel willen...


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 16:49

Brasserie De Alphense Burgemeester opent haar vernieuwde deuren na grote make-over

Na anderhalve week van hard werken en een intensief verbouwen, is het moment eindelijk daar: Brasserie De Alphense Burgemeester onthult haar gloednieuwe uitstraling. Het restaurant, gevestigd in de Julianastraat, heeft een complete make-over ondergaan, van boven tot beneden. Ze openden gisteravond 27 februari om 17:00 haar deuren.

Horeca gisteren 15:34

Restaurant De Lelie staat na ruim 30 jaar te koop

In 1994 opende Alphenaar Alex van der Linden, samen met zijn compagnon Bart van Leeuwen, de deuren van Restaurant De Lelie, gelegen naast het Europapark. Wat ooit begon als een bescheiden theehuis, groeide al snel uit tot een volwaardig restaurant, geliefd bij velen in de regio. Na ruim 33 jaar zijn de twee eigenaren klaar om het stokje door te geven aan de opvolger. 

20 van Alphen gisteren 14:21

Ontdek de FunRun: een avond vol plezier vóór de 20 van Alphen!

Ben je op zondag 3 maart verhinderd en kun je niet meedoen aan de 20 van Alphen? Of zoek je gewoon een leuke opwarmer voor het grote evenement? Voor het eerst in de geschiedenis van de 20 van Alphen wordt er een speciaal event georganiseerd op de avond voorafgaand aan de hoofdwedstrijd: de FunRun. 

Advertorial Overige gisteren 13:05

Buurthuis AquaRijn heeft lentekriebels

Buurtband Ridderveld is in oprichting. Elke donderdag vanaf 7 maart, 15:30 tot 17:00 uur is er een repetitie. De Buurtband zoekt nog leden. Muzikale ervaring is niet nodig maar mensen die al een instrument spelen en meenemen zijn ook zeer welkom. Al op woensdag 15 mei kan de band voor het eerst optreden: op het wijkfeest Ridderveld. Meedoen? Geef je nu op of kom gewoon even kijken bij een repetitie.

Calamiteiten gisteren 12:57

Wasdroger vliegt in brand in de Quadriviumlaan

Op woensdagmiddag is er een wasdroger in brand gevlogen in de Quadriviumlaan in Alphen aan den Rijn. Dankzij een snelle reactie van de bewoner en behulpzame werklui in de straat werd een grotere brand voorkomen.

Politie en handhaving gisteren 11:52

Man gearresteerd met pepperspray en vleesmes op de N11

Afgelopen weekend kwam de Alphense politie in actie na een melding over een man die op de N11 zou lopen. Toen de agenten ter plaatse kwamen troffen ze voertuig zonder bestuurder aan.