Michou Salt 'n Pepper
Blog Algemeen

MINERVA Huis

We willen allemaal een huis. Wat voor soort huis hangt van je eigen situatie af. De een wil huren, de ander wil kopen. De een wil drie verdiepingen en vijf slaapkamers, de ander wil een studio. De wensen zijn net zo divers als wij met z'n allen zijn.

Verschillende mensen. Verschillende gezinssamenstellingen. Verschillende portemonnees. Er zijn veel criteria waarop iemand een woning zou willen kiezen. Helaas is er niet zoveel te kiezen. De kopersmarkt zit op slot. De huurdersmarkt heeft amper aanbod. Sociale woningen zijn er te weinig. Woningen voor het middensegment, ook wel bekend als Jan Modaal, zijn er niet of nauwelijks. Starters staan vele jaren ingeschreven. Zelfs peperdure huizen zijn er gewoonweg niet.

Het is heel gemakkelijk om dan te roepen dat 'ze' maar meer moeten bouwen. Nog gemakkelijker is het om te roepen dat 'ze' geen dure huizen mogen bouwen. En gewoon onfatsoenlijk is het om te roepen dat 'ze' die migranten de grens over moeten zetten.

De realiteit is dat de Rijksoverheid bepaalt dat statushouders een huis moeten krijgen zodra zij die 'status' hebben. We praten dan over mensen uit oorlogsgebieden of mensen die in eigen land de doodstraf kunnen krijgen omdat zij een afwijkende mening hebben of een afwijkende geaardheid. Omdat een vluchteling zich niet mag inschrijven voor een woning, net zoals dat zij geen baan mogen zoeken, is er geen inschrijvingstijd opgebouwd. Dus gaan deze mensen voor alle anderen.

De realiteit is ook dat er groepen zijn die vroeger in een bejaardentehuis woonden of in een instelling zoals Ipse de Bruggen. Mensen die oud zijn of mensen met een handicap bijvoorbeeld. Deze mensen moeten sinds een paar jaar in een gewone woonwijk in een gewoon huis wonen. Ook zij hebben geen inschrijvingstijd opgebouwd. En, gaan dus voor alle anderen. Maar zij hebben niets te kiezen.

Als je niet tot deze door de Rijksoverheid aangewezen groepen behoort, is het vinden van een passende woning om de dooie dood niet gemakkelijk. Mensen met een inkomen dat minder is dan gemiddeld, mogen in een sociale huurwoning. Minder dan gemiddeld is minder dan 38.000 euro, want dat bedrag is dus het gemiddelde inkomen van Jan Modaal.

Het is de wet in Nederland dat iedereen mag wonen waar hij of zij dat wil. Dat geldt voor iedereen. Jij kunt verhuizen naar Groningen, maar andersom dus ook. Het gevolg van deze regel is wel dat bijvoorbeeld Leidenaren in het goedkopere Hazerswoude gaan huren.

In Alphen-Stad is er een extra uitdaging: we zitten in de top van gemeenten met te weinig woningen. Dat komt niet omdat 'ze' niet willen bouwen, dat komt vooral omdat 'ze' niet mogen bouwen. De provincie Zuid-Holland bepaalt voor ons hoeveel we mogen bouwen en waar dat mag. Dat aantal woningen was vele jaren te laag.

Het stoort mij ontiegelijk dat ik zo vaak om mij heen hoor dat iemand anders dan maar op moet rotten. Er is niemand die zomaar aan een woning kan komen. Ook niet als je urgent bent, of statushouder, of hartstikke rijk en gezegend. We zitten gewoon met de gebakken peren door een beleid waar 'ze' geen invloed op hebben. Er zijn gewoon te weinig huizen. In alle prijsklassen. Huur of koop, dat maakt niet uit.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen gisteren 13:28

Kerstactiviteiten in de Herenhof

Op zaterdag 14 en zaterdag 21 tot en met dinsdag 24 december zijn er verschillende activiteiten georganiseerd in Winkelcentrum de Herenhof.

Evenementen gisteren 09:58

Midwinter Fair in het Archeon

In het weekend van zaterdag 7 en zondag 8 december vindt de 17e editie van de Midwinter Fair in Archeon plaats. Tijdens het winterse festival gaat Archeon terug naar de oorsprong, naar de viering van de Midwinter.

Blog Opinie 6 dec. 2019 20:08

MINERVA Heksenjacht

De 'affaire Spies' is vooral een affaire door alles wat eromheen gebeurde. Niet omdat er vuur is onder al die rook. Burgemeester Spies heeft namelijk helemaal niets verkeerd gedaan.

Advertorial Horeca 6 dec. 2019 17:08

December bij Osteria La Piazza

December. De maand van gezelligheid, familie en eten. Voor Osteria La Piazza bestaat het hele jaar uit deze thema’s. Maar wat kun je nog meer verwachten in de decembermaand?

Winactie Horeca 6 dec. 2019 16:28

Win 2 cocktails bij La Cubanita

De gehele maand december staat in het teken van Villa Joep. Ter gelegenheid hiervan heeft La Cubanita 6 heerlijke Villa Joep-cocktails ontwikkeld. Wij mogen 2 gratis Villa Joep-cocktails weggeven!

Algemeen 6 dec. 2019 15:54

Fake Winactie Mediamarkt Alphen aan den Rijn

Afgelopen week ging er een actie rond op Facebook uit naam van MediaMarkt Alphen aan den Rijn. Dit was echter geen actie vanuit MediaMarkt, maar kwam van een nagemaakt profiel.