Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Julianastraat

Een donkere foto van een straat in het Alphense Stadshart. Donker omdat het kwart over elf 's avonds is. Sebastian die de foto op facebook plaatst zet er een tekst bij: 'Een verlaten Julianastraat op zondagavond'. Te zien zijn gesloten horecagelegenheden zonder terrassen.

Een schaars verlicht Alle Hens, twee eenzame bankjes voor Daans Biefstro, gesloten terrasafscheidingen voor de deur van de Wijnbar en geen rode loper te bekennen voor de ingang van De Alphense Burgemeester. Donker en een beetje unheimisch. Wat lichter zijn de uithangborden van Schatjes en een neonreclame voor Heineken.

Normaal gesproken is het aan het eind van de avond niet zo donker en rustig. Er zitten nog her en der mensen op de terrassen, ze staan in groepjes te roken voor de deuren, er lopen en fietsen mensen op straat. De straat staat vol met al dan niet fout geparkeerde fietsen en zo af en toe is er een relletje.

De een zegt dan onder zo'n toch wel desolaat plaatje dat het altijd wel zo mag blijven. De ander vindt dat onzin, want het is hier toch het Stadshart en daar hoort ook een beetje leven in de brouwerij bij. Een commentator vindt de Julianastraat altijd al een probleemstraat. Een bewoner vindt dat gelul, er gebeurt overal weleens iets en een beetje reuring maakt het juist leuk.

Feit is dat Alphen aan den Rijn een behoorlijke stad is met haar 77.000 inwoners. Daar hoort een levendig stadshart bij. En dat was er ook. Tot begin maart ongeveer. Daarna werd het stil. Of het ooit nog zo wordt als voor het coronavirus rondwaarde, is de vraag.
De meeste horecagelegenheden hadden het de afgelopen jaren aan de Hoge Zijdekant van het centrum best lastig, omdat de Lage Zijde net helemaal nieuw is opgeleverd. Net nu de lente eraan kwam en iedereen rekende op een fantastisch voorjaar, stort het complete uitgaansleven in.

Ik vind dat erg. Ondanks dat een kluizenaarsbestaan mij wel ligt. Om niet te zeggen dat ik het wel prima vind zo achter de geraniums.

Ik vind het erg voor de horecamensen die niet eens meer vroegen wat ik wilde drinken, maar meteen al met een mooie fles wijn aan kwamen lopen. Ik vind het erg voor de horecamensen die bij binnenkomst al meldden dat 'mijn' tafeltje vrij was. Ik vind het erg voor de horecamensen die vroegen of we snel wilden eten, omdat we op tijd in het Stadhuis moesten zijn. En ik hoop maar dat zij er straks gewoon nog zijn. Allemaal.

Ik vind ook erg voor mezelf. Want hier in het Stadshart waren mijn ontmoetingsplekken. Met mijn vriendinnen, mijn kennissen en gewoon met mensen. Hier maakte ik een praatje, deelde lief en leed, was ik thuis.

Ik vind het geen fijne foto van die donkere Julianastraat op facebook, want uiteindelijk herken ik amper mijn stad terug. En ik denk dat ik lang niet de enige ben.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Coronavirus in Alphen vandaag 15:23

Groene Hart Leerpark hervat fysieke lessen vanaf maandag

Een week lang vonden de lessen van het Groene Hart Leerpark online plaats vanwege de vele coronabesmettingen. Hierdoor was het niet mogelijk om goede lesroosters te garanderen. Maar de school heeft nu goed nieuws, want vanaf maandag worden de fysieke lessen gewoon hervat.

Winactie Overige vandaag 13:20

Win een echte Nordmann kerstboom van besteleenboom.nl

De kerstdagen staan alweer bijna voor de deur. Heb jij nog geen kerstboom in huis? Dat komt goed uit, want wij mogen namens besteleenboom.nl 3x een Nordmann kerstboom weggeven! En je hoeft er de deur ook niet voor uit, want de boom wordt gewoon bij jou thuis bezorgd.

Advertorial Coronavirus in Alphen vandaag 12:42

RECO Luchtreiniging installeert luchtreiniger bij sportschool 4Sport

Sinds het coronavirus zijn intreden heeft gedaan zijn er verschillende wetenschappers die bewezen hebben dat het virus zich verspreid door de lucht middels aerosolen. ‘‘Uit onderzoek blijkt dat er door lichaamsbeweging tot 18 keer meer druppelvormige aerosolen worden uitgestoten, zo ook in sportscholen’’, laat RECO Luchtreiniging weten. Om de verspreiding te reduceren heeft RECO Luchtreiniging een van hun units geplaatst bij 4Sport.

Verkeer en vervoer vandaag 11:58

Kruising Eisenhowerlaan op maandag weer opengesteld

Als het weer mee zit, wordt de kruising van de Eisenhowerlaan met de Horstenweg en Het Oude Ambacht in Alphen maandagochtend 30 november weer opengesteld voor al het verkeer. Op dat moment starten de reconstructiewerkzaamheden aan het weggedeelte tussen het kruispunt van de Eisenhowerlaan met de Horstenweg en Het Oude Ambacht naar de N207.

Overige vandaag 11:10

Tim en Tom Coronel gaan met #Beast347 4.0 de uitdaging aan in Dakar 2021

Er staat weer een gloednieuwe wedstrijdauto klaar om aan de start van de Dakar Rally 2021 in Saoedi-Arabië te verschijnen. Alphenaar Tim Coronel en zijn tweelingbroer Tom hebben op donderdagavond de #Beast347 4.0 gepresenteerd, waarmee ze in januari 2021 meedoen aan de 43e editie van de legendarische off-road-rally.

Overige vandaag 10:23

Rijinstructeur van Alphense rijschool betrokken bij tragisch ongeval met hond op A4

Tijdens een wandeling schrok het hondje Bobby zo erg van vuurwerk, dat hij zich uit de riem lost wist te wurmen. Vanuit de wijk Ypenburg in Den Haag zette hij het op een rennen en kwam uit op de A4, wat rampzalig afliep. Bobby kwam daar namelijk oog in oog met de auto van een rijinstructeur van een Alphense rijschool.