Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Kapitalisme

Zat ik toch laatst naar de Alphense politiek te luisteren tijdens een interessant debat. Zo interessant dat ik me echt met geen mogelijkheid kan herinneren waar het over ging. En nee, dat is niet de leeftijd of iets dergelijks. Het kwam door dat ene woord: kapitalisme.

Kapitalisme werd zomaar in een huis-tuin-en-keukenzin gebruikt door het raadslid van de SP. Het gebruik van zo'n woord is een geheel nieuw fenomeen in de Alphense gemeenteraad.
Zelfs het woord christen, of een verwante term, heb ik nooit zo boud horen gebruiken. Meestal is dat een tikje besmuikt ertussen gefriemeld en dan vaak nog niet eens letterlijk. Als een soort van verontschuldiging omdat de christelijke partijen – CDA, ChristenUnie en SGP – ergens tegen zijn. Een koopzondag op paasmaandag. Dat soort zaken.

Enfin. Kapitalisme, zei zij van de SP.
Nu heb ik daar zelf ook weleens iets over geroepen. Nog niet zolang geleden zelfs in een blog. Gewoon omdat dat een goed gekozen woord leek. Het is natuurlijk wel bedenkelijk dat ik me wel herinner dat het iets met de verkiezingen te maken had, maar niet meer weet wat dan precies.

Kapitalisme is overigens iets waar ik me een soort van omgekeerd ooit in heb verdiept. Ik was zestien toen ik voor het eerst de geschriften van Marx (en Engels) las in de oorspronkelijke uitgave. Ik stemde vervolgens bij de eerst de beste kans op de PPR. Meer vanwege het charisma van Ria Beckers dan vanwege de ideologie. Maar toch. In de daaropvolgende jaren heb ik ook op de PSP gestemd. En een keer op Hans van Mierlo want die kon het zo mooi vertellen.

En dat is waar het in de politiek om draait. Wie zegt er iets dat blijft hangen.
Ik heb heel lang goede hoop gehad dat bij de Alphense grotere partijen een visionair op zou staan die lokaal ook echt heel veel betekend. Degene die daar het dichtst bij komt is Gerard van As. Die man is onlosmakelijk verbonden aan elke nieuwbouwwoning in deze stad.
Nu is Iris van de Kolk erbij gekomen. Omdat ze 'kapitalisme' zei en dat gaat niet meer uit mijn hoofd.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen vandaag 11:59

ROMEINEN Zadel

De Romeinse cavalerie was niet in het minst zo succesvol, omdat de berijders van de pony’s uitstekende goed getrainde ruiters waren. Daarnaast werd een Romeins cavaleriepaard vakkundig opgezadeld met een stevig zadel en een degelijk hoofdstel.

Verkeer en vervoer gisteren 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.