Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Kerstmis

Nu Sinterklaas alweer een week voorbij is, mag er aan de kerstdagen worden gedacht. Voor de een wordt het een feest, voor een ander een drama en de rest van de wereld zit daar tussen in. Een cliché, jawel. Maar evengoed een waarheid als een koe.

De kerstdagen zijn van oudsher een familiefeest. Vader, moeder, kinderen, opa, oma, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, kleinkinderen, aangetrouwd spul en zo af en toe een oom of tante die niet echt familie is, maar er wel bij hoort. Allemaal gezellig rond de kerstboom en op kerstavond of op Eerste Kerstdag cadeautjes uitdelen.

Als goed katholiek, of gewoon omdat je het mooi vindt, pak je ook de nachtmis op kerstavond mee en bij het kerststalletje valt je soms een stichtelijke gedachte in. Bijvoorbeeld dat er veel mensen helemaal geen familie hebben of een familie die ver weg woont. Dat er, nu de gezinnen steeds kleiner zijn geworden, een hele generatie is met maar een broertje of zusje of helemaal niet. En dat heel veel mensen alleen wonen, gewoon omdat ze dat willen of omdat het zo gelopen is in het leven.

Nu wil ik geen pleidooi houden om dan maar de eerste beste eenzame oudere of jongere van de straat te plukken en mee naar huis te nemen voor een warme kop chocola onder de kerstboom. Wel wil ik zeggen dat een zinnetje als 'met kerstmis wil je niet alleen zijn' voor veel mensen geldt en dat je daar zelf niet altijd iets aan kunt doen.

Daar komt bij: gezelschap moet wel goed gezelschap zijn. Je hebt er niets aan om je te ergeren aan je familie of dat zij zich ergeren aan jou. Dan kun je juist wel alleen willen zijn met kerstmis.
Er zijn ook mensen die gewoon blij zijn van nature. Of ze nu alleen zijn of niet. Ze hebben het toch wel leuk. Met een visschotel, een lekker wijntje en een echte jankfilm op tv. Of met een mooi boek onder de leeslamp en een paar kaarsen op tafel voor de gezelligheid. In hun eentje lekker knus in een warm huis.

Gelukkig hoort bij de kersttraditie ook dat heel veel koren een kerstuitvoering geven, dat toneelgezelschappen een mooi stuk opvoeren, dat er allerlei kerstworkshops worden gegeven en dat het er ook in de winkelcentra en in de winkels zelf sfeervol uitziet. Wil je niet alleen zijn, dan is er genoeg om naar toe te gaan. Ook hier in Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 16:43

Stralend van binnen en van buiten? Ontdek Transformational Cupping bij Chi & Zo

Wil je van je cellulite af en wil je die plattere buik? Of heb je genoeg van die aanhoudende hoofdpijn? Voel je je belemmerd door rugpijn, zware benen of pijnlijke knieën? Zoek niet verder, want de oplossing is er: Transformational Cupping. Deze fantastische methode kan je van al deze klachten af helpen of doen verminderen.

Milieu en duurzaamheid vandaag 15:21

Starten met duurzaamheid en voedselvoorziening

Nu vandaag de dag veel producten in de supermarkt duurder worden en vaak ook van ver komen, loont het om zelf voedsel te verbouwen en lokale producten te kopen. Dit draagt bij aan betaalbaar, duurzaam en lekker leven! Om hier meer over te leren ben je zaterdag 20 april welkom bij de Groene Inspiratiemarkt van het Huis van Duurzaamheid.

Advertorial Politiek plein vandaag 14:10

GroenLinks blij met sluiting Ziendeweg voor doorgaand verkeer

GroenLinks is blij, want de Ziendeweg wordt autovrij. Volgens de partij betekent dit een enorme verbetering voor natuur, dieren en mensen die in dit gebied willen fietsen en wandelen. GroenLinks heeft hiervoor druk uitgeoefend in de raad, via acties, en door steun aan bezorgde omwonenden.

Maatschappelijk vandaag 12:59

Goede doelen ontvangen cheque van Stichting Kringloop Alphen

Goede doelen in Alphen aan den Rijn ontvingen deze week een hartverwarmende verrassing van Stichting Kringloop Alphen. Elk jaar streeft de stichting ernaar een bedrag aan goede doelen te schenken. Na een oproep aan klanten, personeel en andere geïnteresseerden werden tien organisaties geselecteerd om een cheque te ontvangen, variërend van 500 tot 1500 euro, afhankelijk van hun verzamelde punten.

Politie en handhaving vandaag 11:45

Insluiper betrapt en gearresteerd met pepperspray op zak

Afgelopen weekend werd de rust van een bewoner aan de Blijenbergstraat in Alphen aan den Rijn ruw verstoord toen er plotseling een ongewenste gast in de woning stond. De bewoner zag tot zijn verbazing een vreemde man in zijn huis staan, met zijn portemonnee in zijn hand.

Maatschappelijk vandaag 10:32

Inzamelingsactie sportkleding bij Scala College voor SPORT JE OOK MEE?!

Deze week start op alle vestigingen van het Scala College een bijzondere inzamelingsactie van sportkleding voor het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers worden aangemoedigd om gebruikte sportkleding te doneren door deze tot en met dinsdag 23 april in te leveren bij speciale containers in de hal. Gisteren stonden de eerste docenten en leerlingen al klaar om hun bijdrage te leveren.