MINERVA Kinderboerderij

Het gedoe rond de kinderboerderij Bospark zal niemand zijn ontgaan. Voor wie het toch heeft gemist: er is meer subsidie nodig. De gemeente wil dat niet geven en het probleem oplossen door de kinderboerderij te sluiten en de hertenkamp zelf te gaan beheren.

De Stichting Alphense Kinderboerderijen (SAK) beheert drie kinderboerderijen: Bospark, Zegersloot en Boskoop. Omdat de stichting haar eigen broek niet op kan houden, is er een probleem. De gemeente vindt dat SAK zelf naar meer geld moet zoeken. Bij sponsoren, via acties en door te bezuinigen. De stichting vindt dat de gemeente meer moet bijdragen als de gemeente zo graag kinderboerderijen wil hebben. Al helemaal omdat de gemeente aanzienlijk langere openingstijden eist.

Kinderboerderijen zijn in principe van algemeen nut. Speciaal omdat de kinderen van tegenwoordig toch al denken dat melk in de fabriek wordt gemaakt.
En, dat geld zomaar uit de muur komt rollen. Nu denken de volwassen SAKkers dat laatste kennelijk ook. Een bezoek aan de kinderboerderij is namelijk gratis. Onderhoud, dierenverzorging en de rest kost echter een flinke bak geld.
Dat wringt. Daarom zijn er sponsoren en donateurs die uit de goedheid van hun hart schenking doen. Ook verdient de kinderboerderij een centje bij door dieren te verkopen, naar verluid voor de slacht. Dat mag niet meer.

Dus is er stront aan de knikker. Er is 270.000 euro nodig voor een nette begroting. De subsidie is 193.000 euro. Het verschil is wat de SAK er graag bij wil hebben aan subsidie.
De gemeente wil ondertussen kinderboerderij Bospark sluiten, dat bespaart geld. De hertenkamp blijft open en daar heeft de gemeente een kleine 37.000 euro voor nodig.

Er is een grif ondertekende petitie waarin zo'n tweeduizend inwoners aan de gemeente vragen om meer subsidie te geven en alle drie de kinderboerderijen op te houden. Ergo: een patstelling.

Een probleem is de vreemde gedachte dat 'de gemeente' alles moet betalen. Er is niets mis mee om iedere bezoeker 1 euro of desnoods 50 eurocent te laten betalen. Dat gaat het geldprobleem niet oplossen, maar alle kleine beetjes helpen.
Een ander probleem is dat 'wij' denken dat kinderboerderijen gratis moeten zijn anders komen we niet. Maar als er een sluit, lopen we wel met z'n allen te hoop.

De meeste politieke partijen vinden dat kinderboerderijen van algemeen nut zijn voor al die kinderen die denken dat de melk uit de fabriek komt en dat drumsticks nooit aan een echte kip hebben gezeten. Leerzaam dus.

Ik denk dat de kinderen al die wollige en pluizige beestjes gewoon leuk vinden. Om te aaien. Om mee te knuffelen. Om mee naar huis te nemen. Ouders zijn blij dat de beestjes moeten blijven waar ze zijn. Da’s minder werk en een stuk goedkoper dan een eigen huisdier.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport vandaag 16:11

Alphense Boksgala op 30 november

Op zaterdag 30 november vindt het Alphense Boksgala plaats in de Rijnstreekhal in Alphen. Er zullen 10 amateurpartijen en 3 profpartijen worden gebokst.

Calamiteiten vandaag 15:35

OM eist 3 jaar voor steekpartij

Op 29 mei vond er een steekpartij plaats op een bouwplaats aan de Dr. J.M. den Uylensingel in Alphen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tijdens de zitting op donderdag 14 november een celstraf van 3 jaar geëist voor de 41-jarige verdachte.

Verkeer en vervoer vandaag 15:01

Verlaging maximumsnelheid, wat verandert er rondom Alphen aan den Rijn?

De kogel is door de kerk: de maximumsnelheid gaat op alle snelwegen omlaag. Tussen 6:00 en 19:00 uur mag je nergens in Nederland harder dan 100 kilometer per uur rijden. Tussen 19:00 en 06:00 uur mag nog wel 120 of 130 worden gereden, waar dit nu overdag ook al mag. De snelheidsverlaging wordt binnen enkele maanden door het hele land doorgevoerd, en blijft waarschijnlijk voor een langere tijd van kracht. Dat heeft het kabinet woensdag 13 november naar buiten gebracht.

Calamiteiten vandaag 13:29

Verdachte in onderzoek Kelvin Maynard vrijgelaten

Op donderdag 14 november heeft de recherche een verdachte aangehouden in het onderzoek naar de dood van Kelvin Maynard, ex-voetballer van Alphense Boys. De verdachte is op vrijdag 15 november vrijgelaten.