Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Kunst en cultuur

Wil je een goede Kunst en Cultuurvisie maken voor de komende tien jaar dan moet je als eerste de vraag beantwoorden: wat is kunst en cultuur? Daarmee samenhangend: de betekenis voor de maatschappij, voor de lokale samenleving en voor iedere inwoner.

Als je het erover eens bent wat het probleem is, kun je pas gaan praten over oplossingen en regelingen. Dat zei informateur Tjeenk Willink tijdens de persconferentie na het aanbieden van zijn rapport aan de Tweede Kamer.
Je kunt deze uitspraak zo overzetten op kunst en cultuur in de gemeente Alphen aan den Rijn: pas als je een goede visie hebt op de kunst en cultuur branche, kun je gaan nadenken over een passend beleid en een goed uitvoeringsprogramma.

Nu is het heel jammer dat het concept van de nieuwe Kunst en Cultuurvisie aan alle kanten rammelt. Wethouder Erik van Zuylen heeft in al zijn wijsheid besloten dat hij liever nu dat rammelende geheel in de participatieronde gooit, dan dat hij dit werkstukje naar de gemeenteraad stuurt.
Ik denk dat hij daarmee vakkundig zijn eigen hachje aan het redden is.

Het essentiële probleem bij die cultuurvisie is dat de stelling van Tjeenk Willink aan alle kanten met voeten is getreden. Er wordt over allerlei zaken gesproken die in een uitvoeringsprogramma thuishoren. Er wordt heen en weer gekletst over beleid. Er is flink geshopt in het buurthuiswerk.
Maar een visie is het niet.

Ik vind het heel erg storend dat er niet of nauwelijks onderscheid wordt gemaakt tussen de professionals, de ondernemers die hun brood verdienen in de kunst en cultuur, en de hobbyisten die bij de professionals lessen krijgen. Er zit een wereld van verschil in opleiding en ervaring en talent tussen beroepsmensen, de aanbieders, en mensen die verschillende disciplines als vrije tijdsbesteding zien, de hobbyisten en amateurs.
Net als de beroepsmensen komen ook de verenigingen niet uit de verf. Er is geen spatje visie op de vele amateur muziekverenigingen, toneelverenigingen en andere clubs.

De kijk op musea is vriendelijk gezegd: apart. Iets minder vriendelijk: niet gehinderd door enige kennis van zaken, laat staan door iets als een visie.
Hetzelfde geldt voor het negeren van de verdiensten van Galerie STA-ART en verschillende andere lokale aanbieders. Ronduit storend, en veelzeggend, vind ik dat er uitstekende professionele Alphense kunstenaars zijn en dat er dan niet eens werk van een van hen op de voorpagina prijkt.

Anyway. Ik heb mijn A4tje met mijn belangrijkste ‘uitdagingen’ ingezonden in de participatieronde (naar cultuurvisie@alphenaandenrijn.nl), omdat een goede visie belangrijk is.
Ik daag nu alle kunstenaars, artiesten, organisaties, amateurverenigingen enzovoort uit om hetzelfde te doen. Ieder A4tje is er een. Hoe meer opbouwende kritiek de wethouder onder ogen krijgt, hoe groter de kans is dat er uiteindelijk wel een goede visie op de Kunst en Cultuur komt.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Kinderen vandaag 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek vandaag 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden vandaag 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.

Blog Sport vandaag 10:42

Sportieve treurnis bij Alphense topclubs

Het gaat belabberd met de Alphense clubs in de vierde divisie Alphense Boys is na de 5-1 nederlaag tegen HBC alleen in theorie ook volgend seizoen nog actief in de landelijke competitie. Acht punten inhalen om voor de nacompetitie in aanmerking te komen gaat natuurlijk niet meer lukken en dan heeftde club ook nog eens het allerslechtste doelsaldo in de vierde divisie A.

Advertorial Voorstelling vandaag 09:34

Hans Klok speelt zijn nieuwe show als eerste in Alphen

Hans Klok heeft woensdagavond bij RTL 4 talkshow BEAU bekendgemaakt dat hij met zijn magische voorstelling Face the Future door Nederland gaat toeren. Vanaf 3 augustus reist de snelste illusionist ter wereld langs de grootste theaters en zal hij het publiek verbluffen met nog nooit eerder vertoonde illusies die voor het publiek onbegrijpelijk zijn, geïnspireerd op Artificial Intelligence en Virtual Reality. De allereerste shows zijn zaterdag 3 en zondag 4 augustus 2024 te zien in Castellum. Kaarten zijn vanaf nu te koop!