Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Kunst en cultuur

Wil je een goede Kunst en Cultuurvisie maken voor de komende tien jaar dan moet je als eerste de vraag beantwoorden: wat is kunst en cultuur? Daarmee samenhangend: de betekenis voor de maatschappij, voor de lokale samenleving en voor iedere inwoner.

Als je het erover eens bent wat het probleem is, kun je pas gaan praten over oplossingen en regelingen. Dat zei informateur Tjeenk Willink tijdens de persconferentie na het aanbieden van zijn rapport aan de Tweede Kamer.
Je kunt deze uitspraak zo overzetten op kunst en cultuur in de gemeente Alphen aan den Rijn: pas als je een goede visie hebt op de kunst en cultuur branche, kun je gaan nadenken over een passend beleid en een goed uitvoeringsprogramma.

Nu is het heel jammer dat het concept van de nieuwe Kunst en Cultuurvisie aan alle kanten rammelt. Wethouder Erik van Zuylen heeft in al zijn wijsheid besloten dat hij liever nu dat rammelende geheel in de participatieronde gooit, dan dat hij dit werkstukje naar de gemeenteraad stuurt.
Ik denk dat hij daarmee vakkundig zijn eigen hachje aan het redden is.

Het essentiële probleem bij die cultuurvisie is dat de stelling van Tjeenk Willink aan alle kanten met voeten is getreden. Er wordt over allerlei zaken gesproken die in een uitvoeringsprogramma thuishoren. Er wordt heen en weer gekletst over beleid. Er is flink geshopt in het buurthuiswerk.
Maar een visie is het niet.

Ik vind het heel erg storend dat er niet of nauwelijks onderscheid wordt gemaakt tussen de professionals, de ondernemers die hun brood verdienen in de kunst en cultuur, en de hobbyisten die bij de professionals lessen krijgen. Er zit een wereld van verschil in opleiding en ervaring en talent tussen beroepsmensen, de aanbieders, en mensen die verschillende disciplines als vrije tijdsbesteding zien, de hobbyisten en amateurs.
Net als de beroepsmensen komen ook de verenigingen niet uit de verf. Er is geen spatje visie op de vele amateur muziekverenigingen, toneelverenigingen en andere clubs.

De kijk op musea is vriendelijk gezegd: apart. Iets minder vriendelijk: niet gehinderd door enige kennis van zaken, laat staan door iets als een visie.
Hetzelfde geldt voor het negeren van de verdiensten van Galerie STA-ART en verschillende andere lokale aanbieders. Ronduit storend, en veelzeggend, vind ik dat er uitstekende professionele Alphense kunstenaars zijn en dat er dan niet eens werk van een van hen op de voorpagina prijkt.

Anyway. Ik heb mijn A4tje met mijn belangrijkste ‘uitdagingen’ ingezonden in de participatieronde (naar cultuurvisie@alphenaandenrijn.nl), omdat een goede visie belangrijk is.
Ik daag nu alle kunstenaars, artiesten, organisaties, amateurverenigingen enzovoort uit om hetzelfde te doen. Ieder A4tje is er een. Hoe meer opbouwende kritiek de wethouder onder ogen krijgt, hoe groter de kans is dat er uiteindelijk wel een goede visie op de Kunst en Cultuur komt.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie vandaag 19:59

MINERVA Terrasdomper

We hebben het allemaal moeilijk met dat hele jaar corona. Ondernemers hebben het echter nog een graadje moeilijker en dan vooral ondernemers die zich bezighouden met kunst, cultuur, evenementen en horeca. Er is gewoon amper perspectief.

Sport vandaag 18:43

SERA en Alphens.nl sponsoren Fort Alpha

Bij het outdoor sportpark Fort Alpha kun je naar hartenlust sporten in de buitenlucht. SERA en Alphens.nl sponsoren naast de benummering van alle obstakels ook beide een obstacle. Hiermee hopen we dat Ricardo kan blijven uitbreiden en individuen en groepen kan blijven motiveren om te sporten.

Gemeente vandaag 16:22

Gemeente vraagt inwoners naar hun visie op toekomstbestendig begraven

De huidige begraafplaatsverordening moet worden geoptimaliseerd, dit met het oog op toekomstbestendig begraven. Dit voorjaar wordt hier een beleidsvisie voor gemaakt. Om dit samen te stellen vraagt de gemeente naar de visie van inwoners op toekomstbestendig begraven.

Cultuur vandaag 14:57

De grote Alphense roman van schrijver Erik Jan Harmens

Schrijver Erik Jan Harmens brengt dit najaar een roman uit met de plek waar hij opgroeide als speelveld, Alphen aan den Rijn. Het boek genaamd Rigolettohof is een ode aan zijn familie én aan Alphen.