Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Latijn en Grieks zijn dood

Onlangs las ik zomaar in de krant dat de vrijwillige ouderbijdrage voor middelbare scholieren een soort van bittere noodzaak is voor de scholen. Anders verschraalt het onderwijs, want dan kunnen de reisjes niet meer.

Nog nooit zo'n flagrante nonsens zien optekenen uit de monden van onze onderwijsgevers. Nou ja, van een paar van die pipo's. 'We moeten goed duidelijk maken dat als niemand betaald het onderwijs verschraalt', zegt een bestuurder van de Scope Scholengroep.

Tuurlijk. Het onderwijs verschraalt als die arme bloedjes van gymnasiumleerlingen niet naar Athene of Rome gaan. Wat een flauwekul.

Uit de vrijwillige ouderbijdrage wordt dus reisjes betaald plus dat die reisjes vaak ook nog voor een aparte bijdrage in aanmerking komen. En de mediatheek wordt ervan in stand gehouden. En er worden feestjes zoals kerstvieringen van betaald.

In feite zijn dat alle drie oneigenlijke bestedingen van ouderbijdragen.

Hoezo?

De mediatheek is corebusiness van elke school en dus horen die kosten uit een echte onderwijspot te komen of je start een goede samenwerking met de plaatselijke bibliotheek.
En feestjes zoals kerst zitten in een geheel andere categorie, dat is een verantwoordelijkheid van de leerlingen die de school faciliteert door de ruimte beschikbaar te stellen.
Reisjes? De scholen zouden eens moeten heroverwegen waarom die reisjes er überhaupt zijn.

Hier een tip voor reisjes van gymnasiasten die naar Rome voor hun Latijn of naar Athene voor hun Grieks moeten. Niet doen. Antieke talen zijn dood.

Wat? Jullie gaan voor de cultuur? Dan is een tip om allemaal een museumjaarkaart aan te schaffen en in de daluren met de trein naar de grote musea in dit land te gaan. Want wij hebben lang geleden al het moois uit Athene en Rome geroofd. Dus het staat hier en niet daar.

En als je dan per se met de hele klas naar een ver buitenland wilt: waarom is dan niet hét project in leerjaar 4 om een pot met geld te verdienen, zodat in leerjaar 5 genoeg geld is verzameld door alle leerlingen om dat voor iedereen te betalen? Is ook meteen goed voor de sociale ontwikkeling, arbeidsethos, samenwerking a.k.a. teambuilding, organisatietalent ontwikkelen en vast wel voor een paar andere vakken dan Grieks of Latijn.

Volgens mij verschraalt het onderwijs niet als er reisjes worden afgeschaft. Het onderwijs verschraalt als er niet genoeg docenten voor de groep staan. En als die docenten niet goed gemotiveerd zijn. En als het die docenten niet lukt om hun leerlingen interesse bij te brengen voor hun vak. Dan verschraalt het onderwijs.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.