Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Lichten uit

Als we nu toch met z’n allen binnen moeten blijven, kunnen dan de straatlantaarns ook uit en de lichten in tunnels en zo? Dat is goedkoper en beter voor de dieren die in de stad leven.

Het is trouwens minder donker als alle lichten uit zijn. Kunnen we vast wennen voor later als we geen keus meer hebben, omdat er gewoon geen geld meer voor is en de energie toch echt opraakt en we dan echt duurzaam gaan leven.

Want echt duurzaam leven komt eraan. Misschien niet dit jaar. Misschien eerst een beetje. Maar komen doet het. Is het niet omdat de kolen en de olie en het gas opraken, dan is het wel omdat we niet genoeg land hebben om genoeg windmolens en zonnepanelen op te zetten voor de energie die wij met z’n allen gebruiken.

Windmolens en zonnepanelen zijn op zichzelf dan ook geen duurzame oplossing. Wel een voorlopig doekje voor het bloeden en wellicht ook best goed voor een enkel huishouden.
We zijn hier alleen niet met een boerenbedrijf in the middle of nowhere met een kleine windmolen van 15 meter hoog en een koeienschuur met een zonnedak. Wij wonen in Nederland hutje mutje op elkaars lip. Ook in Alphen-Stad.
Enne, netwerkbeheerder Liander kan toch niks met al die energie die wij in de polder zelf opwekken.

Daarom zullen we naar een andere oplossing moeten.
Veilige kernenergie bijvoorbeeld, die we misschien niet willen omdat dat toch wel link is. Watercentrales, die we misschien ook niet willen omdat we dan helemaal geen vissen meer over houden in de rivieren.

Of we gaan voor het echie…
Als we nou die avondklok permanent zo houden, dan hoeven er geen lichten te branden langs alle straten en kunnen in de winkels ’s avonds ook de lampen uit.
Als we onszelf aanwennen om de boel thuis op te ruimen, hoeven we geen lamp aan te doen als we ’s nachts naar de wc gaan. En als we met de kippen op stok gaan, hebben we niet eens lampen nodig.

Als we nou eens terug gaan naar het echte handwerk. Bijvoorbeeld beslag maken met een garde in plaats van met de mixer, dat soort dingen.
En niet meer elke dag uitgebreid douchen. Is nergens goed voor. Je krijgt er alleen maar een slechte huid van en je haar wordt baggervet.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie vandaag 20:00

MINERVA Kunst en cultuur (2)

Een tijdje geleden tikte ik een stukje tekst met een paar ongenoegens over de nieuwe kunst en cultuurvisie. Niet de versie uit 2019 trouwens. Die rammelde zo dat de oude wethouder van cultuur zijn huiswerk over moest doen. De herkansing is voor de nieuwe wethouder van cultuur.

Coronavirus in Alphen vandaag 19:41

Bijna terug naar normaal: dit verandert er op 26 juni

Vanaf zaterdag 26 juni kan bijna alles weer op anderhalve meter. Er geldt dan geen maximum aantal meer voor bezoek en groepsvorming, de mondkapjesplicht vervalt deels en op kantoor werken mag weer gedeeltelijk.

Wonen en bouwen vandaag 18:20

Rode Dorp voor even door het leven als Oranje Dorp

Op dit moment zijn bouwvakkers bezig om het Rode Dorp flink onder handen te nemen. De fundering van nagenoeg alle nieuwe woningen staat. Om de buurt toch nog wat gezelligheid mee te geven, hebben bewoners de bouwhekken in de straat voorzien van oranje-versiering. 

Maatschappelijk vandaag 16:04

Campagne om zwerfaval tegen te gaan in recreatiegebieden in Alphen

De zomerperiode betekent meer recreanten in Alphen. Wie bijvoorbeeld een rondje Zegerplas loopt, ziet vaak de resten nog liggen, zoals lege blikjes en verpakkingen. En dat is een doorn in het oog. Deze week is Schone Buurt Coaches gestart met een campagne om zwerfafval in recreatiegebieden in Alphen tegen te gaan.

Gemeente vandaag 15:19

Bewaakte fietsenstallingen in het centrum weer langer open

De bewaakte fietsenstallingen in het centrum van Alphen zijn weer langer open. Vanwege de pandemie waren er aangepaste openingstijden. Nu alles langzaam weer bij het oude komt, kunnen mensen ook weer hun tweewieler langer kwijt in de fietsenstallingen aan het Fossapad en de Aarkade.