Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Lijken uit de kast

Voor de verkiezingen van vorig jaar hadden we een andere coalitie. Eentje waar GroenLinks niet in zat en VVD, D66 en ChristenUnie wel. Het waren andere tijden.

Zoals altijd bij een machtswisseling komen de problemen uit een vorige periode een voor een tevoorschijn. In de wandelgangen heet dat: er vallen lijken uit de kast. 
Wie een beetje op de politiek heeft gelet de afgelopen jaren weet ongeveer wat die lijken zullen zijn. Het gaat om zaken als afvalverwerking, parkeerexploitatie, sportvoorzieningen zoals zwembaden en een tenniscentrum, sportvelden, theaters met een slecht onderhouden gebouw of een gebouw met een constructiefout en om de duurzaamheid die maar niet van de grond komt.

De narigheid met lijken uit de kast is dat het drama altijd voor iemand anders is.
De wethouder die 'het' heeft gedaan, is er meestal niet meer bij. Er is namelijk een logische reden waarom juist de partijen die de meeste lijken in de kast stoppen niet aan de onderhandelingstafel terechtkomen.
Precies! De andere dames en heren politici hebben er al een tijd naar die lijken zitten kijken en werden daar helemaal niet blij van.

Lijken uit de kast zijn nooit gemakkelijk op te lossen. Anders had elke kneus dat wel kunnen doen. Dan waren ze niet in de kast gestopt.
Nu is het kunstje van de oude wethouders, van de partijen die niet meer meedoen, om die lijken in de kast te houden en anders zoveel kabaal maken dat zij er zelf ongeschonden vanaf komen. Het kunstje van de nieuwe wethouders is om met een briljante oplossing te komen.
Soms lukt dat meteen, maar vaak moet er iets in de herkansing.

Die forse overschrijdingen hebben allemaal te maken met stokpaardjes uit het verleden. Dan was het mooi weer spelen met wat 'we' allemaal hebben bereikt. Een fantastisch theater, maatschappelijk verantwoorde zwembaden, een fraai hippisch centrum, een duur softwaresysteem op de ondergrondse vuilcontainers. Het kon niet op.

Daar staat echter tegenover dat het theater en de zwembaden structureel veel te weinig subsidie krijgen, dat zowel de tennissport als de paardensport met een veel te dure hypotheek zitten en dat er overal achterstallig onderhoud is bij gemeentelijke gebouwen en terreinen.

En daarom is het zaak dat de Alphense gemeenteraad haar verantwoordelijkheid neemt en niet gaat Zwarte Pieten of wethouders naar huis gaat sturen die de rotzooi van een ander aan het opruimen zijn.
Die kans krijgen de dames en heren politici deels volgende week en deels in de laatste raadsvergadering van dit jaar in december. Ik wens ze veel wijsheid toe.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.