Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Lijken uit de kast

Voor de verkiezingen van vorig jaar hadden we een andere coalitie. Eentje waar GroenLinks niet in zat en VVD, D66 en ChristenUnie wel. Het waren andere tijden.

Zoals altijd bij een machtswisseling komen de problemen uit een vorige periode een voor een tevoorschijn. In de wandelgangen heet dat: er vallen lijken uit de kast. 
Wie een beetje op de politiek heeft gelet de afgelopen jaren weet ongeveer wat die lijken zullen zijn. Het gaat om zaken als afvalverwerking, parkeerexploitatie, sportvoorzieningen zoals zwembaden en een tenniscentrum, sportvelden, theaters met een slecht onderhouden gebouw of een gebouw met een constructiefout en om de duurzaamheid die maar niet van de grond komt.

De narigheid met lijken uit de kast is dat het drama altijd voor iemand anders is.
De wethouder die 'het' heeft gedaan, is er meestal niet meer bij. Er is namelijk een logische reden waarom juist de partijen die de meeste lijken in de kast stoppen niet aan de onderhandelingstafel terechtkomen.
Precies! De andere dames en heren politici hebben er al een tijd naar die lijken zitten kijken en werden daar helemaal niet blij van.

Lijken uit de kast zijn nooit gemakkelijk op te lossen. Anders had elke kneus dat wel kunnen doen. Dan waren ze niet in de kast gestopt.
Nu is het kunstje van de oude wethouders, van de partijen die niet meer meedoen, om die lijken in de kast te houden en anders zoveel kabaal maken dat zij er zelf ongeschonden vanaf komen. Het kunstje van de nieuwe wethouders is om met een briljante oplossing te komen.
Soms lukt dat meteen, maar vaak moet er iets in de herkansing.

Die forse overschrijdingen hebben allemaal te maken met stokpaardjes uit het verleden. Dan was het mooi weer spelen met wat 'we' allemaal hebben bereikt. Een fantastisch theater, maatschappelijk verantwoorde zwembaden, een fraai hippisch centrum, een duur softwaresysteem op de ondergrondse vuilcontainers. Het kon niet op.

Daar staat echter tegenover dat het theater en de zwembaden structureel veel te weinig subsidie krijgen, dat zowel de tennissport als de paardensport met een veel te dure hypotheek zitten en dat er overal achterstallig onderhoud is bij gemeentelijke gebouwen en terreinen.

En daarom is het zaak dat de Alphense gemeenteraad haar verantwoordelijkheid neemt en niet gaat Zwarte Pieten of wethouders naar huis gaat sturen die de rotzooi van een ander aan het opruimen zijn.
Die kans krijgen de dames en heren politici deels volgende week en deels in de laatste raadsvergadering van dit jaar in december. Ik wens ze veel wijsheid toe.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 12:56

Afsluiting N11 tussen Alpherium en Bodegraven

Let op! Van vrijdagavond 15 tot en met zaterdag 16 november zal de N11 tussen het Alpherium en Bodegraven afgesloten zijn in verband met onderhoudswerkzaamheden.

Advertorial Cultuur vandaag 11:12

Sacha de Boer in Parkvilla

In 2013 stopte Sacha de Boer met haar werk als nieuwslezeres van het NOS-Journaal en besloot zij zich helemaal te wijden aan haar oorspronkelijke beroep van fotografe. Over dat werk komt zij op zondag 24 november op uitnodiging van Fotoclub Alphoto vertellen in het theater van Parkvilla in Alphen. Sacha de Boer laat daarbij tientallen foto's zien uit haar rijke oeuvre.

Overige vandaag 10:21

SERA neemt FD Gazellen Award in ontvangst

Op donderdagmiddag 14 november mocht SERA opnieuw een FD Gazellen Award in ontvangst nemen. Het Financieel Dagblad reikt deze prijs uit aan de snelst groeiende bedrijven van Nederland.

Politiek vandaag 08:53

Politiek steunt voorstel van SAT, TEAN en Nieuwe Sloot

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn wil dat wethouders Van Velzen en Schotanus variant 4 uitwerken om de Stichting Alphense Tennisparken (SAT) voor een faillissement te behoeden. De raad maakt in december een keuze tussen deze en de door de wethouders voorgestelde oplossing.