Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Lijken uit de kast

Voor de verkiezingen van vorig jaar hadden we een andere coalitie. Eentje waar GroenLinks niet in zat en VVD, D66 en ChristenUnie wel. Het waren andere tijden.

Zoals altijd bij een machtswisseling komen de problemen uit een vorige periode een voor een tevoorschijn. In de wandelgangen heet dat: er vallen lijken uit de kast. 
Wie een beetje op de politiek heeft gelet de afgelopen jaren weet ongeveer wat die lijken zullen zijn. Het gaat om zaken als afvalverwerking, parkeerexploitatie, sportvoorzieningen zoals zwembaden en een tenniscentrum, sportvelden, theaters met een slecht onderhouden gebouw of een gebouw met een constructiefout en om de duurzaamheid die maar niet van de grond komt.

De narigheid met lijken uit de kast is dat het drama altijd voor iemand anders is.
De wethouder die 'het' heeft gedaan, is er meestal niet meer bij. Er is namelijk een logische reden waarom juist de partijen die de meeste lijken in de kast stoppen niet aan de onderhandelingstafel terechtkomen.
Precies! De andere dames en heren politici hebben er al een tijd naar die lijken zitten kijken en werden daar helemaal niet blij van.

Lijken uit de kast zijn nooit gemakkelijk op te lossen. Anders had elke kneus dat wel kunnen doen. Dan waren ze niet in de kast gestopt.
Nu is het kunstje van de oude wethouders, van de partijen die niet meer meedoen, om die lijken in de kast te houden en anders zoveel kabaal maken dat zij er zelf ongeschonden vanaf komen. Het kunstje van de nieuwe wethouders is om met een briljante oplossing te komen.
Soms lukt dat meteen, maar vaak moet er iets in de herkansing.

Die forse overschrijdingen hebben allemaal te maken met stokpaardjes uit het verleden. Dan was het mooi weer spelen met wat 'we' allemaal hebben bereikt. Een fantastisch theater, maatschappelijk verantwoorde zwembaden, een fraai hippisch centrum, een duur softwaresysteem op de ondergrondse vuilcontainers. Het kon niet op.

Daar staat echter tegenover dat het theater en de zwembaden structureel veel te weinig subsidie krijgen, dat zowel de tennissport als de paardensport met een veel te dure hypotheek zitten en dat er overal achterstallig onderhoud is bij gemeentelijke gebouwen en terreinen.

En daarom is het zaak dat de Alphense gemeenteraad haar verantwoordelijkheid neemt en niet gaat Zwarte Pieten of wethouders naar huis gaat sturen die de rotzooi van een ander aan het opruimen zijn.
Die kans krijgen de dames en heren politici deels volgende week en deels in de laatste raadsvergadering van dit jaar in december. Ik wens ze veel wijsheid toe.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gemeente vandaag 14:47

Kinderen worden wel gecontroleerd op het hebben van een vispas in onze gemeente

Zowel de gemeente Nieuwkoop als de gemeente Kaag en Braassem hebben laten weten niet te zullen handhaven op kinderen onder de 14 jaar die hun hengel uitgooien zonder in bezit te zijn van een vispas. Maar de gemeente Alphen aan den Rijn volgt dit besluit niet: “Wij volgen de landelijke regels.”

Heel Alphen Beweegt vandaag 13:58

Vereniging in het zonnetje met #HeelAlphenBeweegt: TeHaDo

Verenigingen hebben in deze tijden te maken met veel uitdagingen en zoeken naar manieren om toekomstbestendig te blijven. Om de verenigingen extra te steunen zet Alphen Beweegt regelmatig een willekeurige vereniging in het zonnetje. Deze keer: TeHaDo.

Politiek vandaag 13:09

Woningen bij Bospark pilot voor woonzorgcomplex

De gemeente Alphen aan den Rijn wil voor senioren een woonomgeving scheppen waardoor zij veilig langdurig zelfstandig kunnen wonen. In zo’n woonzorgcomplex zijn voorzieningen voor zorg, welzijn, ontmoeting en ondersteuning aanwezig. Hiervoor wordt locatie Bospark als pilot ingericht.

Calamiteiten vandaag 12:24

Nieuwe balkonplaat uit hijskraan bij Lauwers gevallen

Momenteel zijn de werkzaamheden voor het renoveren van 56 woningen aan de Lauwers druk aan de gang. Maar tijdens deze werkzaamheden ging het aanbrengen van een nieuw balkon niet helemaal goed. Vlak voor plaatsing is namelijk een nieuwe balkonplaat uit de hijskraan gevallen. “Er is niemand gewond en de materiële schade is beperkt”, aldus Woonforte.

Gemeente vandaag 12:11

Parkeren van aanhangwagen, caravan, camper of trailer

De zomervakantie komt er bijna aan. Ben je van plan om weg te gaan met een aanhangwagen, caravan, camper of trailer? Let er dan op dat je dit voertuig in de gemeente Alphen aan den Rijn maximaal drie aaneengesloten dagen op de openbare weg of een parkeerplaats mag laten staan binnen de bebouwde kom.