MINERVA Linkse hobby’s

Groene Cirkel Bijenlandschap, Operatie Steenbreek en Jantje Beton. Die neem je serieus als je op GroenLinks stemt. En anders klaag je lekker over slordige bermen, vallende blaadjes en lawaaierige kinderen. De gemeente krijg je mee, want die houdt ook niet van linkse hobby’s.

Er zijn klachten over de middenbermen waar inheemse planten groeien totdat ze bijna zijn uitgebloeid. Wat de klacht is? Je kunt je tegenligger niet zien. Duh, die is er ook niet als er een middenberm is.
Er zijn klachten over de boom van de buurman met vallende blaadjes in jouw tuin en er zijn klachten over onkruid in voortuinen waar inheemse planten zoals paardenbloemen, boterbloemen en paarse distels welig tieren. Joh, onkruid is een ander woord voor prima planten die jij gewoon niet wilt hebben.
Er zijn klachten over kinderen die lawaai maken op een schoolplein. Toevallig het enige plekje in de buurt waar geen auto's staan geparkeerd. Tja, wat moet je daar van zeggen?

Groene Cirkel Bijenlandschap is een initiatief van multinational Heineken. Steenbreek is in het leven geroepen onder meer door wetenschappers van de universiteiten in Wageningen en Groningen. Jantje Beton komt voort uit het Nationaal Jeugd Fonds. Hoe serieus en degelijk wil je het hebben?

En toch blijkt telkens weer dat 'de gemeente' beter luistert naar verzuurde onwetende klagers dan naar alle andere Alphenaren (en wetenschappers) die ook nog eens de wereld een stukje mooier en beter willen maken.
Mooier en beter omdat de bijen dan gewoon voedsel kunnen vinden in de hevig bloeiende bermen en ondertussen alle gewassen kunnen bestuiven. Gewassen als in 'voedsel voor mensen'. Plus: zonder bestuiving geen hop, zonder hop geen bier.
Mooier en beter omdat een groene omgeving mensen blij maakt. Blij als in minder stress. Mooier en beter als in regenwater kan gemakkelijker weglopen in tuinen zonder tegels. Dat heeft nog een voordeel: veel groene tuinen zijn stukken goedkoper dan alweer de straat opengooien en het riool vergroten.
Mooier en beter ook omdat spelende kinderen gelukkige kinderen zijn. Spelen als in rennen door gras en bloemen die tot aan je middel groeien. Spelen als in verstoppertje tussen wilde struiken. Spelen als in hutten bouwen in een hele grote boom.

Bier, droge straten en blije kinderen. Klinkt niet echt als linkse hobby's. Lijkt meer op: laten we met z'n allen nou eens niet luisteren naar die zure klagende Alphenaren en wellicht is zo'n linkse hobby zo gek nog niet!


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Magazine 2021 gisteren 16:34

100 jaar Albert Heijn in Alphen aan den Rijn

In 2021 was het een eeuw geleden dat Albert Heijn zich vestigde in Alphen aan den Rijn. Op 1 maart 1921 opende er namelijk voor het eerst een winkel van Albert Heijn in de Julianastraat. Dat filiaal is inmiddels alweer jaren gesloten, maar Albert Heijn is nog steeds te vinden in het Alphense straatbeeld. Het jubileum is wel een mooi moment om terug te blikken op de afgelopen honderd jaar. Duik je mee in de geschiedenis van de Albert Heijn in Alphen aan den Rijn? 

Werken gisteren 14:40

De nieuwste vacatures van week 3

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, vind je hier.

Limesjaar 2022 gisteren 11:51

ROMEINEN De kade

Het Romeinse castellum in Alphen aan den Rijn, Albaniana, is gebouwd langs de oever van de rivier de Rijn. In de Romeinse tijd was de Oude Rijn de snelstromende hoofdstroom in de delta van de machtige rivier.

Alphens Magazine 2021 gisteren 09:39

(On)bekende Alphenaar Rianne Kompier: "Ik heb mijn zinnen gezet op het WK Freerunnen"

Als je de 20-jarige Rianne Kompier vraagt of zij zichzelf ziet als een bekende Alphenaar, dan zal ze daar ontkennend op antwoorden. Rianne, die tot de vaderlandse top in het freerunnen behoort, heeft met haar sport (in het verleden ook turnen) vaak in kranten en op websites gestaan. “Maar ik denk niet dat mensen mij dan op straat herkennen, dus ik zie mezelf toch meer als een onbekende Alphenaar.” 

Alphens Magazine 2021 22 jan. 2022 16:50

‘Het bunkertje’ onder de Salvatorikerk verdwijnt

We schrijven 1969 als na een innige samenwerking tussen de Hervormde en Alphense kerken onder de Salvatorikerk een jeugdsociëteit genaamd ‘Het Bunkertje’ haar deuren opent. Uitgangspunt was de jeugd vanaf 18 jaar elkaar te laten ontmoeten en ze zodoende weghouden van Café Markx en Midas.