Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Miljoenentekort

De tekorten bij alle gemeenten lopen op. De zalvende woorden van de CDA-wethouder van Alphen aan den Rijn ten spijt: hier ook! Ik denk zomaar dat het om vele miljoenen aan tekorten gaat. Misschien wel een stuk of 10 en dat bovenop de toch al geplande ombuigingen, lees bezuinigingen.

Vooralsnog is het de bedoeling dat de gemeenteraad de komende maand vier keer over de gemeentelijke financiën praat voordat het onderwerp op de agenda komt te staan. De laatste gemeenteraadsvergadering voor het zomerreces sluit dan dat verhaal af.
In de wandelgangen lopen inmiddels raadsleden met rode oortjes, rode koontjes en rode oogjes rond die zich het apezuur zijn geschrokken van de Alphense begroting. Die is helemaal niet netjes. Sluitend wellicht wel, maar met een enorm tekort van vele miljoenen.

Die miljoenen zijn er natuurlijk niet zomaar niet.
Om mee te beginnen was de situatie al niet onverdeeld gunstig voordat corona toesloeg. Een jaar geleden zaten we met tekorten en onverwachte kosten, lees ik in mijn eigen artikelen terug.

Dat gedoe rond corona heeft daar bovenop ernstig veel geld gekost en dat blijft nog wel even zo. Allerlei bedrijven, zoals Avifauna voor een half miljoen, moesten worden geholpen. De hele horeca ligt op z’n gat, evenals de complete kunst- en cultuursector. De helft van de zelfstandig professionals in allerlei branches zit nog steeds zonder werk.

Al die tijd heeft de wethouder van financiën het aanzien van de begroting, voorjaarsnota en/of kadernota weten te redden met fraaie boekhoudkundige oefeningen. Dat is op zichzelf een kunst en bovendien prijzenswaardig, want we bleven zo wel het beste jongetje van de klas in gemeenteland.

Die tijd is echter geweest. De vraag is nu: hoe gaat de gemeenteraad dat miljoenentekort oplossen?

Meestal staan bovenaan zo’n bezuinigingslijst: kunst, cultuur, subsidies voor verenigingen, clubs en evenementen, groenonderhoud, gratis parkeren. Kortom: allemaal leuke dingen voor de mensen zodat iedereen een beetje een fijn leven heeft.
Nu er echt een ernstig tekort is, zou het zomaar kunnen dat er zelfs in de sociale voorzieningen wordt gesneden.  En, ik denk zomaar dat we volgend jaar allemaal heel wat meer gemeentelijke belastingen gaan betalen.

Wat als er nu eens geen 6 miljoen uitgegeven wordt voor aanleg van nieuwe wegen voor een paar vrachtwagens in het buitengebied van Boskoop? Of als er geen extra fietsbrug over het Aarkanaal komt? Of als de huurpenningen van de openbare golfbaan eens wel worden geïnd? En misschien moet een supersportvoorziening aan de Olympiaweg maar gewoon een droom blijven?

Er moet dus dik worden bezuinigd. Voor iets van 15 tot 20 miljoen. Ik ben reuze benieuwd of dat met een boekhoudkundige vingeroefening kan worden geregeld of dat er deze keer echt gewoon klappen vallen om dat reusachtige bedrag tevoorschijn te toveren.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Openbaar vervoer vandaag 17:54

NS-dienstregeling weer zo goed als normaal, maar traject Alphen-Leiden blijft achter

De Nederlandse Spoorwegen had tijdens de coronapandemie de dienstregeling flink aangepast. Veel mensen werken, nog steeds, vanuit huis, waardoor de treinen een stuk leger zijn dan normaal. Sinds deze week rijden de meeste treinen weer volgens schema. Alleen het traject tussen Alphen en Leiden laat nog even op zich wachten. 

Evenementen vandaag 17:05

Alphens.nl wordt mediapartner van Vrij & Blij

Alphens.nl en Vrij & Blij festival slaan de handen ineen. Dit jaar is Alphens.nl mediapartner van Vrij & Blij. Dit betekent een samenwerking voor alle communicatie naar de bezoekers toe.

Advertorial Winkels vandaag 15:49

Woensdag Wijndag: een frisse, witte Muscadet!

Het is weer zover, Woensdag Wijndag bij La Bodega ’87! Deze week kiezen ze, bij zo’n warme dag als vandaag, voor de Lieubeau Muscadet. Deze frisse witte wijn uit Frankrijk past perfect bij de tropische temperaturen van vandaag. Benieuwd wat je erbij eet? Lees verder!

Alphense Zendmast vandaag 15:11

Zendmast in de Nederlandse vlag gekleurd voor geslaagden

Alphen hangt ‘de vlag’ uit voor alle geslaagde scholieren! Op woensdag 16 juni kleurt de toren rood, wit en blauw in verband de examenuitslag voor middelbare scholieren. Aan alle geslaagden: gefeliciteerd!

Evenementen vandaag 14:40

Traditionele Oldtimerdag in september nog niet uitgesloten

Het is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ware traditie: de Oldtimerdag. Afgelopen jaar gooide corona roet in het eten. Hoe zit dat dit jaar? De organisatie laat weten dat een traditionele Oldtimerdag zeker nog niet is uitgesloten.